Új lehetőség: német alapítású cég magyar adózási alanyként

Eddig az Ltd. volt a cégformák közül a sláger, de most már lehetőség van rá, hogy Németországban is alapítsanak olyan céget, mely ott nem végez tevékenységet, hanem magyar székhellyel működik magyar adóalanyként.

Az Európai Unió nemcsak az áruforgalom, hanem a "cégforgalom" szabad áramlását is segíti. Eddig az Ltd. volt a cégformák közül a sláger, az ember bejegyezte Angliában, anélkül, hogy ott az bármilyen üzleti tevékenységet végzett volna. Egy német-magyar egyezmény új lehetőséget biztosít a hazai vállalkozók számára: Németországban lehet alapítani olyan céget (GmbH-t), mely ott nem végez tevékenységet. A székhelye pedig Magyarországon van. "De a német székhelyen be kell jelenteni, a céget még akkor is, ha ott nem működik", mondta Nagy László németországi ügyvéd a Német-Magyar Üzleti Fórumon, melyet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Piac és Profit rendezett Budapesten.

Alig merészkednek át a határon a magyar cégek
A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások mindössze ötöde végez exporttevékenységet, és a külpiacra lépő új szereplők aránya is alacsony. Pedig a külföldi értékesítés jócskán növeli a bevételeket: a már exportálók forgalmának átlagosan egynegyede származik külpiaci tevékenységből.
Jobb a hitele

Miért előnyös ez a megoldás? "Egy német GmbH-nak erősebb a hitelképessége, a hitelezői creditje, s határon átnyúló üzleti tervet is jobban lehet így finanszírozni", hangsúlyozta Nagy László.

Gyakran nehézséget okoz a magyar cégekkel való üzletelésben, hogy "nem ismeri a külföldi partner, milyen a tőkegarancia". Egy német GmbH-nál viszont a minimum törzstőke 25 000 euró (7,86 millió forint), ennek ténye biztonságot adhat a külföldi üzletfeleknek.

A megalapított cég a magyar adózási előírásokat követi, magyar adóalanyként működik.

Ahogy a szerződés megszabja...

A magyar vállalkozóknak nem árt fejben tartania, hogy nagy különbségek vannak abban, Németországban hol mennyire beszélik az angol nyelvet. "A kis klasszikus cégeknél zömében nem", véli Nagy.

Az is fontos szempont, hogy minden ügyben "formalizáltabban jár el" a német fél, vagyis vaskalaposan ragaszkodik a megrendelői szerződésben foglaltakhoz. Ezért nem ár résen lenni és a szerződésbe minden tisztázandó pontot belevenni, hogy később ne legyen vita. "A német partner részletesen fixálja a szerződésben a jogbiztonságát, ezt komolyabban veszi, mint a magyar fél, aki nagyobb flexibilitáshoz van szokva. A német vállalkozó a flexibilitást, mint fogalmat nem ismeri az üzletben. Legfeljebb idegen kifejezésként."

Ha vita merül fel, előfordul, hogy a magyar félnek másfél hét kell, hogy egyáltalán előkeresse a szerződést és átnézesse, de már vitába bonyolódik anélkül, hogy tudná, mi áll benne", mondta Nagy. Ez nyilvánvalóan nem az a vállalkozói kultúra, amihez a német üzletemberek hozzá lennének szokva.

Áfaköteles lesz az ezeregyéjszaka
Kevesen tudják, hogy a Perzsa-öböl Menti Együttműködési Tanács tagállamai, azaz Szaúdi Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Kuvait, Katar és Omán közös vámuniót vezettek be a Perzsa-öböl térségében 2015-től. Az áruk szabad áramlásának biztosítását követően a következő logikus lépés a közös harmonizált áfarendszer bevezetése.
Cégformák és adónemek

A német cégstatisztikákat Dr. Parázsló Helga, a Rödl & Partner ügyvédje ismertette. A 2016-os adatok szerint Németországban a bejegyzett vállalkozások 41 százaléka GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) volt, 25 egyéni vállalkozás, 9 százalék UG (Unternehmergesellschaft), 8 százalék GmbH & Co KG, 17 százaléka pedig egyéb (UHG, vagyis Unteroffiziersheimgesellschaf, KG, azaz Kommanditgesellschaft, Aktiengesellschaft, tehát AG stb.).

Milyen adónemek vonatkoznak a német vállalkozásokra?

  • A társasági adót a nyereség után kell fizetni a GmbH-nál, az UG-nál és az AG-nál. Ez 15 százalék, a szolidaritási pótlékkal együtt 15,825 százalék. Negyedévente előleget kell fizetni.
  • Az iparűzési adó településenként változó, általában 7,5-15 százalék között mozog.
  • Az ÁFA 19 vagy 7 százalék.
  • A forrásadót az osztalék után fizetik. Ez 25 százalék, a szolidaritási pótlékkal együtt 26,375 százalék.
  • A személyi jövedelemadó progresszív, 42 százalékig mehet fel, habár 250 000 eurós éves jövedelemtől kezdve már 45 százalék. Viszont sokféle költségtételt számolhatnak el a németek, például levonhatják az adóalapból a munkaruhát, a munkahelyre történő utazás és a banki számlavezetés költségét. Házastársak igénybe vehetik a családi adózást, ez esetben együttesen jövedelmük számít, ezt megfelezik, s ezután adóznak a falak.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo