hirdetés

Szembemennek a trenddel a magyar cégek

A legtöbb vállalat inkább a otthon terjeszkedne, és csak másodsorban gondol a nemzetközi piacokra. Nem így Magyarországon, ahol több cég véli jobbnak a lehetőségeket a külföldi piacokon, mint itthon.
hirdetés

Itthonról külföldre tekintenek a cégek - Kép: Pixabay

Két és félszer annyi vállalat terjeszkedne belföldi piacokon, mint amennyi külföldön. Világszerte a cégek 42 százaléka tervez bővülést a saját országában, 17 százalékuk pedig más országban keresi az új üzleti lehetőségeket. Magyarországon azonban éppen fordított a helyzet: a vállalkozások 21 százaléka külföldön tapasztal növekedést, míg a hazai piacon csupán 19 százalékuk – derül ki a Regus felméréséből.

A belföldi növekedésre fókuszálás sokkal szembetűnőbb a feltörekvő piacokon, ahol háromszor annyi vállalat (51%) keresi a hazai lehetőségeket, mint amennyi a tengerentúlon próbálkozik. Mindez azt bizonyítja, hogy a fejlődő országokban egyre több ember érzékeli a gazdasági fejlődés eredményét. Ezzel párhuzamosan kezd visszatérni a vásárlók bizalma, így az ottani vállalatoknak egyre kevésbé kell az exportra hagyatkozniuk. (Magyarországon viszont egyre több cikk képtelen fizetni.)

„Az elmúlt két évben lezajlott egy jelentős fordulat: a cégek a külföldi terjeszkedés helyett egyre inkább a hazai piacaikra koncentrálnak. Ez a változás felhívja a figyelmünket arra, milyen fontos a vállalatok számára, hogy rugalmasak és bővíthetők maradjanak, ezáltal gyorsabban reagálhassanak a piac változásaira. Szintén lényeges megfigyelés, hogy a feltörekvő gazdaságok fogyasztóinak vásárlóereje milyen komoly mértékben nő.” – vélte Katerina Manou, a Regus regionális igazgatója.

A nemzetközi terjeszkedést elsősorban öt tényező gátolja: kiváló minőségű munkaerő hiánya (77%), helyi ismeretek és kapcsolatok hiánya (62%), piaci információk hiánya (57%), rugalmasan igénybe vehető irodahelyiségek hiánya (57%), logisztikai és disztribúciós hálózat kialakítása (45%).

„Akár külföldön, akár saját országhatáraikon belül terjeszkednek a vállalatok, néhány kritikus tényezővel számolniuk kell. Megbízható és naprakész piaci információkkal kell rendelkezniük, kapcsolatokat kell építeniük és meg kell találniuk a megfelelő helyszínt az új telephely megnyitásához. A rugalmas feltételekkel bérbe vehető irodák megkönnyítik a reagálást a piacok változásaira, a vállalatok az így felszabadult tőkét pedig további befektetésekre fordíthatják. Egyaránt fel kell készülni a gyors terjeszkedésre és a gyors visszavonulásra is, hogy szükség esetén valahol máshol vághassunk bele egy új üzletbe” – fűzte hozzá Katerina Manou.

Exportálna? Sokan segítenek, hogy ne induljon hátránnyal!
A magyar kkv-k számára ugyan komoly lehetőségeket tartogatnak a külpiacok, azonban fel kell venniük a versenyt nem csak hazai konkurenseikkel, hanem más országok cégeivel is. A hazai kkv-kat több szervezet is segíti azonban, hogy ne kerüljenek versenytársaikkal szemben hátrányba – hangsúlyozták előadók a Piac & Profit és a BKIK által szervezett konferencián.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo