hirdetés

Négy oldal, amit szabadúszóként megéri ismerni

Ha megfordult már a fejében, hogy fordítóként, tartalomgyártóként vagy dizájnerként próbáljon szerencsét a szabadúszók tengerében, az egyik legfontosabb kérdés, hogy hol találhat megbízókat. A web ebben is segít! Összeszedtünk pár oldalt, amit érdemes felkeresni.
hirdetés

A „hol dolgozol?” kérdés helyét lassan a „mit dolgozol?” veszi át. Egyre többen ugyanis nem dolgoznak sehol. Valakinek dolgoznak, szabadúszóként. Magyarországon is érezhető, hogy a pályájuk elején lévő fiatalok, illetve a céges keretektől megcsömörlött, tapasztalt munkavállalók között emelkedik a szabadúszó életmódot választók száma.  A szabadúszók gazdasága a PwC előrejelzése szerint 2020-ra 43 milliárd fontos (közel 49 milliárd eurós) iparág lesz. Itt írtunk róla bővebben.

Szabadúszóként az egyik legfontosabb kérdés, amire választ kell találni az, hogy hol találjuk meg a megbízókat - vagy ők hol találhatnak meg minket. Egy ekkora iparágban természetesen erre is van már megoldás, számos oldal jött létre, hogy a szabadúszók megmutathassák magukat és munkáikat.

Freelancer.com

Talán a legtöbbet nyújtó oldal, ahol munkaadók és munkavállalók ezrei posztolnak és licitálnak nap, mint nap. Itt tényleg szinte mindenki találhat magának munkát, aki ügyes, legyen az illető programozó vagy műfordító.

A legjobb oldalak önképzéshez
A lifelong learning manapság divatos kifejezés, ahogy az internetes önképzésnek is meglett a maga kultusza, sőt a legtöbb munkahelyen elvárás, hogy az ember fejlessze magát. Oldalak százai jöttek létre pont ezért, ezek közül felsoroltunk ötöt, amit mindenképp érdemes megnézni.
A szabadúszó, miután beállította a releváns területeket és szépen megcsinálta a profilját és portfólióját, benéz a piactérre, ahol megbízók posztolják a megoldandó munkákat. Ezután már tényleg olyan tényezők döntenek, mint az ár, a minőség, a gyorsaság stb. Lehet órabérünk vagy adhatunk egy fix árat egy projektre – ezeket mind mi dönthetjük el. Az oldal a kifizetéseket is kezeli és ellenőrzi.

A munkaadók között is népszerű az oldal, hiszen számos ember közül választhatják ki a megfelelőt a munkára, akivel élőben kommunikálhatnak, megnézhetik a portfólióját, és kényelmesen fizethetnek, ha elégedettek a végeredménnyel. De ami a legfontosabb: szinte azonnal találnak megoldást a problémájukra.

Dribbble.com

A dizájnerek Mekkája. Ide már csak akkor is érdemes felnézni, ha szép dizájnmunkákban akarunk gyönyörködni, vagy kezdőként tanulni szeretnénk a látottakból. A 2009-ben indított oldal egyfajta közösség is, ahol a dizájnerek megoszthatják egymással munkáikat és kérdéseket tehetnek fel egymásnak. Az oldalon munkaadók is keresnek projektjeikhez megfelelő munkaerőt, így az igazán ügyesek könnyen egy nyugati cégnél köthetnek ki.

A Dribbble az a hely, ahol megmutathatjuk, elmondhatjuk, promotálhatjuk és felfedezhetjük a designt. Az oldalon van lehetőség ingyenes regisztrációra, de így lényegében csak pár alapfunkciót használhatunk – ha valaki komolyan akarja használni az oldalt, az 20 dollár per évtől indul.

Kép: Dribbble

Clippings.me

A 2011-ben indított Clippings a világ legnagyobb újságíró-portfólió adatbázisa. Az oldal segítségével az általunk alkotott szöveges tartalmakat könnyen kereshető, szép formában tehetjük elérhetővé másoknak, például potenciális munkaadóinknak.

Videókat és hanganyagokat is beágyazhatunk a portfólióba, ezzel is színesítve feltett munkáinkat. Profilunk mindenféle eszközről szépen betölthető, látogatóink számáról pedig egy riport felületen tájékozódhatunk.

Az ingyenes fiókba csak 16 anyagot van lehetőségünk feltölteni és limitáltak az elérhető funkciók, ha ennél többre vágyunk, az havi 6 dollárnál kezdődik.

Behance.net

Az egyik legnagyobb platform, aminek célja, hogy teret adjon a kreativitásnak és lehetőséget a tehetségeseknek. Elképzelésük igen egyszerű: a tehetséges és kreatív szakemberek feltöltik az oldalra a munkáikat, a cégek pedig felfedezik őket, és ideális esetben munkát kínálnak nekik.

A Behance csapata az Adobe vállalat egyik egysége, így a feltett munkákat is főleg a cég szoftvereit igénylő anyagok teszik ki. Szóval, aki jól mozog Photoshopban, InDesignban vagy Illustratorban, annak érdemes regisztrálnia az oldalra, de csak nézelődni is megéri bepötyögni az oldal címét a böngészőbe.

Honlapokra is igaz: a kevesebb több
Sok cég a mai napig nem fordít elég figyelmet a megfelelő, letisztult designra, és sajnos nem ritka, hogy olyan termékhonlapokba vagy online szolgáltatásokba fut bele az ember, amik bizony már tíz évvel ezelőtt sem ütötték volna meg az elvárt szintet. Pedig az igényes design legalább annyira fontos, mint az, hogy az ügyvezető ne szakadt ruhába menjen tárgyalni. A kkv-k egy része mégse fordít elegendő erőforrást az első benyomásra.
 

Mentés

Mentés

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo