Stratégia- taktika egy pénzügyes szemével

A stratégia egyben egy jó üzleti terv is. Különösen fontos ez napjainkban, hiszen egy jól felépített tervvel az elkövetkező hónapokban akár meg is duplázhatjuk az árbevételünket. Szakértőnk tanácsokat ad, hogyan érhető el ez a cél.

A stratégia egyben üzleti terv is - Kép: Pixabay

Pontosan tisztában kell lenni jelenlegi helyzetünkkel, és azzal, hogy a közeljövőben hová szeretnénk eljutni. Amikor ebben gondolkodunk, nem csak a vásárlókat, és a dollárjeleket kell a szemünk előtt látni, hanem a megvalósítást, és a különféle „járulékos költségeket”. Pl.: mennyit fizetünk fejlesztésre, képzésre, milyen hirdetési költséggel kell számolnunk.

Ha megvan a stratégia, taktikázzunk!

A stratégiának nagyon fontos része a taktika. Taktikai lépések nélkül a stratégia nem megvalósítható. Pl.: ha egy cég úgy dönt, hogy szeretne beruházni, átalakítani a gépparkját, akkor ezzel a sokszor több tízmilliós kiadással számolnak, terveznek. Fel kell mérni, hogy pontosan miből mennyit kell eladni, mekkora haszonnal, hogy mindaz az elvárt nyereség, amivel kalkulált megvalósuljon.

Nyertes időzítés

Az utolsó negyedév az egyik legjobb alkalom arra, hogy ellenőrizzük, meglévő stratégiánk megvalósításában jól haladunk, illetve kialakítsuk a stratégiánkat, ha még nincs. Hogy miért ekkor? Mert sok cégnél most kezdődnek a cafeteria tárgyalások, a flotta biztosítások újraszámolása, illetve a dolgozói honoráriumok kitalálása. Ezek átvizsgálásával egyből olyan taktikai lépéssel kezdhetjük a stratgéia megvalósítását, amivel plusz forráshoz juttathatjuk a költségvetésünket.

Külsős segítség

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy szükség van egy külsős személyre, egy stratégára, aki a menedzsmenttel együtt felállítja a tervet. Feltehetjük magunknak a kérdést, hogy miért van szükség egy külsős személyre? A válasz igen egyszerű. Mert ő kívülről teljesen objektíve tudja vizsgálni a cég helyzetét. Ráadásul számos olyan pénzügyi megoldásról, támogatásról, adókedvezményről tudhat, ami nekünk cégvezetőként nem a szakterületünk.

Szakértőnk korábbi cikkei:
A mérlegzárást követően a mai magyar vállalkozókat egy dolog foglalkoztatja leginkább. Mit kell tudni a 2,5 százalékos hitelről? Hogy lehet megkapni? Hol lehet igényelni? A kérdésekre a válaszokat Szopper Zsófia, a Piac&Profit szakértője gyűjtötte össze.
A közelmúltban a parlament megszavazta, hogy a megtakarításainkat ezek után nemcsak a 16 százalékos kamatadó, hanem 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO) is terheli. A Piac&Profit szakértője, Szopper Zsófia abban segít, hogyan lehet ezt megtakarítani.
Sokszor amikor felteszem cégvezetőknek a kérdést, hogy hogyan látja cégét 5 év múlva? Az esetek döntő többségében mindenki pozitívan nyilatkozik, optimisták…  Amikor mindezt megkérdezem egy olyan cégvezetőtől, akinek a vállalkozása úszik a hitelben, és azt sem tudja, hogy következő hónapban miből fogja az embereit kifizetni, akkor az esetek döntő többségében az a válasz, hogy majdcsak lesz valahogy. Eddig is megoldotta valahogy, ezután is megfogja. De szerintem nem mindegy, hogy hogyan! Senki nem azért indít céget, hogy majd valahogy megoldja. Ha ki lehet belőle hozni jobbat is, miért ne?

Jó példa erre az egyik legkirívóbb szituáció, amellyel idáig találkoztam. Egy pest megyei vállalkozóval leültünk, hogy átnézzem a cége anyagait. Javasoltam neki egy stratégiát, amelynek az első része az volt, hogy a felesleges kiadásokat csökkentse. Taktikai lépésenként elmondtam, hogy szabaduljon meg a felső kategóriás gépjárművétől (140.000 ft/hó volt a bérleti díja), továbbá ne vegyen fel újabb hitelt a saját ingatlanára. Később tudtam csak meg, hogy egy magánbefektető egyszer már 20 millió forintot betett a cégbe, ennek persze semmi nyoma nem volt, kézzel fogható eredményt nem láttam. A vállalkozó közölte velem mindazt, hogy nem teheti meg, mert mit fognak szólni a faluban az emberek? A csattanó az egészben, hogy az ebédet azzal az Erzsébet utalvánnyal fizette ki, amelyet nála is elköltöttek a vásárlók. Ő tehát így is „megoldotta”, pedig kisebb változtatásokkal akár  600 000 forintos megtakarítást is lehetet volna nála eszközölni havonta, ami jó alap lett volna egy fenntartható működés megkezdéséhez.

A mai világban a legfontosabb mind a magánemberek, mind a cégek életében a költségcsökkentés és a bevételnövelés. A biztos világ elmúlt. Nap mint nap olyan piacon mozgunk, ahol farkastörvények uralkodnak, és aki nem gondolkodik előre, nem fog tudni hosszú távon talpon maradni. Erre szolgál egy jó pénzügyi stratégia, amelyek mindenképp meg kell, hogy legyenek a megfelelő taktikai lépései! A kettő egymás nélkül nem létezik.

Szopper Zsófia www.penzugyitanacsadas.com

A tudatos tervezés nem luxus
Nincs stratégiai tervezés, sem utódlás sem egyéb területen a hazai kkv-knál – ez derült ki a CIB Stafétabot kutatásából. A cégvezetők azonban viszonylag realistábbak lettek, nem a folyamatos növekedést, csak a cég stabil működését és a vevők megtartását látják az igazi sikernek.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo