hirdetés

Skype tippek üzleti felhasználáshoz

A Skype, amely először a családi, baráti kapcsolattartás eszköze volt, csendesen „üzleti rangra” emelkedett. Jellegéből adódóan személyesebb sok más kommunikációs csatornánál, de ez azért nem jelenti azt, hogy bármit lehet.
hirdetés

Ma már teljesen természetes egy Skype-on folytatott állásinterjú, a Skype-olás a külföldön tartózkodó kollégákkal való közös munkát is megkönnyíti és egyre fontosabb szerephez jut az otthoni irodában dolgozók számára, legyen valaki vállalkozó vagy dolgozzon távmunkában.

A Skype jellegéből fakadóan, sokkal személyesebb és közvetlenebb (intimebb) kapcsolattartási mód, mint a telefon vagy az e-mail. Ám, ha az üzleti életben is szerepet szánunk neki,  a Skype profilunk is legyen éppen olyan professzionális (fénykép, e-mail cím és honlap hivatkozás stb.) mint a Linkedin oldalunk (hogy az hogyan lesz profi, arról itt olvashat részletesen).

Kép:Flickr

Ahhoz, hogy a Skype valóban a hiteles és hatékony kapcsolattartás eszköze legyen érdemes ugyanakkor néhány dologra odafigyelnünk:

 1. A mindennapi életben, mielőtt valakihez belépünk, kopogtatunk az ajtaján. Mielőtt valakit Skype-on felhívnánk, küldjünk egy rövid üzenetet – még előre egyeztetett időpont esetén is -, hogy tudunk-e beszélni.
 1. Még a beszélgetés előtt győződjünk arról, hogy a másik fél számára a kamerában látható környezetünk professzionális és rendezett. Ugyanakkor, hacsak a partnerünk nem hívja fel a figyelmünket valamire a saját környezetében, súlyos bárdolatlanságnak számít, ha észrevételt teszünk az elénk táruló látványra. (A kávésbögre feliratára, vagy a háttérben látható fényképre stb.)
 1. Még a kapcsolatfelvétel előtt gondoskodjunk róla, hogy a beszűrődő zajok ne zavarják meg a beszélgetést. (A telefonunkat is halkítsuk le.)
 1. Öltözzünk az üzlethez! Több kísérlet is bebizonyította, az öltözékünk befolyásolja a saját viselkedésünket, és a partnerük velünk való viselkedését is. Ezen az a tényen nem változtat az, hogy kamerán keresztül látjuk egymást.
 1. Ezekkel a trükkökkel azonnal kedvelnek majd!
  Vannak emberek, akiknek elég belépnie egy szobába és körülnézni, máris mindenki kedveli őket. Könnyű neki, gondoljuk, szerencsés alkat. Valójában viszont néhány aprósággal mi is ilyenné válhatunk.
  Figyeljünk a nonverbális gesztusainkra.
  • A „beszélő mellszobor” nem kelt jó benyomást. Igyekezzünk úgy beállítani a kamerát, hogy a kézmozdulataink is láthatóak legyenek. Ha a partner látja a kezünket, hitelesebb benyomást keltünk.
  • Különösen érdemes figyelni arra, hogy egyész törzsünkkel a kamera felé forduljunk, éppen úgy, ahogyan egy személyes beszélgetés során is tennénk. A partner felé fordított törzs az odafigyelés jele. Ha csak a fejünk néz a kamerába, ám a törzsünk kifordul, sugallhatja például a partner el nem fogadását, és az egyet nem értést, vagy azt, hogy szeretnénk lezárni a beszélgetést.
 1. A Skype lehetőséget ad dokumentumok küldésére is. Mielőtt azonban ezt az utat választanánk, kérdezzük meg partnerünket, hogy számára is megfelelő-e így, vagy küldjük más módon (pl. e-mailen) az anyagot.
 1. A telefon etikett szabályihoz hasonlóan a Skype beszélgetésre is igaz: a hívónak kell újra hívni, ha megszakad a vonal, és ő kezdeményezi a beszélgetés befejezését is.
A Skype, noha nem pótolja a személyes találkozást mégis nagyon személyessé teheti a közös munkát. Ezért a figyelmünk is legyen éppen úgy osztatlan, ahogyan egy személyes beszélgetés során lenne. Ne engedjük, hogy elkalandozzon a figyelmünk (bejövő e-mailek böngészése), sőt, nézzünk beszélgetőtársunk szemébe! Ám nem a monitoron látható beszélgetőtársunkra, hanem a kamerába kell néznünk, mert így érezheti azt, hogy csakugyan tartjuk a szemkontaktust és rá figyelünk.

 

Erdős Zsuzsanna üzleti etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu

 

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo