hirdetés

Rengeteg új és még több megszűnő cég az építőiparban

Fokozatosan közeledik a cégtörlések és új cég alapítások száma egymáshoz, ám összességében még így is 4 764-gyel csökkent az október 1-jén mért működő cégszám az egy évvel korábbi állapothoz képest. Nem úgy az építőiparban, ahol az év harmadik negyedévében több mint háromezer új cég alakult, a nyár utolsó hónapjában pedig a szektor teljesítményének növekedése a legmagasabb volt az EU-ban – a KSH közlése szerint.
hirdetés

2017 szeptemberéig több új cég alakult, mint az előző év első háromnegyed évében. Ugyan a harmadik negyedéves új cégalapítások alulmúlják az első két negyedév eredményeit, ez csak a szokásos szezonalitási hatásnak köszönhető. Az előző év azonos időszakához képest a legutóbbi negyedévben is növekedett a cégalapítási kedv, számszerűsítve közel 7 százalékkal. Úgy tűnik tehát, hogy valóban megtörtént a fordulat, az öt éven át tartó negatív hullám után 2016 és 2017 számai is azt mutatják, egyre több új cég születik Magyarországon - írja közleményében a Bisnode.

Kép: Bisnode

Az említett jó hír ellenére a működő cégek számának csökkenése még nem ért véget. Továbbra is jóval több cég szűnik meg az egyes időszakokban, mint ahány létrejön. Szembetűnő azonban az összehasonlító ábrán, hogy a két érték egyre inkább közeledik egymáshoz, így az utolsó elemzett negyedévben már „csak” 3 791-gyel több céget vesztettünk, mint ahány alakult.

Kép: Bisnode

Ezen változások hatására a működő cégek száma az év első kilenc hónapjában közelítőleg egy százalékkal csökkent 2016 azonos időszakához viszonyítva, így szeptember végén 513 592 céget tartottak nyilván Magyarországon, ami viszont továbbra is jelentősen meghaladja a válság előtti időszak 480 ezer körüli értékét.

A cégtörlések számának csökkenése több mint 15 százalékos volt az előző éves időarányos adatokhoz képest. Nagyon jelentősen csökkentek mind a felszámolások mind a kényszertörlések, mindkét területen 20 százalék feletti mérséklődés történt a tavalyi eredményekhez képest. A végelszámolások száma viszont növekedett, de ez a 11 százalékos romlás mégsem dominálta a negatív események kumulált értékét, ugyanis a végelszámolások aránya jóval alacsonyabb volt a vizsgált években, mint például a kényszertörléseké.

Kép: Bisnode

Az iparági összetételvizsgálat során első ránézésre talán nem tűnik jelentősnek a cégszám változás, hiszen a legalább ezer új vállalkozást számláló ágazatok rangsorában valóban nem történt kiugró módosulás a tavalyi évhez képest, feltéve, hogy a sorrendiséget tekintjük elsődlegesnek. Továbbra is élen áll az építőipar! Azonban nem hagyhatjuk említés nélkül, hogy a vezető iparágban 28 százalékkal – közel 700 darabbal – több új cég jött létre, mint tavaly. Nem véletlen a befektetési kedv ezen a területen, hiszen az elmúlt hetekben több cikk is megjelent, miszerint a növekvő uniós támogatásokra és a növekvő keresletre reagálva ezen a területen rekordmértékben nőtt az termelés. Az építőipar teljesítménye ezzel megközelíti a válság előtti szintet, és a tovább növekvő cégszám – valamint a KSH szerinti 46%-os új szerződéskötés volumenemelkedése augusztusban – bizakodásra adhat okot az iparág jövőbeni eredményeivel kapcsolatban.

Ugyancsak pozitívan változott az új cégek száma a nagykereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és a gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása területeken, azonban ezek maximum 3 százalékos növekedést jelentenek a korábbi számokhoz képest.

A legalább ezer új vállalkozást számláló ágazatok rangsora

RANGSOR 2016. RANGSOR 2017. ÁGAZAT 2016. JAN-SZEPT. 2017. JAN-SZEPT. VÁLTOZÁS
1. 1. Építőipar 2 376 3 035 28%
2. 2. Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység 2 361 2 243 -5%
3. 3. Kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) 1 914 1 896 -1%
5. 4. Nagykereskedelem (kivéve: jármű, motorkerékpár) 1 647 1 677 2%
4. 5. Ingatlanügyletek 1 699 1 626 -4%
6. 6. Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység 1 416 1 405 -1%
7. 7. Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 1 241 1 251 1%
8. 8. Gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása 1 130 1 168 3%
9. 9. Információ, kommunikáció 1 009 1 012 0%
A Bisnode adatai alapján továbbra is a legtöbb vállalkozás szakmai, tudományos és műszaki tevékenységgel foglalkozik, a működő cégek száma ebben a szektorban meghaladja a 85 ezret. A dobogó másik két helyén az ugyancsak népszerű kiskereskedelem és a már említett építőipar áll. Több mint 40 ezres cégszámmal büszkélkedhet még a nagykereskedelmi és az ingatlanszektor is, hasonlóan a 2016. október elsején mért adatokhoz.

Végre volt egy megyénk – nevezetesen Csongrád–, ahol a beérkezett információink alapján nem csökkent a működő cégszám, míg az ország többi hasonló közigazgatási egysége mind negatív változást mutatott ilyen tekintetben az elmúlt 12 hónap során, tette hozzá Keleti József, a Bisnode Magyarország country managere. A legkisebb visszaesés Nógrád megyében történt, a legnagyobb százalékos csökkenés pedig a Komárom-Esztergom megye területén működőket érintette. Szintén a -0,92 százalékos országos átlag alatt teljesített még a tavalyi lista legerősebbje Győr-Moson-Sopron is, valamint 2 százaléknál is magasabb működő cégszám csökkenés zajlott le Hajdú-Bihar és Békés megyékben az elmúlt egy év viszonylatában. A kiemelkedő cégszámmal rendelkező főváros viszont mérsékeltebben romlott, mint az előző időszakban.

Lenne mit építeni, ha lenne, aki építene
Jelentősen bővült az építőipari termelés a nyár folyamán, ám már látszik, hogy az ágazat kezd kapacitáshiánnyal küzdeni, ez pedig a további növekedésnek is gátat szabhat.
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo