hirdetés

Okosan is ki lehet szállni a mókuskerékből

A vállalkozás nem csak a havi jövedelmet biztosíthatja, hanem tőkeértéke is van, amely – ha megfelelő vevőt talál - akár a nyugdíjas éveit is biztosíthatja a cégvezetőnek. Sokan azonban túl későn kapnak észbe és azt sem tudják, mihez kezdjenek, amikor értékesíteni akarják vállalkozásukat.
hirdetés

Kép:PP archív

Egy vállalkozás vezetése folyamatos rendelkezésre állást, rengeteg időt és türelmet igényel a tulajdonos részéről. Ő az, aki a legjobban ismeri saját cégét, már a kezdetektől fogva részt vesz a mindennapos folyamatok irányításában, felmerülő kérdések és feladatok megoldásában, gyakran szabadidejét is erre áldozva. „A tulajdonosok azonban sokszor nem veszik figyelembe, hogy vállalkozásuk komoly tőkeértéket is képviselhet. Ezért sokszor eszükbe sem jut, hogy el is adhatnák cégüket, vagy ha mégis erre a döntésre jutnak, sokszor már későn” – mondta a Piac&Profitnak Sipeki Péter, a Niveus Consulting Group M&A üzletág vezetője.

Az előre látható folyamatok mellett számolni kell továbbá a váratlan eseményekkel is; egy betegség, veszteséges projekt vagy akár egy befektetői ajánlat komoly választás elé állíthatják az embert; bár a saját céget „elengedni” nem könnyű, számolni kell ezzel a lehetőséggel is.

„Jellemzően a tizenöt-húsz éve, vagy még régebben működő vállalkozásoknál merül fel az utódlás problémája, ami akkor válik akut gonddá, ha a cégvezető valamilyen okból képtelenné válik a feladatai ellátására. Sokszor még hónapokig, évekig próbálkoznak akár megromlott egészséggel is fenntartani a cégüket, mire arra a döntésre jutnak, hogy feladják a vállalkozásukat, pedig általában ilyenkor már késő megfelelő befektetőt, vagy vevőt találni” – hangsúlyozta a szakértő. Sipeki szerint Magyarországon inkább a fiatalabb vállalkozók, a sikeres – vagy csak mérsékelten sikeres – startup cégek indítói számolnak a cég tőkeértékével, mint esetleges haszonnal. Az utódlás kérdése azért is roppant fontos, mert tragikusan alacsony a fiatalok körében a vállalkozási hajlandóság.

Az utódlás lehet a családi vállalkozások rákfenéje
A magyarországi családi vállalatok és vállalkozások a GDP mintegy 50-60 százalékát adják, miközben a foglalkoztatottak közel fele tartozik ehhez a körhöz. A sikeres családi vállalatok több szempontból is hagyományosan az átlag fölött teljesítenek, tőkeerejükhöz mért jószolgálati tevékenységük és munkaerő-megtartó képességük is jellemzően erősebb, mint más jellegű vállalkozásoké. Mindezek mellett számos olyan problémával is meg kell birkózniuk, mely más cégeket nem, vagy csak sokkal kisebb mértékben érint. Ezek közül vitán felül az utódlás kérdése hordozza magában a legnagyobb veszélyeket, melyekkel már napjainkban is szembe kell néznie a generációváltás küszöbén álló, a rendszerváltás idején alapított hazai családi vállalkozásoknak is.
Felkészülni a kiszállásra

A sikeres kiszállás ritkán spontán, az esetek többségében sokkal inkább gondosan előkészített, lépésről lépésre előre eltervezett folyamat eredménye. Ahhoz, hogy jókor és a legjobb kilátások mellett tudjunk dönteni, érdemes ezekre a lehetőségre már jóval előbb felkészülni. A tulajdonosnak tudnia kell, hogy milyen értéket képvisel cége, valamint azt is, hogy ha akár előre tervezetten, akár váratlan esemény hatására cégértékesítésre kerül a sor, milyen lehetőségek állnak előtte.

„A cég értékének meghatározása sosem könnyű feladat. Már rég nem érvényes az az ökölszabály, hogy az utolsó éves nyereség négy-ötszörösét éri egy cég, a modern felfutó iparágakban tevékenykedő startupok tekintetében az ötlet, amire a vállalkozás épült, többet számít” – mondta Sipeki. Szerinte a cég értékét a befektető részére a számviteli adatok mellett egyre inkább a vállalat közép- és hosszú távú kilátásai, eszközigénye, a versenytársak helyzete, valamint a szükséges szakértelem értéke, hozzáférhetősége is meghatározza. Persze a papír sokat elbír, azonban a befektetők sem hisznek el mindent, ezért a cég értékelését – és akár értékesítését - érdemes inkább független tanácsadóra bízni, akik a vevők szemében is hitelesek. A tanácsadók nem csak a cég pillanatnyi helyzetének értékelését végzik el, hanem felmérik a hosszú távú potenciált is és megfelelő befektetőt is keresnek, aki a lehető legjobb árat ajánlja a cégért. Sipeki Péter tapasztalatai alapján a legkelendőbbek azok a cégek, amelyek előtt komoly felfutási lehetőség áll. (Itt megtudhatja, mit keres a kockázati tőke.)

„Ezért a tulajdonosoknak érdemes szem előtt tartaniuk ezt a lehetőséget és követniük cégük tőkeértékét, hogy ha úgy adódna, hogy el kell engedniük a vállalkozásukat, ne hirtelen érje őket a változás” – hangsúlyozta a szakértő.

3+1 mérőszám, amire érdemes odafigyelni
Üzleti mantráink közül az egyik legerősebb: ismerd a számaidat. Azokra a számokra hívjuk fel most a figyelmet, amelyek a vállalkozást a legjellemzőbben leírják, és érzékenyen mutatják, hol és hogyan kell változtatni a növekedés érdekében.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo