hirdetés

Nincs ember, aki van, az nem kell

A gazdaság egyre több szereplőjénél merül fel a probléma, hogy a fejlődés gátja a munkaerőhiány. Bizonyos területeken már szinte lehetetlen szakembert találni. Aki van, az meg mégsem kell a cégeknek.
hirdetés

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület megszervezte az első műszaki pályaválasztó fesztivált, hogy felkeltsék a pályaválasztás előtt álló fiatalokban az érdeklődést a műszaki pálya iránt. Ez eddig egy szimpla pályaválasztási tanácsadó hír lenne. De nem az. Az utóbbi hetekben vészjósló hírek érkeztek a hazai gyártó nagyvállalatoktól, óriási mérnökhiány kezd kialakulni a magyar piacon.

A hazai gyártó nagyvállalatok munkaerőhiánnyal küzdenek. Már a szakképzettséget nem igénylő pozíciókat is csak nehezen sikerül feltölteni. Az utóbbi hetek friss kutatásaiból azonban az is kiderül, hogy a képzett mérnökökre is lasszóval kell vadászni.

Kell a mérnök, de nem mindegy, milyen
Kép:Wikipedia

Az oktatás a gond

Az elektrotechnikai iparban az elmúlt években számos technológiai innováció óriási változásokat indított el. Elég csak a decentralizált energiatermelés, a hálózati automatizálási megoldások és a smart technológiák terjedésére gondolni. Ezek kezelése már kombinált, hagyományos technológia és IT releváns tudást és tapasztalatot igényel. Célszerű ezért a középtávon már érezhetően jelentkező szakember hiányt (mind felsőfokú, mind pedig a középfokú szakemberek esetében is) olyan fiatalokkal betölteni, akiknek az IT alkalmazások ismerete és használata már alap - mondta Béres József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke.

Az új, kombinált tudásigénytől remélik, hogy a fiatalok érdeklődése, amely a hagyományos technológiák iránt már nagyon alacsony, újra felkelthető az IT és telekommunikációs elemek beépítésével.

Hogy a súlyos szakemberhiányra gyógyírt találjanak, már a fiatal, a középiskolás korosztályt is megcélozzák programjaikkal.

- A MEE részéről megkerestük az elektronikai iparral összefüggő szakképzéssel foglalkozó oktatási intézményeket, szaktanárokat és összegyűjtöttük a napi feladataikat jelentősen megnehezítő körülményeket. Célunk egy olyan kapcsolatrendszer kiépítése, amely az ipar szereplői (akikben már tudatosult a jövőbeni szakemberhiány és annak lehetséges következményei) és az iskolák vezetői és oktatói között segíti a hatékony információáramlást, az igények és lehetőségek összekapcsolását. Ezzel tudjuk segíteni a diákokat, hogy milyen rövid- és középtávú igények vannak az iparban, milyen elhelyezkedési lehetőségeik vannak – mondja Béres József, aki szerint egy jó kerettantervnek tartalmaznia kell az ipar jelzéseit, igényeit.

Az ipar szerint pedig a legnagyobb gond talán nem is a mérnökhiány önmagában, hanem az oktatás elégtelen színvonala, a releváns szaktudással rendelkező mérnök szakember gárda hiánya  a Hay Group friss felmérése szerint.

Nincs más megoldás, emelni kell a béreket
Komoly problémák jelentkeznek a turizmusban és a vendéglátásban a szakemberhiány miatt – figyelmeztettek a szakemberek, akik szerint itthon már elfogytak a munkaerőpiac tartalékai, nincs kikből válogatni. A munkavállalók szerint érthető, hogy magasabb fizetésért külföldre mennek a dolgozók, hiszen itthon a magyar átlagbér felét is alig kapják meg. A megoldást adócsökkentés jelenthetné.
A mérnökhiány problémája leginkább a minőségügyi, a villamos, illetve folyamat – és gyártó részlegeket érinti. Legnépszerűbbek, és egyben a legkeresettebbek a minőségügyi mérnökök, annak ellenére is, hogy a cégek 91%-ának van ilyen munkakörű alkalmazottja. Legrosszabb helyzetben az építőmérnökök vannak, akiket elenyésző számban alkalmaznak, de esetükben a munkaerőhiány is elenyésző, derül ki a felmérésből.

A vállalatok tapasztalatai szerint a minőség és a mennyiség is sekélyes. Nem elégséges vagy nincs is releváns nyelvtudása a jelentkezőknek, az oktatás színvonala is gyakran elégtelen. (A fiatalok szerint viszont az a gond, hogy irreális elvárásokat támasztanak a cégek.)

Nehéz megszerezni, még nehezebb megtartani

Ám nem dőlhetnek hátra a HR-ek nyugodtan a székükben, ha megvan a pozícióra legalkalmasabb ember, mert a következő nagy falat a megtartás lenne. Ám ez is egyre döcögősebb a hazai piacon.

A Hay Group globális menedzsment tanácsadó cég által végzett kutatásból kiderül, hogy a jó kvalitású mérnököket csak azok a vállalatok tudják megtartani, akik hosszútávon vonzó szakmai előremenetelt tudnak biztosítani a számukra.

Megoldást jelenthet a mérnökök megtartására még a megfelelő bérrendszer (akár bónuszprogramok bevonásával), a projekt alapú motiválás, a hosszú távú karrierút és fejlődési lehetőségek kiépítése a vállalatnál – vallják a szakértők.

A cégek szerint leginkább kihívást jelentő projektekkel lehet motiválni a mérnököket. A vállalatok 65%-a azonban úgy gondolja, hogy bizonyos szenioritás felett nem tudnak megfelelő szakmai kihívásokat biztosítani számukra. Ez ugyanis csak bizonyos vállalat méret felett valósítható meg. Ezért a multinacionális vállalatok versenyelőnyt élvezhetnek, hiszen a nemzetközi karrier lehetőségét is felvillanthatják a mérnökök előtt.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo