Netadó: félrecsúszott, vége, jövőre se lesz

Végleg meghátrált a kormány internetadó ügyben: Orbán Viktor kijelentése szerint jövőre sem várható a távközlési adó kiterjesztése az online világra. Az NGM kezdeményezte a benyújtott törvény visszavonását.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Szabad marad a net - Kép: SXC

Orbán Viktor miniszterelnök jövőre sem lehet internetadó. Megerősítette: a távközlési adó kiterjesztését levették a napirendről, az pedig egy jogtechnikai kérdés, hogy melyik nap nyújtják be a parlamentnek az erre vonatkozó indítványt. A gazdasági bizottságban ugyanis átment a törvénytervezet. Közölte azt is, hogy az összes érintett szolgáltató tiltakozott a kormánynál, személy szerint Varga Mihálynál a tervezett kiterjesztés ellen.

A miniszterelnök múlt pénteken fordult szembe az ötlettel.

Megemlítette egyúttal, hogy hétfőn telefonon beszélt a Deutsche Telekom vezetőjével, akivel a következő fejlesztésekről egyeztetett, a kormány ugyanis már korábban aláírt egy közös fejlesztésről szóló megállapodást a német vállalattal. "A németeknek is és nekünk is az a célunk, hogy 2018-ra minden lakásban - Németországban és Magyarországon is - legyen szélessávú internet. Ebben a Deutsche Telekom kiemelt partner" - fejtette ki.

Az NGM visszavonatná a törvényt

A Nemzetgazdasági Mininisztérium kezdeményezte a távközlési adótörvény-javaslat visszavonását az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnökénél. „A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot. A jogszabálytervezetről szóló vita félrecsúszott, ezért visszavontuk a javaslatot” – írta közleményében a minisztérium.

Soha nem látott tiltakozás fogadta az internetadót

Civil és szakmai szervezetek is tiltakoztak a tervezett internetadó ellen, a fővárosban több tízezren és a vidéki városokban is több ezren vonultak az utcákra kedden este. Ekkora felháborodás még egyetlen Fidesz-intézkedést sem fogadott. Felsorolni is nehéz azokat a területeket, amelyeket az új adó károsan érintett volna: az internet-szolgáltatók egyértelmű és súlyos érintettségén túl az adóteher hátrányosan érintené az ilyen szolgáltatások fogyasztóit is – az egyetemeket, amelyek hallgatóik számára ingyenes internet-hozzéférést biztosítanak, a kis szolgáltató vállalatokat, amelyek nagy adatmennyiséget tartalmazó prezentációikat, ajánlataikat fájltovábbító szolgáltatásokkal teszik hozzáférhetővé ügyfeleiknek, bármely olyan céget, amely a távmunkát lehetővé téve távoli hozzáférést biztosít a dolgozóinak vagy felhő-alapú közös munkavégzést tesz lehetővé, és a közigazgatást, amelyben az elmúlt években (pl. az építésügyi eljárásokban) kifejezetten prioritásként kezelték az elektronikus ügyintézés mind szélesebb elterjedését.

A lakosság egyöntetű ellenkezéssel fogadta az új adótervet: vasárnap és kedden este tízezrek – egyes források szerint százezer ember – tüntetett a fővárosban és más vidéki városokban a netadó ellen. 

20 ezren imádkozhatnak az állásukért a keresztény nyitvatartás miatt
Az üzletek vasárnapi zárvatartásának ötlete nem először – és nem is csak hazánkban – vetődött fel. Azonban ha a jogszabály átmegy, húszezren veszíthetik el az állásukat, az állam pedig komoly bevételtől esik el. Az ötlet az NGM-et is meglepte, Varga Mihály szerint jelenleg nem bevezethető.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo