Mitől lesz jó a grillezés?

A grillezés kicsit olyan, mint a foci, kicsit mindenki ért hozzá, pedig ez a gasztronómiának egy fontos ága, ami komoly szaktudást igényel.

Kezdjük talán a fogalom tisztázásával! A grillezés egy olyan gasztronómiai eljárás, amely során általában húsokat vagy zöldséget – de manapság már előszeretettel gyümölcsöket is – hőkezelnek a hőforráshoz közel. Magyarra lefordítva, az alapanyagot megsütik parázshoz, gázlánghoz vagy elektromos fűtőelemekhez közel elhelyezve. 

Ez nem csak amolyan úri hóbort, hiszen a grillezés különleges ízt és ropogós textúrát kölcsönöz az ételeknek, mivel a közvetlen hő hatására az alapanyag felszíne és a belseje között eltérés adódik, jó esetben egy keményebb kéreg szaftos, lédús, puhább belsőt takar.

Milyen a jó grillsütő?

A TRAMONTINA grillezőeszközei közül kiemelkedik a hőforrást adó berendezés, azaz a grillsütő, amin az alapanyagokat hőkezelhetjük.

A jó sütőnek elsősorban stabilnak kell lennie, hogy biztonságosan lehessen használni. Jó minőségű alapanyagokból kell készülnie, masszív kialakítással.

A grillsütőnek valamilyen módon lehetővé kell tennie a hőmérséklet szabályozását, akár a hőforrás hőmérsékletének szabályozásával (gázláng nagysága, parázs oxigénellátása), akár pedig a hőforrástól való távolság állíthatóságával (mozgatható grillrács).

A rácsnak, avagy grillrostnak könnyen tisztíthatónak és tartósnak kell lennie. Fém vagy rozsdamentes acél grillrostok a leggyakoribbak.

Egyéb grilleszközök

A rács tisztításához például érdemes speciális kefét használni.

A grillcsipesz, illetve grillvilla azért fontos, hogy az alapanyagokat könnyen forgathassuk a magas hőmérsékleten is, a kezünk megégetése nélkül.

Az igazán profi grillmesterek hőmérőt is használhatnak az ételek belső hőmérsékletének ellenőrzéséhez, különösen húsok esetében.

A grillzsiradék vagy szórópalack segítségével a rácsot, valamint az ételeket olajjal vagy zsiradékkal lehet kenegetni a sütés során.

A grillezéshez használhatunk különböző típusú nyársakat, például fém- vagy fanyársakat is. A fémnyársak tartósabbak, míg a fanyársakat előzetesen vízbe kell áztatni, hogy ne égjenek meg a grillen.

Steak evőeszközök

A grillezés nemcsak az étel elkészítése során speciális művelet, hanem a tálalásnál, fogyasztásnál is szükségünk lehet speciális eszközökre. A steak eszközkészlet olyan készlet, amelyet steakek elkészítéséhez használhatunk, és általában tartalmazza a következőket:

  • A steak kések éles, hosszú pengéjű kések, amelyek segítenek könnyen felvágni és fogyasztani a grillezett húsokat.
  • A steak villával könnyedén megfordíthatjuk és áthelyezhetjük a steaket a tányérra.
  • Az elkészült steaket egy különleges steak tányérra helyezhetjük, amelynek mélyedése segít elkerülni a lecsorgó levet vagy szószt.

Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy a steak elkészítése és fogyasztása még élvezetesebb legyen.

Véleményvezér

Friss ketchup volt a tettes a prágai magyar nagykövetség lefestésében

Friss ketchup volt a tettes a prágai magyar nagykövetség lefestésében 

A ketchup ártalmatlannak bizonyult.
Szőlőbirtok szőlő nélkül, hogy kell okosba lenyúlni 89 millió forintot borturizmusra

Szőlőbirtok szőlő nélkül, hogy kell okosba lenyúlni 89 millió forintot borturizmusra 

Páratlan kilátás jár a NER-es birtok mellé.
Az Európai Csalásellenes Hivatal szerint 10 milliárd forintot kell visszafizetnie Magyarországnak

Az Európai Csalásellenes Hivatal szerint 10 milliárd forintot kell visszafizetnie Magyarországnak 

Bajban a kulturális és innovációs miniszter.
Bulgáriával közösen repesztünk az utolsó helyen

Bulgáriával közösen repesztünk az utolsó helyen 

Európa végére süllyedtünk.
Hatalmasat kaszálhatnak a jómódúak az olcsó állami lakáshitelen

Hatalmasat kaszálhatnak a jómódúak az olcsó állami lakáshitelen 

Az ügyeskedők nagy korszaka jöhet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo