Kezdjük talán a fogalom tisztázásával! A grillezés egy olyan gasztronómiai eljárás, amely során általában húsokat vagy zöldséget – de manapság már előszeretettel gyümölcsöket is – hőkezelnek a hőforráshoz közel. Magyarra lefordítva, az alapanyagot megsütik parázshoz, gázlánghoz vagy elektromos fűtőelemekhez közel elhelyezve.
Ez nem csak amolyan úri hóbort, hiszen a grillezés különleges ízt és ropogós textúrát kölcsönöz az ételeknek, mivel a közvetlen hő hatására az alapanyag felszíne és a belseje között eltérés adódik, jó esetben egy keményebb kéreg szaftos, lédús, puhább belsőt takar.
Milyen a jó grillsütő?
A TRAMONTINA grillezőeszközei közül kiemelkedik a hőforrást adó berendezés, azaz a grillsütő, amin az alapanyagokat hőkezelhetjük.
A jó sütőnek elsősorban stabilnak kell lennie, hogy biztonságosan lehessen használni. Jó minőségű alapanyagokból kell készülnie, masszív kialakítással.
A grillsütőnek valamilyen módon lehetővé kell tennie a hőmérséklet szabályozását, akár a hőforrás hőmérsékletének szabályozásával (gázláng nagysága, parázs oxigénellátása), akár pedig a hőforrástól való távolság állíthatóságával (mozgatható grillrács).
A rácsnak, avagy grillrostnak könnyen tisztíthatónak és tartósnak kell lennie. Fém vagy rozsdamentes acél grillrostok a leggyakoribbak.
Egyéb grilleszközök
A rács tisztításához például érdemes speciális kefét használni.
A grillcsipesz, illetve grillvilla azért fontos, hogy az alapanyagokat könnyen forgathassuk a magas hőmérsékleten is, a kezünk megégetése nélkül.
Az igazán profi grillmesterek hőmérőt is használhatnak az ételek belső hőmérsékletének ellenőrzéséhez, különösen húsok esetében.
A grillzsiradék vagy szórópalack segítségével a rácsot, valamint az ételeket olajjal vagy zsiradékkal lehet kenegetni a sütés során.
A grillezéshez használhatunk különböző típusú nyársakat, például fém- vagy fanyársakat is. A fémnyársak tartósabbak, míg a fanyársakat előzetesen vízbe kell áztatni, hogy ne égjenek meg a grillen.
Steak evőeszközök
A grillezés nemcsak az étel elkészítése során speciális művelet, hanem a tálalásnál, fogyasztásnál is szükségünk lehet speciális eszközökre. A steak eszközkészlet olyan készlet, amelyet steakek elkészítéséhez használhatunk, és általában tartalmazza a következőket:
- A steak kések éles, hosszú pengéjű kések, amelyek segítenek könnyen felvágni és fogyasztani a grillezett húsokat.
- A steak villával könnyedén megfordíthatjuk és áthelyezhetjük a steaket a tányérra.
- Az elkészült steaket egy különleges steak tányérra helyezhetjük, amelynek mélyedése segít elkerülni a lecsorgó levet vagy szószt.
Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy a steak elkészítése és fogyasztása még élvezetesebb legyen.