Mitől lesz jó a grillezés?

A grillezés kicsit olyan, mint a foci, kicsit mindenki ért hozzá, pedig ez a gasztronómiának egy fontos ága, ami komoly szaktudást igényel.

Miből lesz pénz a választási osztogatásra?
Mit okoz az árrésstop?
Mit kellene tenni a költségvetéssel?

Online Klasszis Klub élőben Békesi Lászlóval!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. június 11. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kezdjük talán a fogalom tisztázásával! A grillezés egy olyan gasztronómiai eljárás, amely során általában húsokat vagy zöldséget – de manapság már előszeretettel gyümölcsöket is – hőkezelnek a hőforráshoz közel. Magyarra lefordítva, az alapanyagot megsütik parázshoz, gázlánghoz vagy elektromos fűtőelemekhez közel elhelyezve. 

Ez nem csak amolyan úri hóbort, hiszen a grillezés különleges ízt és ropogós textúrát kölcsönöz az ételeknek, mivel a közvetlen hő hatására az alapanyag felszíne és a belseje között eltérés adódik, jó esetben egy keményebb kéreg szaftos, lédús, puhább belsőt takar.

Milyen a jó grillsütő?

A TRAMONTINA grillezőeszközei közül kiemelkedik a hőforrást adó berendezés, azaz a grillsütő, amin az alapanyagokat hőkezelhetjük.

A jó sütőnek elsősorban stabilnak kell lennie, hogy biztonságosan lehessen használni. Jó minőségű alapanyagokból kell készülnie, masszív kialakítással.

A grillsütőnek valamilyen módon lehetővé kell tennie a hőmérséklet szabályozását, akár a hőforrás hőmérsékletének szabályozásával (gázláng nagysága, parázs oxigénellátása), akár pedig a hőforrástól való távolság állíthatóságával (mozgatható grillrács).

A rácsnak, avagy grillrostnak könnyen tisztíthatónak és tartósnak kell lennie. Fém vagy rozsdamentes acél grillrostok a leggyakoribbak.

Egyéb grilleszközök

A rács tisztításához például érdemes speciális kefét használni.

A grillcsipesz, illetve grillvilla azért fontos, hogy az alapanyagokat könnyen forgathassuk a magas hőmérsékleten is, a kezünk megégetése nélkül.

Az igazán profi grillmesterek hőmérőt is használhatnak az ételek belső hőmérsékletének ellenőrzéséhez, különösen húsok esetében.

A grillzsiradék vagy szórópalack segítségével a rácsot, valamint az ételeket olajjal vagy zsiradékkal lehet kenegetni a sütés során.

A grillezéshez használhatunk különböző típusú nyársakat, például fém- vagy fanyársakat is. A fémnyársak tartósabbak, míg a fanyársakat előzetesen vízbe kell áztatni, hogy ne égjenek meg a grillen.

Steak evőeszközök

A grillezés nemcsak az étel elkészítése során speciális művelet, hanem a tálalásnál, fogyasztásnál is szükségünk lehet speciális eszközökre. A steak eszközkészlet olyan készlet, amelyet steakek elkészítéséhez használhatunk, és általában tartalmazza a következőket:

  • A steak kések éles, hosszú pengéjű kések, amelyek segítenek könnyen felvágni és fogyasztani a grillezett húsokat.
  • A steak villával könnyedén megfordíthatjuk és áthelyezhetjük a steaket a tányérra.
  • Az elkészült steaket egy különleges steak tányérra helyezhetjük, amelynek mélyedése segít elkerülni a lecsorgó levet vagy szószt.

Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy a steak elkészítése és fogyasztása még élvezetesebb legyen.

Véleményvezér

Magyartól rettegnek az oroszok

Magyartól rettegnek az oroszok 

A magyar név megint szép lesz, legalábbis Ukrajnában már az.
Bajban van a pápai kórház

Bajban van a pápai kórház 

A pápai egészségügyi ellátás megbillent.
Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje

Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje 

Van itt pénz emberek, nem mindenkinek ugyan, de akinek jut, az nem panaszkodhat.
Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is

Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is 

Fájdalmas, hogy még Bulgária is előbb vezeti be az eurót, mint Magyarország.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo