hirdetés

Mit kell tartalmaznia a pénzkezelési szabályzatnak?

Hol, mennyi és ki a felelős? Leegyszerűsítve erre a 3 kérdésre kell választ adnia a céges pénzkezelési szabályzatnak a vállalkozás készpénzforgalmával, folyószámlájával és bankkártya-használatával kapcsolatban.
hirdetés

Kép: Fotolia

Nagyon fontos tudni, hogy a pénzkezelési szabályzat létrehozása minden vállalkozás számára kötelező, méretétől vagy alkalmazottainak számától függetlenül a számviteli törvény vonatkozó rendelkezése (Szt. 14.§. (3)–(5) bek.) szerint. (Hogy pontosan mely szervezetek tartoznak a törvény hatálya alá, azt itt megtalálja.) A szabályok kialakításakor azonban figyelembe kell venni a cég valódi adottságait.

Ha egy induló vállalkozás nem fogalmazza meg a követendő alapelveket, akkor nem lesz mi alapján működni. A munkavállalóknak nem tudja bemutatni azt a követelményt, amit be kell tartani. Így szankcionálni sem tud. Például, ha nincs pénzkezelési szabályzat, akkor a pénztáros milyen elven vezeti a házipénztárat? Mi alapján határozza meg, hogy mennyi pénz lehet a pénztárban? Ki vehet fel pénzt a bankból? Kinek az engedélye szükséges egy kifizetéshez? Az itt leírt alapelvek alapján készül az éves beszámoló, ez alapján kezeljük a pénztárakat, itt döntjük el, hogy milyen értékelési elveket követünk, és milyen szabályok alapján leltározunk. Ezek mind fontos szabályok. Ezek megléte nélkül biztosan nem működhet jól egy vállalkozás. A számviteli szabályzat egyenesen a cég bibliája lehet. 

Az egyszemélyes cégek esetében például kötelező körülhatárolni a magán- és a céges vagyon elemeit, mert bár erre egyéb vállalkozások esetében is szükség lehet, a leggyakrabban a legkisebb vállalkozásoknál folyik össze e két dolog. A legkisebb cégek esetében is fontos, hogy a szabályzat megfeleljen a mindenkori számviteli fegyelem és bizonylatolási elv előírásainak, de alkalmazkodhat a valódi működési rendhez, vagyis azokat a folyamatokat és eseményeket kell rögzítenie, amelyek a cég életében valójában előfordulhatnak.

Mérettől függetlenül

A számivetli szabályzat 7 kötelező pontja
1. Számviteli politika 2. Értékelési szabályzat 3. Számlarend 4. Pénzkezelési szabályzat 5. Leltározási szabályzat 6. Selejtezési szabályzat 7. Bizonylati rend
Mérettől függetlenül valamennyi cégre igaz, hogy pénzkezelési szabályzatában pontosan rögzítenie kell, hogy van-e készpénzbevétele, miként kezeli azt, esetleg csak kiadásait egyenlíti ki készpénzben. Amennyiben van készpénzforgalma – és írásban is rögzítette –, határoznia kell arról, ki kezeli azt, hol található a pénztárhelyiség. Erre mindenképpen szükség van, az ügyvezetőnek sincs joga magánál tartani a vállalkozás pénzét.

Nagyon pontosan meg kell határoznia azt is, hogy a pénztárhelyiségben legfeljebb mennyi készpénzt lehet tartani, mert egy esetleges sikkasztás, betörés, tűzvész esetén a tulajdonos felel a pénzkezelési szabályzatban meghatározott érték felett a készpénz eltűnéséért. A pénzkezelési szabályzatban kötelezően rögzíteni kell a pénztári pénzkezelés szabályait, ki kell térni a bizonylatok kezelésére és a különböző pénzügyi és gazdasági események dokumentálására is.

A pénzkezelési szabályzatban bevételnek számít a céges számláról felvett készpénz, a korábban kölcsönadott, azóta visszafizetett összeg, továbbá minden olyan összeg, amely az értékesítésből származik. Ezeket a befizetéseket minden esetben írásban kell rögzíteni a banki bizonylatok és a pénztárgép adatai alapján.

Amennyiben pénzt fizet ki valaki a pénztárból, akkor ennek a pontos összegét és okát, sorszámmal ellátott bizonylaton kell igazolnia. Ezt a pénzt felvevőnek és a pénzt átadónak is alá kell írnia. A pénztárba befizetett vagy onnan kifizetett összegekről csupán  egyetlen esetben nem kell bevételi vagy kiadási pénztárbizonylatot kiállítanunk: ha ezeket az összegeket más, hitelt érdemlő módon, például készpénzes számlával tudjuk igazolni.

Mit, hogyan?

A pénzkezelési szabályzat része kell, hogy legyen az az eljárási rend, mely alapján heti vagy havi rendszerességgel lezárjuk a kiadásokat és a bevételeket, illetve megállapítjuk a készpénzállományt. A céges bankkártya, illetve a bankszámla használatának külön fejezetet kell szentelnünk. Döntenünk kell a felelősségi körökről, vagyis arról, hogy ki használhatja azt milyen keretek között és milyen összeghatárig. (Az általános tartalmi elemekről itt találja a részletes NAV-állásfoglalást.)

Miután a készpénz és a pénztár kezelése a kisvállalkozásoknál általában az ügyvezető reszortja, nincs külön pénztáros, a könyvelőre csupán a bizonylatok megléte és alaki ellenőrzése hárul, szabálytalanság esetén pedig jegyzőkönyv-készítési kötelezettsége is van. A kötelező pénzkezelési szabályzatot sokan könnyelműen kezelik, pedig a szabályzat meg nem léte esetén egy NAV-vizsgálat során a büntetés mértéke akár az 500 ezer forintot is elérheti.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo