hirdetés

Minden cégnek kell a megújuló

Akár beszállító lenne egy nagy gyártócégnél, akár a költségeit akarja csökkenteni, a jövőben egyetlen cég sem kerülheti meg a megújuló energiaforrások használatát. Segítségükkel ugyanis javíthatja a versenyképességét, csökkentheti a költségeit és az ökológiai lábnyomát.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: PP

Az elkövetkező években a villamos energia válik a leggyakrabban használt energiává az iparban. Ahogy a benzines járműveket is lecserélik elektromos autókra, úgy az ipari energiafelhasználásban is a villamos áramra állnak át a pékek éppúgy, mint a gépgyártás. Ennek az a következménye, hogy a kkv-k közül az lesz versenyképes, aki a lehető legnagyobb mértékben meg tudja termelni a saját felhasználását. „Ennek az első lépése nem a termelés kiépítése, hanem a megtakarítás” – hangsúlyozta Baranyák Zoltán a Goodwill Consulting vezető energetikai szakértője a Piac&Profit által szervezett konferencián. (Bizony már nem csak a multik játékszere a megújuló.)

Az energiahatékonysági beruházások megtérülése egyébként is lényegesen gyorsabb, mint a megújuló energiaforrásokba történő beruházás, jellemzően 5 év alatti. A megtakarítások azt eredményezik, hogy kisebb kapacitást kell beépítenünk, ha saját termelésre váltunk. „Már pedig ez a jövő, a nagy cégeknél már ez most is működik” – hangsúlyozta az energetikai szakember. Márpedig ezek a cégek most már pedig nagyon ügyelnek a termékeik ökológiai lábnyomára, így egyre inkább a beszállítóiktól is megkövetelik, hogy saját megújuló termelésből származó, vagy vásárolt zöldárammal készített alkatrészeket építhessenek be a késztermékbe. Ha pedig egy cég autót üzemeltet, kiszállítást végez, vagy cégautónak használja, akkor igen komoly megtakarítást érhet el egy vállalkozás.

Jön a kötelező energiaspórolás
A magyar jogrendszerbe várhatóan az idei év nyarán honosítják az EU 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló irányelvét, amely az energiafelhasználás hatékonyságát, a tagállamok energiafogyasztásának csökkentését írja elő. Cikkünkből kiderül, hogy mit jelent majd mindez a magyar cégekre nézve.
Egy hagyományos jármű kilométerenkénti költsége jelenleg Magyarországon 30 forint, míg ha saját napelemmel megtermelt energiát használunk az elektromos autó töltésére, ez a költség 4 forint körülire szorítható le – emelte ki Baranyák Zoltán. (A 2015 és 2020 közötti időszakra vonatkozó operatív programok, elsősorban a KEHOP, a GINOP, a TOP és a VEKOP mintegy 450 milliárd forintot szánnak energiahatékonysági tárgyú beruházásokra, szemben a 2013-2017-as időszak 236 milliárdjával.)

Mivel a megújuló energia most már nem csak azért kell, mert zöld vagyok, hanem azért is, mert így fogunk beférni a beszállítók közé, vagy a versenyképességünk csökken és lemaradunk a versenytársainktól, ha nem ezt használjuk, így egyre több vállalkozás fogja alkalmazni ezeket az energiaforrásokat. Magyarországon pedig a legfontosabb megújuló energiaforrás mindig a napenergia lesz. Csakhogy a legtöbb cég rá fog döbbenni arra, hogy egyszerűen nem tud elegendő felületet napelemmel befedni, hogy elegendő energiát termelhessen. itt lépnek be azok az innovatív megoldások, amelyek – mint például a napelemek kelet-nyugati tájolása – amelyek segítségével jobb helykihasználással hatékonyabban hasznosíthatjuk a napenergiát – mondta a szakember.

Kiemelte, hogy a napelemek megtérülése jelenleg 10-12 év, de ha az elkövetkező ciklusban csak 30 százalékos intenzitású pályázati források lesznek elérhetőek, akkor már négy-öt évre le lehet szorítani a megtérülési időt.

Még ebben a hónapban indulnak az első uniós pályázatok
A tervek szerint már ebben a hónapban kiírásra kerülnek az első pályázatok a GINOP keretén belül, több mint kilencvenmilliárdra pályázhatnak a vállalkozások. A részletekről Milos Katalin, a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatkezelési főosztályvezetője beszélt a Piac&Profit konferenciáján.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo