hirdetés

Már nem a vendéglátásban van a legnagyobb rizikó

Három év után a vendéglátóipar elvesztette első helyét a legkockázatosabb szektorok versenyében, és 1,08 százalékpontos javulást követően a negyedik helyre csúszott vissza - közölte a Bisnode céginformációs szolgáltató.
hirdetés

Tovább csökkent a kényszertörlések és felszámolások száma, ellentétben a végelszámolásokéval, ahol konstans növekedést tapasztalhattunk az év első felében. A nemfizetési eljárások számának mérséklődése azt jelenti, hogy az elmúlt tizenkét hónapban a működő cégek mindössze 1,29 százalékánál indult ilyen negatív esemény, ami az előző negyedévben mért biztató eredményt is jelentősen felülmúlta – áll a Bisnode céginformációs szolgáltató első féléves adatokat elemző tanulmányában.

Sikeresnek mondható tehát az év első fele a nemfizetési eljárások számának csökkenő mértéke lapján. Nemcsak a kényszertörlések és a felszámolások – melyeknek száma kevesebb, mint felére csökkent a 2014 első felében mért adatoknak – alakulására illeszthető lineáris trend, hanem a végelszámolások ellentétes irányú, de kisebb mértékű változásaira is. Előbbi – mondhatni – a várakozásoknak megfelelően alakult, ugyanis a 2014-es kiugróan magas értékekről fokozatosan közelítettünk a korábban tapasztalt átlagos mutatószámokhoz. A tavaly ilyenkor mért adatokhoz képest a felszámolások 29,64 százalékos visszaesés után 3 148-ra csökkentek, kényszertörlésből pedig 9 050 darabot regisztráltak ez év július elsejéig.

Kép: SXC

A csőd még mindig ritkaság

A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, tavaly egész évben mindössze 50 ilyen folyamat indult, ami kevesebb volt, mint a 2014-es év első félévében mért adat. Idén eddig 21 új csődeljárást regisztráltak, hasonlóképp a tavalyi év azonos időszakára vonatkozó 24-es értékhez; remélhetőleg a jövőben sem lesz jelentősebb változás e tekintetben.

Amint már említettük, a végelszámolások területén negatív trend tapasztalható és folyamatosan egyre több ilyen esetet regisztrálnak. Számuk körülbelül kilenc százalékkal növekedett a múlt év azonos időszakához képest, így június végére megközelítette a hatezret; ami a tavalyi húsz százalékos emelkedés után sem elhanyagolható. A tendencia az elmúlt évek első féléves adatait vizsgálva már 2014-ről 2015-re is látható volt egy 6,7 százalékos növekedés képében, ám az éves adatokat vizsgálva nagyjából stagnált a végelszámolások száma ezen két időszakban. Számuk 2014-ben 7 911, míg 2015-ben mindössze 7 865 volt, azonban 2016-ban nem tudta kompenzálni az év második fele az első féléves növekedést, és kumuláltan is 8 638 darab végelszámolás indult. Az adatok alapján sajnos hasonló várakozásokkal élhetünk, vagyis feltehetően a 2017-es év végelszámolásainak száma is meghaladja majd a korábbi évek mértékét, azonban szerencsére még mindig messze állunk attól a helyzettől, ami a válság idején volt tapasztalható, hiszen 2012-ben több mint 27 ezer ilyen eljárás indult.

Több a megbízható partner, de a kockázatos is
A tavalyi év végéhez képest húszezerrel több vállalkozás büszkélkedhet azzal, hogy megbízható minősítést kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). A cégjegyzékbe bejegyzett, valamint az áfa-regisztrált adózókat érintő minősítési rendszer idei változásai mind a megbízható, mind a kockázatos adózói körre hatással voltak – közölte a NAV.
„A legnagyobb bedőlési arány 2014 végén jellemezte a gazdaságot, akkor a mostani szint 2,5-szörösét, 3,24 százalékot mértünk” – jelentette ki Keleti József, a Bisnode Magyarország country managere. Ezen negatív mélypont óta azonban a bedőlési index értékében – bár lassuló mértékű, de – folyamatos csökkenés tapasztalható. Kivételt képez ez alól gépipar, ahol 0,11 százalékponttal, és a vegyipar, ahol 0,69 százalékponttal nőtt a bedőlt cégek aránya. Utóbbi így nagy ugrással, de nyolcadik helyen került be a tíz legkockázatosabb iparág közé a tavalyi középmezőny végéről. Nem ez volt azonban az egyetlen szektor, mely most került fel a negatív toplistára, ugyanis a 2016-ban még éppen tizenegyedik textilipar most egy helyet fentebb a tizedik helyen végzett.

Már nem a vendéglátás a nagy kockázat

A legnagyobb bedőlési arány csökkenést a gumitermék gyártók körében tapasztalhattuk. Ez a szektor tavaly még a kilencedik helyen állt, ahonnan 1,15 százalékpontos javulás után szerencsésen tíz helyet hátracsúszott. Nagy meglepetés ugyanakkor, hogy három év után a vendéglátóipar elvesztette első helyét a legkockázatosabb szektorok versenyében, és 1,08 százalékpontos javulást követően a negyedik helyre csúszott vissza. Érdekesség, hogy bár a három legkockázatosabb iparág – az élelmiszeripar, a gépjármű- és a szolgáltatást támogató szektor – tavaly is szerepelt az azonos időszaki listán, akkor egyik sem került fel dobogós helyre.

A 10 legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparág
2016 és 2017 első félévében - Forrás: Bisnode

A legkisebb – 0,02 százalékpontos – csökkenés a tavalyi évhez hasonlóan a humán-egészségügyi cégeket jellemezte, ám ezen a területen már korábban is olyan alacsony volt a bedőlési arány, hogy még így is nagy fölénnyel őrizte meg első helyét a legmegbízhatóbb ágazatok sorában. A második továbbra is az oktatás, ám a harmadik helyre a korábbi nyolcadik, ipari gépek és berendezések javításával foglalkozó ágazat jött fel, miután a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása szektorhoz hasonlóan, mindössze 0,6 százalékos BBI mutatót produkált. A legjobb tíz ágazat közé került még a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat, illetve az egyéb szolgáltatások csoportja is, miután 0,39 illetve 0,5 százalékpontot javult ágazati BBI mutatójuk; kiszorítva ezzel a gépipart és a művészet, szórakoztatás, szabad idő csoportját.

Különbségeket fedezhetünk fel nemcsak az iparágankénti, de a megyénkénti mutatószámokban is, azonban jelentősen csökkent a területi szórás a korábban tapasztalt differenciálódáshoz képest. Továbbra is az ország keleti részében található a három legkockázatosabb megye; Heves, Békés és Hajdú-Bihar de jóval alacsonyabb mutatószámokkal, hiszen a tavaly is első helyen álló Heves 4,22 százalékról 1,81 százalékpontot esett. A második legjelentősebb javuláson Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ment keresztül, mely 1,58 százalékpontos javulás után a kilencedik legkockázatosabb megye lett csak a tavalyi második helyezése után. Az első félév eredményei alapján a legbiztonságosabb cégek Vas megyében működtek, ahol rendkívül alacsony, 0,59 százalékos bedőlési indexet mért a Bisnode az elmúlt tizenkét hónapra.

hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo