Ma már a figyelem az igazi hiánycikk, de megszerezhető

A legviccesebb reklám is értelmetlenné válik, ha nem kelt figyelmet. Mert a jó reklám - legyen szó online vagy offline reklámról - célja, hogy felkeltése a figyelmet. Figyelem nélkül nincs kapcsolat a befogadóval, azaz a fogyasztóddal.

A gond az, hogy napjaink túlinformált társadalmában a figyelem hiánycikk lett. Ezért gyilkos harc folyik a legkisebb akár pár másodperces figyelempillanatokért is. Ahhoz, hogy sikeres legyél ebben a „harcban” ismerned kell az AIDA modellt, és a figyelemfelkeltés három lehetséges módját.

„Az a reklám, amely nem képes áttörni az érdektelenség, a közöny, vagy a spontán ellenállás védőfalát, nem tudja eljuttatni üzenetét a fogyasztóhoz. Tehát hasztalan.”
Sas István reklámpszichológus

Kép:Freestock

AIDA modell

Régi marketing alapelv az AIDA modell, ami abból indul ki, minden későbbi lélektani folyamattal való munkához először a figyelmet (Attention) kell felkelteni. Ezen alapszik a többi fontos cél további elérése, mint az

  • érdeklődés (Interest),
  • a vágy (Desire),
  • és a vásárláshoz vezető cselekvés (Action).
A dramaturgiai egyensúly

A túlzottan figyelemfelkeltő és az érdektelen mennyiségé (unalmas) kommunikáció ugyanolyan hasztalan, mert nem éri el a befogadót. Erre létezik egy kifejezés, amit arányos figyelemnek hívnak. Ez a marketing három lábú asztalára hasonlít. Egy jó reklámban (a tévétől, a Google Ads-on át) egyensúlyban kell lenni a figyelemfelkeltésnek, a közölt információnak és a meggyőző érvelésnek, hogy a fogyasztód könnyen, szívesen és tartósan legyen képes befogadni az üzenetedet. Fontos, hogy a kampányod alatt végig egyensúlyban tartsd a figyelemfelkeltést, tájékoztatást, és a bizonyítást, akár különböző eszközökön is. Többek között ez az integrált marketingkommunikáció célja is.

Márkaépítés idegi alapon
A tapasztalatok képesek átprogramozni az agyunkat, ezt a fiziológiai jelenséget pedig a tudatos márkaépítésben is felhasználhatjuk. De vigyázzunk, mert akár éppen a célunkkal ellentétes hatást is kiválthatjuk – figyelmeztet Földi Miklós reklámpszichológus.
Három lehetőséged van, hogy észrevegyenek

Ne legyenek ábrándjaid. Figyelmet kapni 2019-ben nehéz. Könnyítsd meg a dolgodat azzal, hogy betartod a figyelemszerzés 3 lélektani módját.

Az impulzustömeg növelése

Ennek eléréséhez minél több médiafelületet vagy pozíciót kell szerezned. Ennek eléréséhez elsősorban pénz kell. Ez egy tőkeigényes módszer. minél több helyen, minél többször kell, hogy lássanak, így rengeteg ingert tudsz a fogyasztódhoz eljuttatni. Amit sokszor látunk, arra jobban emlékszünk, és hamarabb megkedveljük elvén működik.

Nagy felhívó jellegű elemek

Szinte mindig működnek a „klasszikus” figyelem-felkeltő ingerek, szimbólumok használata, például erotika, gyerekek, kiskutya képei. Mindi, ismétlem, mindig bejön. Nagy előnye, hogy nem igényel akkora tőkét, és szinte mindig működik. Hátránya, hogy könnyen közhelyessé válik, mivel sokan használják, és ami közhelyessé válik, az elveszti a figyelemfelhívó jellegét.

Neked milyen szagú a marketinged?
Az illatok erős érzelmeket, komplex emléket váltanak ki belőlünk, a vállalkozások túlnyomó többsége mégsem használja őket tudatosan. Pedig ezzel egy nagy erejű marketingeszközről mondanak le – állítja Földi Miklós Dániel reklámpszichológus.
Szokatlan jelenségek

Egy mesterségesen létrehozott „szokatlansági faktor” (Sas Istvántól származik a kifejezés) adja a figyelemfelhívó jelleget. Bármi, ami eltér az átlagostól, ami meglep. Ezt a szokatlan dolgot szokták kreatív ötletnek hívni, amikor két különálló dolog között létesítünk asszociációt, ami valamilyen új szempontot is ad a termékünkhöz. De mostanában nem igen találkozni ezzel, tehát hajrá, csinálj egyet és te leszel a befutó.

A marketing feladata, hogy figyelmet generáljon, tájékoztasson, és cselekvésre ösztönözzön. Kezd azzal, hogy elnyered a vevőid vagy leendő ügyfeleid figyelmét a fenti módszerek közül bármelyikkel. Ha így teszel, akkor biztos lehetsz benne, hogy az üzeneted eléri a célcsoportodat. Ha még arra is figyelsz, hogy a reklámod mindhárom alapvető szempontnak megfeleljen - figyelem, információ, cselekvés - akkor még arra is lesz esélyed, hogy a vásárlóid azt csinálják, amit elvársz tőlük: téged válasszanak, tőled vásároljanak. Hajrá.

Szerző:

Földi Miklós Dániel

Reklámpszichológus,

Reklámpszichológia.hu

Szerzőnkről:
Földi Miklós Dániel több mint tízéves üzleti és szakmai tapasztalattal rendelkezik a reklámértékesítés és vállalkozásfejlesztés területén. Kutatói területe a neuromarketing, neurotudományok, döntéshozatal, üzleti pszichológia és önismeret, befolyásolás a munkában. Saját média- és tréningcégét vezeti sikeresen. Ügyfelei elsősorban kis- és középvállalkozások.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo