hirdetés

Ma már a figyelem az igazi hiánycikk, de megszerezhető

A legviccesebb reklám is értelmetlenné válik, ha nem kelt figyelmet. Mert a jó reklám - legyen szó online vagy offline reklámról - célja, hogy felkeltése a figyelmet. Figyelem nélkül nincs kapcsolat a befogadóval, azaz a fogyasztóddal.
hirdetés

A gond az, hogy napjaink túlinformált társadalmában a figyelem hiánycikk lett. Ezért gyilkos harc folyik a legkisebb akár pár másodperces figyelempillanatokért is. Ahhoz, hogy sikeres legyél ebben a „harcban” ismerned kell az AIDA modellt, és a figyelemfelkeltés három lehetséges módját.

„Az a reklám, amely nem képes áttörni az érdektelenség, a közöny, vagy a spontán ellenállás védőfalát, nem tudja eljuttatni üzenetét a fogyasztóhoz. Tehát hasztalan.”
Sas István reklámpszichológus

Kép:Freestock

AIDA modell

Régi marketing alapelv az AIDA modell, ami abból indul ki, minden későbbi lélektani folyamattal való munkához először a figyelmet (Attention) kell felkelteni. Ezen alapszik a többi fontos cél további elérése, mint az

  • érdeklődés (Interest),
  • a vágy (Desire),
  • és a vásárláshoz vezető cselekvés (Action).
A dramaturgiai egyensúly

A túlzottan figyelemfelkeltő és az érdektelen mennyiségé (unalmas) kommunikáció ugyanolyan hasztalan, mert nem éri el a befogadót. Erre létezik egy kifejezés, amit arányos figyelemnek hívnak. Ez a marketing három lábú asztalára hasonlít. Egy jó reklámban (a tévétől, a Google Ads-on át) egyensúlyban kell lenni a figyelemfelkeltésnek, a közölt információnak és a meggyőző érvelésnek, hogy a fogyasztód könnyen, szívesen és tartósan legyen képes befogadni az üzenetedet. Fontos, hogy a kampányod alatt végig egyensúlyban tartsd a figyelemfelkeltést, tájékoztatást, és a bizonyítást, akár különböző eszközökön is. Többek között ez az integrált marketingkommunikáció célja is.

Márkaépítés idegi alapon
A tapasztalatok képesek átprogramozni az agyunkat, ezt a fiziológiai jelenséget pedig a tudatos márkaépítésben is felhasználhatjuk. De vigyázzunk, mert akár éppen a célunkkal ellentétes hatást is kiválthatjuk – figyelmeztet Földi Miklós reklámpszichológus.
Három lehetőséged van, hogy észrevegyenek

Ne legyenek ábrándjaid. Figyelmet kapni 2019-ben nehéz. Könnyítsd meg a dolgodat azzal, hogy betartod a figyelemszerzés 3 lélektani módját.

Az impulzustömeg növelése

Ennek eléréséhez minél több médiafelületet vagy pozíciót kell szerezned. Ennek eléréséhez elsősorban pénz kell. Ez egy tőkeigényes módszer. minél több helyen, minél többször kell, hogy lássanak, így rengeteg ingert tudsz a fogyasztódhoz eljuttatni. Amit sokszor látunk, arra jobban emlékszünk, és hamarabb megkedveljük elvén működik.

Nagy felhívó jellegű elemek

Szinte mindig működnek a „klasszikus” figyelem-felkeltő ingerek, szimbólumok használata, például erotika, gyerekek, kiskutya képei. Mindi, ismétlem, mindig bejön. Nagy előnye, hogy nem igényel akkora tőkét, és szinte mindig működik. Hátránya, hogy könnyen közhelyessé válik, mivel sokan használják, és ami közhelyessé válik, az elveszti a figyelemfelhívó jellegét.

Neked milyen szagú a marketinged?
Az illatok erős érzelmeket, komplex emléket váltanak ki belőlünk, a vállalkozások túlnyomó többsége mégsem használja őket tudatosan. Pedig ezzel egy nagy erejű marketingeszközről mondanak le – állítja Földi Miklós Dániel reklámpszichológus.
Szokatlan jelenségek

Egy mesterségesen létrehozott „szokatlansági faktor” (Sas Istvántól származik a kifejezés) adja a figyelemfelhívó jelleget. Bármi, ami eltér az átlagostól, ami meglep. Ezt a szokatlan dolgot szokták kreatív ötletnek hívni, amikor két különálló dolog között létesítünk asszociációt, ami valamilyen új szempontot is ad a termékünkhöz. De mostanában nem igen találkozni ezzel, tehát hajrá, csinálj egyet és te leszel a befutó.

A marketing feladata, hogy figyelmet generáljon, tájékoztasson, és cselekvésre ösztönözzön. Kezd azzal, hogy elnyered a vevőid vagy leendő ügyfeleid figyelmét a fenti módszerek közül bármelyikkel. Ha így teszel, akkor biztos lehetsz benne, hogy az üzeneted eléri a célcsoportodat. Ha még arra is figyelsz, hogy a reklámod mindhárom alapvető szempontnak megfeleljen - figyelem, információ, cselekvés - akkor még arra is lesz esélyed, hogy a vásárlóid azt csinálják, amit elvársz tőlük: téged válasszanak, tőled vásároljanak. Hajrá.

Szerző:

Földi Miklós Dániel

Reklámpszichológus,

Reklámpszichológia.hu

Szerzőnkről:
Földi Miklós Dániel több mint tízéves üzleti és szakmai tapasztalattal rendelkezik a reklámértékesítés és vállalkozásfejlesztés területén. Kutatói területe a neuromarketing, neurotudományok, döntéshozatal, üzleti pszichológia és önismeret, befolyásolás a munkában. Saját média- és tréningcégét vezeti sikeresen. Ügyfelei elsősorban kis- és középvállalkozások.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo