hirdetés

Ki hozza és ki fizeti az ügyvédet ingatlan vásárlásakor?

Nem csak a vevőnek lényeges, hogy milyen feltételekkel, milyen szerződéssel veszi meg az ingatlant. Ki hozza és ki fizeti az ügyvédet? Kinek az érdekeit képviseli az eljáró ügyvéd? Erre ad választ az Érthető Jog szakértője.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Az ügyvéd elkészíti az adásvételi szerződést, ami a vásárlás kulcs fontosságú dokumentuma. Ebben szerepel, hogy ki, mikor, hogyan és mennyit fizet, mikor kell átadni és átvenni az ingatlant, van-e foglaló, előleg - írja az erthetojog.hu/blog.

Kép: Pixabay

Ez a szerződés lesz később az ügylet „bibliája”, ami ebben van, azt kell a felek végleges megállapodásának tekinteni. Egy szóval kulcs fontosságú,milliók múlhatnak rajta, hogy mi szerepel benne.

De nem csupán az adásvételi szerződést készíti el az ügyvéd. Ő lesz az a „hivatalos” személy, aki ellenőrzi a felek személyazonosságát. No persze ne gondoljuk, hogy nyomoznia is kellene, de az elő van írva, hogy milyen módon kell a szerződő felek személyazonosságát hivatalos adatbázisban ellenőriznie. De nem csak a feleket, az ingatlan adatait, helyzetét is ellenőrzi a tulajdoni lap alapján. Az ügyvéd az adásvételi szerződést ellenjegyzi is, vagyis ezzel hivatalosan igazolja, hogy azt kik és milyen tartalommal írták alá, valamint az a jogszabályoknak és a felek akaratának is megfelel.

Tőkebefektetésekben megbújó jogi szakkifejezések – most lerántjuk a leplet
Kockázati tőkebefektetések során számos olyan jogi szakkifejezéssel találkozhat a tőkét kereső-, a jog világában kevésbé jártas vállalkozó, amely jelentős hatással lehet a szerződéses viszonyára. Ezekkel érdemes már a befektetést megelőző tárgyalások megkezdésekor tisztában lennünk.
Az ügyvéd az ingatlan-nyilvántartási ügyeket is intézi, e nélkül ugyanis az ingatlan nem kerülne a vevő nevére. Ezen túl sok esetben ügyvédi letétben kezeli az adásvétellel kapcsolatos kifizetéseket, vagy azok egy részét, vagyis a vevő neki fizet és ő fizeti azt tovább az eladó vagy egy másik személy részére.

Az ügyvéd szerepe nem csak annyi, hogy odafirkantja a szerződésre a nevét és rányomja a pecsétjét, mert ez kötelező „formaság”. Azt is mondhatnánk, hogy az adásvétel „lelke”.

Szerepe igen lényeges, így nem annak kell(ene) az elsődleges szempontnak lenni, hogy ki a legolcsóbb.

Az ügyvédet a vevőnek kell hoznia: törvény vagy „mítosz”?

Szinte már nincs is olyan személy, aki ne hallotta volna, hogy az ingatlan adásvételnél a vevő hozza és fizeti az ügyvédet.

Nem egyszer találkoztam olyannal, hogy az eladó és a vevő is szentül meg voltak győződve róla, hogy az ügyvédet a vevőnek kell hoznia és fizetnie. Vagyis a vevő mondja meg, hogy ki készítse az adásvételi szerződést, mert úgyis neki kell fizetnie.

Nincs olyan törvényi előírás, hogy a vevő köteles hozni az ügyvédet. Ez egy szokás, egy kialakult minta, amit a legtöbben követnek, mert így hallották, mert mások is így csinálják.
De ettől el lehet térni. Ez a feleken múlik, vagyis az eladón és a vevőn. Ők döntik el, hogy kinek a szakértelmére akarják bízni életük egy igen fontos döntését.

Kit képvisel az ügyvéd az adásvételkor?

Az adásvételi szerződést elkészítő és ellenjegyző ügyvéd a feleknek segít, hogy az adásvétel rendben legyen, és mind az eladó, mind a vevő érdekei képviselve legyenek.

Az ügyvéd nem a vevő, vagy az eladó érdekeit kell, hogy kizárólagosan képviselje.
Hogyan lehetséges ez? Miért nem a vevő érdekeit kell képviselnie, ha ő hozta és fizeti?

Az adásvételkor a felek egy kölcsönös megállapodást rögzítenek a szerződésben. Vagyis itt elméletileg, és remélhetőleg gyakorlatilag sem két szemben álló félről beszélünk. Ez nem egy vita, ahol az ügyvédnek valamelyik fél érdekeit, érveit kell képviselnie. Itt nem az „én ügyvédem szerint – a te ügyvéded pedig” felállás van.

Az ügyvédnek azt kell elősegítenie, hogy mindkét fél megértse a lehetőségeket és az alapján kölcsönösen megállapodjanak.
Jó esetben ez így is történik és a folyamat gond nélkül, vagy kisebb ütközésekkel, de végül is lezárul úgy, ahogyan a felek eldöntötték.

A vevő hozta a saját ügyvédjét, mit tehetek eladóként?

Mindenki a saját maga által választott szakemberben bízik. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen én sem mennék olyan orvoshoz, vagy nem fogadnék el pénzügyi tanácsokat olyan személytől, akiben nem bízom.

Nincs kizárva, hogy az eladó az elkészült adásvételi szerződés tervezetét átbeszélje egy másik ügyvéddel, tanácsot kérjen, vagy akár már előre, a tárgyalási folyamatokba is bevonja.

Fontos azonban, hogy ekkor is az legyen szem előtt, hogy a felek kölcsönös engedményekkel megköthessék a szerződést. Mert egy szerződésben mindig mindkét oldalnak vannak jogai és kötelezettségei is. A cél semmiképpen sem az, hogy mindenben hibát találjunk, mert a vevő által felkért ügyvéd készíti a szerződést. Ha jó ügyvédet választ az eladó, akkor nem is ez lesz a cél.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
 

 

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo