hirdetés

Kapkodják a telkeket, viszik a lakásokat: tombol a CSOK-láz

A kormányzati intézkedések komoly érdeklődést váltottak ki a lakossági ingatlanpiacon, az építési telkek piacán valóságos robbanást váltott ki a CSOK. A használt lakások piacán is javultak a kilátások, az új szocpol egyértelmű nyertese a főváros.
hirdetés

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások jelentősen javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A következő egy évben lakást vásárolni vagy építeni biztosan szándékozó háztartások száma 41, az ezt valószínűleg szándékozóké 18 százalékkal emelkedett a tavaly októberihez képest. Mindez hétéves csúcsot jelent – hasonlóan kedvező adatokat 2009 elején mértek a kutatók. A bejelentett lakáspolitikai intézkedések tehát igencsak megmozgatták a lakosság fantáziáját, a felmérési eredmények szerint „tombol a CSOK-láz”. Ugyanakkor a jelenlegi kilátások sokkal kevésbé acélosak, mint a válság előttiek. A lakásfelújításra és korszerűsítésekre vonatkozó várakozások is javultak: az erre biztosan vállalkozók aránya 11, a valószínűleg vállalkozóké 20%-kal – derül ki a MGYOSZ támogatásával a GKI által végzett felméréséből.

A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások a következő 12 hónapban a vidéki régiókban az egy negyedévvel ezelőttihez képest erőteljesen javuló, a fővárosban és környékén lényegében stagnáló piaci helyzetet várnak. A fővárosi piac a közelmúltban meglehetősen felpörgött, így ez utóbbi prognózis nem jelent borúlátást, csak a derűlátás nagyon enyhe mérséklődését. A nyugat-magyarországi kilátások most is számottevően kedvezőbbek a kelet-magyarországiaknál. A lakáspiaci indexek 2012 eleje óta - kisebb megtorpanásokkal, de - lényegében folyamatosan és számottevően növekednek. (A befektetők étvágya is megjött tavaly a magyar ingatlanpiacon.)

Egyre többen vásárolnak a gyereknek lakást, vagy házat az egyetemre - Kép: Pixabay

A nagy nyertes: Budapest

A használt lakások esetében Budapesten a válaszadók többsége (59%-a) immár áremelkedésre számít a következő 12 hónapban. A vidéki körzetekben még a stagnálást előre vetítők vannak többségben (a keleti régióban 43, a nyugati országrészben 53%). A vidéki területeken a várható áremelkedés mértéke csak viszonylag kismértékben nőtt az előző megkérdezéshez képest (keleten 2%-ra, nyugaton 4% közelébe). Nem így Budapesten, ahol az átlagosan várt áremelkedés az egy negyedévvel ezelőtti 2,4%-ról 6% közelébe került. Az új építésű lakások árai esetében a következő 12 hónapra vonatkozó prognózisok a korábbinál jóval erőteljesebb (5-8%-os) áremelkedésre utalnak.

A 2016 elején hatályba lépett lakáspolitikai intézkedések a válaszadók nagy többsége szerint a lakásépítésre pozitívan hatnak: 36% szerint jelentősen, 43% szerint kissé növelik azt, s mindössze 21%-uk szerint nem lesz érdemi hatás 2016-ban. A hosszabb távú hatást illetően egy kissé jobban szóródnak a vélemények, de az összkép ez esetben is egyértelműen pozitív. A kormány kínálta kedvezményekre várhatóan a leggyorsabban a fővárosiak csapnak le, a budapesti piac tűnik a kormányzati intézkedések legnagyobb nyertesének.

A lakáspolitikai eszközök rövid és hosszabb távon is növelik a forgalmat a használt lakások piacán. Az idei évet illetően így vélekedik 66%-uk, nem vár érdemi hatást 27%-uk, s 7%-uk szerint csökken ezáltal a forgalom. A hosszabb távú hatás esetében ugyanezek az arányok: 64, 30 és 6%. A forgalom várható emelkedésére vonatkozó várakozás fényében nem meglepő, hogy a válaszadók szerint az intézkedések áremelkedést generálnak. A válaszadók 80%-a szerint ezek 2016-ban, kétharmaduk szerint hosszabb távon is áremelő tényezők.

Hol a csapda? Ingyen telkeket kaphatnak a CSOK-igénylők
Egyre több önkormányzat jelezte a megújult CSOK – „leánykori nevén” szocpol – kihirdetése óta, hogy ingyen adnának építési telket a CSOK feltételeinek eleget tevő, náluk letelepedni vágyó családoknak. Igaz, nem minden követelmény nélkül. A CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blog segítségével összegyűjtöttük, hol, miért cserébe lehet ingyen telket kapni.
Építési telekpiac: valóságos robbanás

A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó cégeknek a következő egy évre vonatkozó telekpiaci kilátásai az előző felméréshez képest Nyugat-Magyarországon jelentősen, de a másik két régióban is komoly mértékben javultak. A budapesti agglomeráció képviselői már egy negyedévvel ezelőtt is túlkeresletről számoltak be, hozzájuk most a nyugati országrész válaszadói is csatlakoztak. A fővárost illető, korábban tapasztalható derűlátás – vélhetően a bejelentett lakáspolitikai intézkedések hatására – a vidéki területekre is kiterjedt. Az eufória az árakra vonatkozó várakozásokban is megjelenik. A válaszadók a fővárosban kétszámjegyű, de a vidéki körzetekben is 7-8%-os áremelkedést várnak a következő 12 hónapban.

Irodapiac: javuló kihasználtság, romló kilátások

A jelen felmérés eredményei szerint Budapesten és környékén a kihasználtság tovább javult. E kedvező tendencia 2014 végétől érezhető. A budapesti átlag 2015. negyedik negyedévében (82%) csaknem nyolcéves csúcsra került. Vidéken vegyes a kép: a keleti régióban az egy negyedévvel ezelőtti 67%-os kihasználtság 70%-ra nőtt, míg a nyugatiban a korábbi 75%-os mutató 72%-ra csökkent.

Az irodapiaci kilátások harmadik negyedéve romlanak, jelezve, hogy a korábbi – egyébként kirívóan derűlátó – várakozások nem voltak teljesen megalapozottak. Az irodapiaci index 2016. januárban a fővárosra vonatkozóan 3, az ország egészére vonatkozóan csaknem 8 ponttal csökkent. A várakozások lényegében visszatértek a 2014 negyedik negyedévi szintre. A piac tehát a korábban gondoltnál lassabb ütemben fejlődhet. A fővárosi agglomerációban enyhe többségbe kerültek a következő 12 hónapban növekvő bérleti díjakra számítók (átlagosan 3%-ot gondolnak), vidéken továbbra is a stagnálás lehet az alaptendencia.

Üzlethelyiség-piac: elmozdulás a holtpontról

Az elmúlt két évben a fővárosra vonatkozó kilátások lényegében stagnáltak, az ország egészére vonatkozóak pedig csak lassan javultak. A jelen felmérés adatai mindkét szegmensben jelentős pozitív változás következett be: a fővárosra és környékére illetve az ország egészére vonatkozó üzlethelyiség-piaci index egyaránt 6-6 ponttal emelkedett. A derűlátás nem terjedt ki a keleti országrészre, itt enyhén romló piaci helyzet várható. A bérleti díjak komolyabb (3-5%-os) emelkedése a fővárosban és Nyugat-Magyarországon várható, a keleti országrészben stagnálás valószínű.

Logisztikai ingatlanpiac: szerény javulás

A logisztikai ingatlanpiacon a kereslet lassan élénkül, a kihasználtság emelkedik. A jelen felmérés adatai szerint a fővárosi agglomerációban 82, a nyugati országrészben 83, a keleti régióban 67%-os a raktárak kihasználtsága. Az ország egészére vonatkozó raktárpiaci index az előző felméréshez képest 3, a fővárosi piacot jellemző index 2 ponttal emelkedett. Országos átlagban a bérleti díjak esetében a stagnálást várók vannak többségben, de a fővárosban és környékén valamint Nyugat-Magyarországon a válaszadók komoly arányban várnak emelkedést (mégpedig átlagosan 3-4%-ost).

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo