Jó tanácsok női vezetőknek

Hogy sikeres nő, az nem kétséges. Szűts Ildikó az OTP kommunikációs igazgatója volt korábban vezérigazgató, de magánvállalkozó is. Egy fórumon saját tapasztalatait osztotta meg a női vezetés, család és karrier problémákkal kapcsolatban.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szűts Ildikó Kép:PP archív

Sikeres üzletasszonyok, sikeres női vállalkozások. Vajon mi lehet a titkuk? – ezzel a címmel tartott rendezvényt az Amerikai Kereskedelmi Kamara Kkv Bizottsága. A bizottság elnöke dr. Erdei Sándor hangsúlyozta a téma fontosságát, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy a nőkkel szembeni elvárások között még mindig az anyaság az egyedüli és legfontosabb elem. Mint mondta, ezért tartják fontosnak, hogy jó példákkal mutassák meg a vállalkozó nőknek, van lehetőség a családban és karrierben is sikeresnek lenni.

Erre kiváló példa az AmCham női kiválóság díját 2011-ben elnyert Szűts Ildikó, az OTP Bank kommunikációs igazgatója. Tapasztalatairól beszámolva fontosnak tartotta említeni, hogy az X generáció tagjaként, a rendszerváltásban szocializálódva alapvetéssé vált számára a teljesítmény fontossága, ugyanakkor az új helyzet erős motivációt is adott az akkori fiataloknak. Azt is hozzátette, szerencsésnek érzi magát, hogy bár generációja számos tagja küzd vele, ő maga sosem szembesült a kiégés problémájával.

A sikeres vállalkozás alapja a szakember szerint
 • a nemzetközi trendek és példák folyamatos követése
 • elkötelezettség a cég iránt
 • kreativitás, valami egyedi és különleges létrehozása
 • minőségi munka MINDEN esetben- egyetlen rossz munka is tönkre teheti az évek alatt felépített jó hírünket
 • személyes részvétel
 • jól működő kapcsolati háló – ugyanazokkal az emberekkel találkozol amikor felfelé mész a lépcsőn, mint amikor majd lefelé tartasz. Ezt mindig szem előtt kell tartani
Sikeres vezetőként ugyanakkor édesanyaként ugyanakkor nem félt kimondani, a kettős szerep folyamatos lelkiismeret furdalást eredményez – az önmagával szemben támasztott magas elvárások miatt vagy egyik, vagy másik oldalon mindig azt gondolja, lenne még tennivaló. Szűts Ildikó életében mindenképpen meghatározó az az édesapjától származó alapvetés, hogy az ember mindig befejezi azt, amit elkezdett. Ennek köszönhető, hogy három diplomával rendelkezik, ugyanis, bár hamar érezte, hogy nem ez lesz az ő útja, az elsőként elkezdett történelem és muzeológia szak után jutott csak a később az életpálya alapját jelentő közgazdasági egyetemre.

„Az ember nem lehet mindig vezérigazgató”

A sokat emlegetett flow élményről is sajátos felfogása van a sikeres üzletasszonynak. Számára, mint mondta, a teljesítmény, a gyermeke és az önmegvalósítás együtt hozza létre az élményt. A magas teljesítmény elvárás nem csak magával, de kollégáival szemben is áll, ami vezetőként nem könnyű, de igyekszik tudatos motivációval és visszajelzéssel segíteni a munkájukat. Gyermekével is tudatosan igyekszik időt tölteni, mint mondja, csak így működik jól az életük. Ezért viszi minden reggel iskolába a fiát – biztosítva a legalább húsz perc zavartalan beszélgetést minden nap.

Fontos tétel az önmegvalósítás is, a sikert azonban nem titulusokban méri. „Voltam első számú vezető, (a Magyar Posta vezérigazgatója – a szerk.), ami segített megtanulni a teljes önállóságot. De aki egészséges személyiség, annak nem okoz gondot váltani. Az ember nem lehet mindig vezérigazgató.”

Jó tanácsok női vezetőknek
 • maradj nő minden helyzetben!
 • nyújts mindig kifogástalan szakmai teljesítményt! – folyamatosan bizonyítani kell, hogy fel tudod venni a versenyt a férfiakkal
 • szervezd meg tökéletesen a mindennapokat! – így lehet egyensúly munka és magánélet között
 • érezd magad szerencsésnek, ha támogató, nyugodt családi háttér van mögötted
 • törekedj a személyes flow elérésére
Bizalom nélkül nem megy

A most nagyvállalatnál dolgozó szakember karrierjét magánvállalkozóként kezdte egy HR tanácsadó cég alapítójaként. Mint mondta, alapvetés, hogy egy ilyen cégben a vezetőnek minden esetben legyen egy olyan társa, akiben feltétel nélkül megbízik, aki helyettesíteni tudja, akinek „hátat mer fordítani”. Arra is fel kell készülni, hogy a vállalkozói lét folyamatos tanulást jelent, ami nélkül elérhetetlen a siker.

De nagyvállalati karrierje során is igyekszik személyes kötődéseit belevinni a munkába, ennek köszönhető például, hogy az OTP CSR programjába bekerült a mellrák elleni küzdelemben való szerepvállalás.

Véleménye szerint a női vezetők jobbak mind a tudásmegosztás, mind a belső kommunikáció területén, ami javára válik a cégeknek. Alkalmasabbak az összefüggések átlátására és sokszor személyes példaként is jobban „beválnak”. Szűts Ildikó mosolyogva emlegetett egy kutatást, mely szerint az egyetlen terület ahol a férfiak a statisztikák szerint jobban teljesítenek a nőknél az a hosszú távú stratégiák kidolgozása – melynek azonban saját példájával mond ellent. Ráadásul, mint mondta, a bizonyítási kényszer csak még inkább motiváló a nők számára.

Azt, hogy egyelőre nemzetközi összehasonlításban is kirívóan kevés a női vezető Magyarországon, véleménye szerint nem a szabályozás, hanem a nők kiváló teljesítménye fogja megváltoztatni, az fogja kiszorítani a nemi előítéleteket.

Itt olvashatja Szűts Ildikóval korábban, még a Magyar Posta vezérigazgatójaként készült interjúnkat.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo