hirdetés

Irány az ügyvéd! Módosítani kell a Társasági szerződést

Mindazoknak a társaságoknak, amelyek 2012. március 1. előtt alakultak legkésőbb 2013. február 1-jéig módosítaniuk kell a társasági szerződést több pontban is. Érdemes ezeket összegyűjteni és egy ügyvédi költséggel elintézni, időben. Elbliccelni nem éri meg, mert a járó büntetés lényegesen magasabb, mint a várható ügyvédi költség.
hirdetés

Kép:PP archív

2012. január 1-től hatályos az a rendelkezés, amely kimondja, hogy a tagok adóazonosító jelét – külföldi tag esetében a külföldit is, hívja fel a figyelmet a Kult Produkció hírlevelében – be kell a cégbíróságnak jelenteni, valamint február 1-jétől a cégjegyzékbe bejegyzett természetes személyek születési idejét is.

Legkésőbb 2013. február 1-ig bizonyítanunk kell azt is, hogy jogosan használjuk a székhelyünket, telephelyünket, fióktelepünket. Ezt megtehetjük úgy, hogy a társasági szerződéshez ügyvéd által ellenőrzött tulajdoni lapot, bérleti szerződést vagy használatra feljogosító nyilatkozatot csatolunk. Erről részletesebben itt olvashat.

Ezen kívül külföldi cég tagsága esetén három hónapnál nem régebbi cégkivonatot és annak hiteles magyar nyelvű fordítását, illetve azt az okiratot, amelyből képviselőjének a képviseletre való jogosultsága megállapítható, muszáj csatolni. Ha a bejegyzési kérelemben külföldi jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság szerepel, vagy a bejegyzési kérelemben feltüntetett külföldi természetes személy nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel, a bejegyzési kérelemben kézbesítési megbízottat kell megjelölni és mellékelni kell a kézbesítési meghatalmazást.

Főtevékenység meghatározása

Szintén február 1-ig van időnk, hogy a társasági szerződésben a főtevékenységet és valamennyi tevékenységet meghatározzuk, tehát a jövőben nem lesz elegendő a főtevékenység feltüntetése. Mindezt a TEÁOR-ra tekintet nélkül lehet megtenni, viszont a TEÁOR-t a jövőben a cégjegyzékben fel kell tüntetni, tehát a cégbejegyzési kérelemben a TEÁOR kódokkal kell kérni a bejegyzést, vagy a már meglévőt kell eszerint módosítani. A tevékenységi kör módosítása viszont nem igényli a társasági szerződés módosítását; a NAV-hoz történt bejelentés után a módosításokat a NAV elektronikusan közli a cégbírósággal, amely hivatalból, automatikusan rögzíti azokat a cégjegyzékben, hasonlóan a bankszámlához, írja hírlevelében Kónya Józsefné, a Kult Produkció adótanácsadó iroda ügyvezetője.

Változik az illeték
Változik az egyszerűsített eljárással történő cégbejegyzési eljárás illetéke: zártkörű részvénytársaságnak és kft.-nek 50 000 forintot, jogi személyiség nélküli társaságnak 25 000 forintot, egyéni cégnek 15 000 forintot kell fizetnie jövőre. Egyszerűsített eljárással történő cégbejegyzés esetén is minden mellékletet be kell csatolni.
Az adóazonosító jel, székhelyigazolás valamint a tevékenység bejelentése nem jár illetékfizetési kötelezettséggel, mivel azt a törvénymódosítás írja elő. Az ügyvédi díjat azonban a cégeknek ki kell fizetniük, illetve ha már a módosítás „két legyet egy csapásra” alapon másra is kiterjed, illetéket kell fizetnünk.

Ha valaki elfelejtené bejelenteni az adatokat, netán késve teszi mindezt, a cégbíróság minden esetben kiszabja az 50 000 forinttól 900 000 forintig terjedő pénzbírságot. A jogszabályszöveg nem ad a bírságolás tekintetében mérlegelési lehetőséget a cégbíróknak, hívja fel a figyelmet Kónya Józsefné. Ugyanez vonatkozik a jogi képviselővel szemben kiszabott pénzbírságra is, abban az esetben, ha egyszerűsített eljárás esetén az okirat nem felel meg a jogszabályok rendelkezéseinek.

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo