hirdetés

Irány az ügyvéd! Módosítani kell a Társasági szerződést

Mindazoknak a társaságoknak, amelyek 2012. március 1. előtt alakultak legkésőbb 2013. február 1-jéig módosítaniuk kell a társasági szerződést több pontban is. Érdemes ezeket összegyűjteni és egy ügyvédi költséggel elintézni, időben. Elbliccelni nem éri meg, mert a járó büntetés lényegesen magasabb, mint a várható ügyvédi költség.
hirdetés

Kép:PP archív

2012. január 1-től hatályos az a rendelkezés, amely kimondja, hogy a tagok adóazonosító jelét – külföldi tag esetében a külföldit is, hívja fel a figyelmet a Kult Produkció hírlevelében – be kell a cégbíróságnak jelenteni, valamint február 1-jétől a cégjegyzékbe bejegyzett természetes személyek születési idejét is.

Legkésőbb 2013. február 1-ig bizonyítanunk kell azt is, hogy jogosan használjuk a székhelyünket, telephelyünket, fióktelepünket. Ezt megtehetjük úgy, hogy a társasági szerződéshez ügyvéd által ellenőrzött tulajdoni lapot, bérleti szerződést vagy használatra feljogosító nyilatkozatot csatolunk. Erről részletesebben itt olvashat.

Ezen kívül külföldi cég tagsága esetén három hónapnál nem régebbi cégkivonatot és annak hiteles magyar nyelvű fordítását, illetve azt az okiratot, amelyből képviselőjének a képviseletre való jogosultsága megállapítható, muszáj csatolni. Ha a bejegyzési kérelemben külföldi jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság szerepel, vagy a bejegyzési kérelemben feltüntetett külföldi természetes személy nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel, a bejegyzési kérelemben kézbesítési megbízottat kell megjelölni és mellékelni kell a kézbesítési meghatalmazást.

Főtevékenység meghatározása

Szintén február 1-ig van időnk, hogy a társasági szerződésben a főtevékenységet és valamennyi tevékenységet meghatározzuk, tehát a jövőben nem lesz elegendő a főtevékenység feltüntetése. Mindezt a TEÁOR-ra tekintet nélkül lehet megtenni, viszont a TEÁOR-t a jövőben a cégjegyzékben fel kell tüntetni, tehát a cégbejegyzési kérelemben a TEÁOR kódokkal kell kérni a bejegyzést, vagy a már meglévőt kell eszerint módosítani. A tevékenységi kör módosítása viszont nem igényli a társasági szerződés módosítását; a NAV-hoz történt bejelentés után a módosításokat a NAV elektronikusan közli a cégbírósággal, amely hivatalból, automatikusan rögzíti azokat a cégjegyzékben, hasonlóan a bankszámlához, írja hírlevelében Kónya Józsefné, a Kult Produkció adótanácsadó iroda ügyvezetője.

Változik az illeték
Változik az egyszerűsített eljárással történő cégbejegyzési eljárás illetéke: zártkörű részvénytársaságnak és kft.-nek 50 000 forintot, jogi személyiség nélküli társaságnak 25 000 forintot, egyéni cégnek 15 000 forintot kell fizetnie jövőre. Egyszerűsített eljárással történő cégbejegyzés esetén is minden mellékletet be kell csatolni.
Az adóazonosító jel, székhelyigazolás valamint a tevékenység bejelentése nem jár illetékfizetési kötelezettséggel, mivel azt a törvénymódosítás írja elő. Az ügyvédi díjat azonban a cégeknek ki kell fizetniük, illetve ha már a módosítás „két legyet egy csapásra” alapon másra is kiterjed, illetéket kell fizetnünk.

Ha valaki elfelejtené bejelenteni az adatokat, netán késve teszi mindezt, a cégbíróság minden esetben kiszabja az 50 000 forinttól 900 000 forintig terjedő pénzbírságot. A jogszabályszöveg nem ad a bírságolás tekintetében mérlegelési lehetőséget a cégbíróknak, hívja fel a figyelmet Kónya Józsefné. Ugyanez vonatkozik a jogi képviselővel szemben kiszabott pénzbírságra is, abban az esetben, ha egyszerűsített eljárás esetén az okirat nem felel meg a jogszabályok rendelkezéseinek.

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo