Hogyan lett divat a felelős gondolkodás? Aki válaszol: a marketinges

Elfogytak az ígéretek, és megnőttek a fogyasztással kapcsolatos félelmek, erős hívószó lett az újrahasznosítás, az energiatakarékosság, magunk és környezetünk védelme. A CSR pedig a reklámpiac slágertermékévé vált úgy, hogy közben értéket is teremt.

Közel tizenöt éves aktív reklámpiaci tervezői múlttal, aktív részese vagyok a reklámpiac gyors változásainak. Könnyű a változásokat a globalizálódó világ jelenségeire fogni, azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy felnőtt egy tudatosan vásárló nemzedék, melynek az eddigi ígéretek már kevesek. A hagyományos reklámüzenetek nem váltanak ki belőlük olyan mértékű cselekvő ingert, mellyel ugyanazt az értékesítési modellt fent lehetne tartani, mint eddig.

Volt a reklám…

Nem kérdés, hogy a reklám legfőbb célja az értékesítés. A fogyasztás orientált társadalmak nélkülözhetetlen kommunikációs megnyilvánulása a reklám.  Mi a gond akkor? A globális változások és a fogyasztói tudatosság vezetett el odáig, hogy nőtt a reklámokkal szembeni ellenállás. Miről szólt eddig a reklám? A reklám a vásárlásért cserében ígéreteket fogalmazott meg a vevők felé; a vásárlásod jutalma például a tiszta otthon, a kényelmes cipő, a sokoldalúan használható telefon lesz.

A közelmúltban azonban fontos változások mennek végbe a társadalmakban. Elfogytak az ígéretek, és megnőttek a fogyasztással kapcsolatos félelmek. Rengeteg azonos minőséget képviselő termék jelent meg a piacon, így a termékelőnyök hangsúlyozása már nem generál tömeges vásárlást.

A fogyasztással kapcsolatos félelmek között elsősorban a fogyasztás mértékének fenntarthatatlansága jelenik meg fő gondként. Divat lett felelősen gondolkodni; visszaszorítani a fogyasztást, erős hívószó lett az újrahasznosítás, az energiatakarékosság, magunk és környezetünk védelme.  A reklámok vásárlásra ösztönző hangvétele és a fogyasztói magatartás változásai ellentétesen hatnak egymásra, ráadásul erősen jelen van a reklámkerülő attitűd is.

Hogyan lehet mégis befolyásolni a vásárlókat?

A vállalatok felismerték, hogy a termékelőnyök helyett saját maguk előnyös tulajdonságait, önzetlen piaci magatartásukat, segítő szándékukat kell kihangsúlyozniuk annak reményében, hogy a vevők szimpátiája vásárlásokban realizálódik.

Mivel lehet a vevők szimpátiáját elnyerni? Úgy vélem, hogy elsősorban az egyének számára is fontos értékek felvállalásával. Olyanokkal, amelyekkel szinte mindenki azonosulni tud: az értékek tisztelte, a közösségek iránti figyelem, a hitelesség. A segítő szándék artikulálása azonban kevés, a vállalat hitelességét az aktív cselekvés, s azok megfelelő szintű kommunikációja teremti meg. Hiszen a legnagyszerűbb ötlet sem ér semmit, ha nem valósul meg, és ha meg is valósul, annak híre nem jut el tömegekhez.

Társadalmi felelős magatartás

A CSR, vagyis a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának egyik zsenialitása abban rejlik, hogy belesimul az aktuális trendekbe, vagyis elősegíti a vállalatok felelős gondolkodását és cselekvését.

A CSR a reklámpiac slágertermékévé vált úgy, hogy közben értéket is teremt. Hiszek abban, hogy a közeli jövőben a KKV szektor szereplői is felismerik a felelős gondolkodás és cselekvés társadalmi és üzleti hasznát, és úgy profitálnak a CSR-ból, hogy közben valódi értékteremtő tevékenységet valósítanak meg.

Koch Mária

ASR Next CSR Ügynökség

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo