Hogyan fordítsuk a javunkra a forintgyengülést?

A forintnál a közelmúltban tapasztalt árfolyammozgás jó lehetőséget ad az exportőr vállalatoknak arra, hogy előnyt kovácsoljanak a hazai deviza gyengüléséből – vélekedik Bánfi Attila az OTP Treasury vezetője.

Bánfi Attila - Kép: OTP Treasury

Az elmúlt hetekben jelentős mértékben megváltozott az EUR/HUF árfolyamszintje és mozgékonysága, nemrégiben történelmi mélypontra is került a hazai deviza a közös uniós pénzzel szemben (EUR/HUF: 330,75), ami az exportőr vállalatoknak jó lehetőséget ad arra, hogy az idei, vagy akár már a jövő évi deviza árbevételt előre rögzítsék. Az árfolyamkockázat menedzseléséhez a határidős deviza és opciós ügyletek megfelelő eszközként szolgálnak: a megemelkedett volatilitás lehetővé teszi a devizaárfolyamot fedező vállalatoknak, hogy EUR/HUF ún. gallér opciós ügyletek kötésével a határidős ügyletek pontszerűségével szemben egy sávba tereljék az árfolyam rögzítését, így akár a további árfolyamgyengülésből is részesedjenek – hívta fel a figyelmet Bánfi Attila az OTP Treasury vezetője a LinkedIn-en közzétett publikációjában.

Amennyiben egy vállalat gazdasági tevékenységéből kifolyólag jelentős deviza-árbevétellel rendelkezik és a társaság éves árbevételének külföldi devizában realizálódó része jelentősen meghaladja a devizás kiadások mértékét, akkor ez a „mismatch” a mérlegben jelentős átértékelési különbözetet okozhat: a forint erősödése az eszközök leértékelődését váltja ki, amely a cég mérleg szerinti eredményét csökkenti.

Az árfolyam-fedezeti műveletek célja a vállalat gazdálkodásból adódó árfolyamkockázat csökkentése és a devizában történő értékesítés árbevételének, valamint az esetleges devizavásárlások tervezett árfolyamszintjének a rögzítése vagy biztosítása. Az árfolyamfedezeti műveletek végrehajtásánál minden esetben az aktuális pénzügyi terv sarokszámai alapján érdemes meghatározni a fedezeti műveletek jellegét és mértékét. Az árfolyam-fedezeti műveletek kiszámíthatóvá és tervezhetővé teszik a vállalkozás pénzáramlását abban a devizanemben, amelyben mérlegét és eredmény-kimutatását készíti. Hozzá kell tenni, hogy árfolyam-fedezeti ügyletet csak az árfolyam kockázati kitettségének megfelelő – illetve számított árfolyam esetén az árfolyamot meghatározó – devizapárokban, a pénzügyi tervből adódó kockázati kitettségnek megfelelően érdemes kötni.

Vége a stabil forintnak?
A magyar forint nagyon stabil pályán mozgott a fő devizákhoz képest az elmúlt években, de a korábbi időszakot jellemző „boldog békeéveknek”, úgy tűnik vége szakadt – írja Barlai Róbert, az OTP regionális treasury igazgatóságának vezetője a LinkedInen közzétett véleményében.
Fedezeti célú ügyletnek tekintünk minden olyan portfolió vagy tranzakció szintű, tervezett nyitott pozícióval ellentétes irányú ügyletkötést, amely a várhatóan létrejövő nyitott devizapozícióból eredő piaci kockázatot mérsékelni képes.

A vállalkozás a devizaárfolyam változásából adódó kockázatok csökkentése érdekében különböző Treasury-termékeket használhat az alábbi paraméterek függvényében:

  • a bankközi devizapiaci árfolyamszint,
  • a devizapár volatilitása,
  • a fedezeti ügylet futamideje,
  • a meglévő nyitott pozíciók mennyisége és piaci értéke.
Az EUR/HUF megemelkedett volatilitása miatt a jövőben még inkább a figyelem középpontjába kerülhetnek ezek a devizakockázat kezelésére alkalmas termékek. Mindazon exportőr vállalatok számára, akik deviza-árbevételeik rögzítésében érdekeltek, az árfolyam-fedezeti műveletek kiváló lehetőséget biztosíthatnak.

Jogi figyelmeztetés:

Jelen publikáció a szerző szakmai álláspontját tartalmazza, valamint a piac hangulatának ismertetését. A publikációban foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak, befektetésre ösztönzésnek, befektetési ajánlásnak, illetőleg befektetési vagy pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, vagy marketingközleménynek.

A publikáció kizárólag a kiadása időpontjában érvényes, és a megjelölt vélemény, szakmai álláspont a jövőben külön értesítés nélkül is megváltozhat. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy minden új piaci esemény, illetőleg információ befolyásolhatja a piacokon az árakat.

Jelen szakmai vélemény általános jellegű ismertetést tartalmaz, így nem veszi figyelembe az egyes befektetők egyedi igényeit, pénzügyi helyzetét és kockázatvállaló képességét. Kérjük, hogy befektetésre, a pénzügyi, befektetési szolgáltatás igénybevételére vonatkozó megalapozott döntés meghozatalát megelőzően az adott termékre, szolgáltatásra vonatkozó dokumentációt, szerződési feltételeket figyelmesen olvassa el, és óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo