Hallgatni hasznos. De hogy csináljuk jól?

Gyakori tévhit: a kiválóan kommunikáló ember jól beszél. Az igazság az: a kiválóan kommunikáló ember hallgatni is jól tud.

A figyelmes hallgatás a viselkedéskultúra egyik fundamentuma, a „jól hallgatni tudás” pedig a sikeres üzletember egyik legfontosabb tulajdonsága.

Kérdezni is tudni kell!
Ahhoz, hogy információt szerezzünk – többek között a cégünkben zajló dolgokról, kérdésekre lesz szükségünk. Ahhoz viszont, hogy eredményesen szerezzünk információt, egyáltalán nem mindegy, hogy milyenek a kérdéseink! Szakértőnk segít.
De tűrni és értékelni kell mások kérdéseit is. A kérdésfeltevést a vezetők jó része nem csak azért nem támogatja, mert félti az állását, hanem azért is, mert a csapat fő feladata, hogy elvégezze a rá szabott feladatokat, így a kérdések feltevése csak felesleges időpocsékolás. Pedig a kérdések feltevése, az új(szerű) ötletek kipróbálása igenis rengeteget javít egy cég piaci rugalmasságán, hatékonyságán és végső soron túlélési képességén.
Egy átlagos ember csak harmadannyi szót mond ki percenként, mint amennyit agyunk ugyanennyi idő alatt feldolgozni képes. Ezért is vagyunk hajlamosak arra, hogy elkalandozzon a figyelmünk vagy sürgessük a beszélőt. Ezért kihívás a hallgatás és ezért is érdemes elsajátítani a figyelmes hallgatás képességét. Ez a képesség ad lehetőséget arra, hogy olyan dolgokat is észrevegyünk, amit a másik fél nemcsak a szavaival mond el, ugyanakkor ezáltal kontrolálhatjuk saját kommunikációnkat is.

Miként pallérozhatjuk ezt a képességünket?

Amellett, hogy testbeszédünk sugározzon odafigyelést (előrehajlunk, szemkontaktust tartunk), figyeljünk oda tudatosan a másik fél nonverbális jeleire, a hangszínváltozásaira, a levegővételekre, a szóhasználatra.

Kerüljük az unalmat és türelmetlenséget sugárzó mozdulatokat, így az ujjal dobolást, az ásítást, a fészkelődést, a fejtámasztást, az óra nézegetést, a telefonra pislogást.

Ne szakítsuk félbe a másikat. Inkább arra figyeljünk, hogy mi az oka annak, hogy feltört bennünk a vágy a monológja megszakításra. Nem mond új ismeretet, esetleg sok az oda nem illő gondolat, vagy lassan, körülményesen fogalmaz? Ezek mind-mind a másik személyiségére (személyiségtípusára, jellemére) utalnak, egy üzleti kapcsolat során pedig ezek igazán fontos információk.

Kép:Flickr

Figyeljünk arra, hallgatásunk ne némaságba burkolózást jelentsen, hanem aktív visszajelzésekkel lendítsük elő partnerünk mondandóját. Rövid kérdések, esetleg jól elhelyezett közbeszúrások (hidak) lendíthetnek a beszéd menetén és befolyásolhatják annak az irányát.

A hallgatás egyben azt is jelentheti, hogy kontrollt tartunk a saját beszédünk felett. Ez közel sem jelenti azt, hogy ne társalognánk akár könnyed témáról is egy-egy üzleti megbeszélés bevezetéseként, de azt igen, hogy tudjuk mennyit, mikor és miért mondunk.

Még egy fontos dolog

A hallgatásnak lehet komoly tárgyalásstratégiai szerepe is. Általában mi nők, kevésbé bírjuk a beszélgetések során beálló csendet, a férfiakat ez kevéssé zavarja. Használjuk ki az ilyen pillanatokat ezért inkább arra, hogy kicsit összegezzük magunkban az elhangzottakat, mintsem a kínosnak érzett csend megszakítása érdekében önkéntelenül is túl sokat áruljunk el.

Lehet, hogy a partnerünk éppen erre vár…

dr. Erdős Zsuzsanna etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo