Ezek a csontvázak borulnak ki a cégek szekrényéből

A céges átvilágítások évről évre számos olyan hibát tárnak fel, amelyek nem csupán a vállalat eredményeire vannak hatással, de a középtávú működés sikerességét is jelentősen befolyásolhatják. A Széchenyi Tőkealap segítségével bemutatjuk a leggyakrabban előfordulókat.

Kép: SXC

A vállalkozások jogi, pénzügyi és adóügyi átvilágítása elengedhetetlen lépés a jelentősebb összegű tranzakciókkal járó üzleti kapcsolatok során. Egyrészt fényt derít a szándékosan eltitkolt problémákra, hiányosságokra, másrészt rámutat azokra a rejtett hibákra, amelyek elkerülték a cég figyelmét. Így nem csupán a partneri bizalom alapozható meg, de a később felbukkanó problémák kialakulása is megelőzhető. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb az igény az átvilágításra, hogy cégfelvásárlások, befektetések esetén a lehető legtisztább lappal indulhasson el az üzleti kapcsolat.

A céges átvilágítások évről évre számos olyan hibát tárnak fel, amelyek nem csupán a vállalat eredményeire vannak hatással, de a középtávú működés sikerességét is jelentősen befolyásolhatják. A problémákból jól látszik, hogy a cégek gyakran próbálják megkerülni kötelezettségeik teljesítését, hogy alacsonyabb költséggel ússzák meg a működést, vagy hogy olyan jogokra tegyenek szert, amelyek nem illetik meg őket. Egy alapos átvilágítás során azonban ezek a hibák nem maradnak rejtve, és már a legkisebb is elég ahhoz, hogy meghiúsítsa az üzletet. A Széchenyi Tőkealap blogja összegyűjtötte, melyek voltak a leggyakoribb problémák a cégeknél 2014-ben:

Nem mérhető megbízhatóan a cég jövedelemtermelő képessége, ami rendkívül nagy kockázatot jelent a befektető számára, ugyanis megbízható adatsorok hiányában az üzleti terv sem állítható össze, és a várható hozam sem számítható ki. Ennek két legismertebb változata, amikor az árbevétel nem mutatható ki a könyvekben egyértelműen, a másik, amikor bár minden kimutatható, de nem ismerjük a termék vagy szolgáltatás előállításának a költségeit.

Egyedi, nem rendszeresen felmerülő tételek, amelyek torzítják az eredményadatokat, csökkentve a későbbi évek eredményeit.

Túlszámlázás, amely torzított jövedelmezőségi helyzetet alakít ki, ugyanakkor a tulajdonos az érdekeltségi körébe tartozó számlakibocsátó cégen keresztül jut hozzá a pénzhez

Nem vagy kiszámíthatatlan ütemben fizető ügyfelek, ami fizetésképtelenséget, vagy akár a felszámolást is jelentheti a cég számára.

A jogszabályok kijátszása, ami jelentős munkaügyi bírságokat, a beszerzési eljárásoktól való eltiltásokat vonhat maga után.

Alternatív testvércégek létrehozása és az üzletek rejtett kicsatornázása, amely piacvesztéssel járhat a cég számára.

Fiktív számlák és színlelt szerződések a könyvelésben, illetve általános adójogi tévedések, úgymint a személyi jellegű juttatások téves besorolása, hibás vagy hiányos transzferár-nyilvántartás vagy áfa nem megfelelő kezelése. Ezek jelentős (pl. áfa esetén akár milliárdos) pótlólagos befizetési és büntetési tételeket, mulasztási és adóbírságot jelenthetnek a cég számára.

 

Hogyan csökkentheti a kockázatot a tőkebefektető?
A brókerbotrány miatt megroppant a befektetők bizalma, ezért várhatóan többen fordulnak a kockázati tőkebefektetések felé, hiszen amíg a külső hatásokra inkább csak reagálni lehet, mint befolyásolni azokat, addig például a cég döntéseire a nyilvános term sheetben meghatározott jogainak köszönhetően a befektető is hatással tud lenni.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo