Ez lesz gyanús a NAV-nak

Számos olyan viselkedésről árulkodik majd az onlinekassza, amelyről nem is gondolnánk, hogy gyanúra ad okot az adóhatóságnál. Nemcsak a konkrét forgalmi adatok buktathatják le a kereskedőket, hanem például a bevitelek gyakorisága is.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Fotolia

Az onlinekasszák bevezetését üdvözlik a tisztességes kereskedők, hiszen javítja pozíciójukat azokkal szemben, akik az adók elcsalásával kerültek korábban előnybe. Az onlinekassza.hu most összegyűjtötte, mik lehetnek azok az árulkodó jelek, amelyek a NAV-nak jelzik majd, hogy nem minden működik tisztességesen.

  1. A kasszák forgalma bármikor lekérdezhető, így tudják, mekkora bevételnek kell a pénztárban lennie. Gyanús, ha csak a zárás környékén nő meg a forgalom, ez arra utal, hogy a nyitvatartási idő nagy részében nem a kasszába kerül a bevétel, és annak csak egy kis részét teszik bele a nap végén.
  2. Az is furcsa, ha az üzlet tulajdonosa kevés alkalmazottat jelent be, és azzal a létszámmal nem lehetne kiszolgálni a pénztárgépen tapasztalt forgalmat.
  3. Az ellenőrök próbavásárlásokat tarthatnak, amelyen meggyőződhetnek arról, beütötték-e az általuk vásárolt tételeket.
  4. A NAV bekötés után azt is ellenőrizhetik, hogy a vásárlás adatai megjelentek-e a központi szerveren, vagy „elakadtak” valahol. Ekkor szinte biztos, hogy az adott pénztárgép nem működik megfelelően.
  5. Az adóhatóság kockázatelemző grafikonokat készít, és ha a forgalmi adatok kirívóan eltérnek az átlagostól, akkor a rendszer jelzi, hogy érdemes megvizsgálni az üzletet.
Természetesen már megindult a találgatás, hogyan lehetne kicselezni az okoskasszákat. Bizonyos, hogy azok a tételek, amelyek a kasszába kerülnek, ellenőrizhetővé válnak, de azok sem lehetnek nyugodtak, akik úgy próbálják elkerülni az adófizetést, hogy nem használják „kellő gyakorisággal” a kasszát. Elvileg ugyan nem látszik az, amit nem ütnek be, de a NAV rendszerében gyanút kelt, ha egy üzletben az adott ágazat átlagához képest kisebb a forgalom. Ekkor a kereskedő bizton számíthat az ellenőrzésre és a lebukásra, és annak következményeként a tetemes büntetésre.

Akadnak, akik azt gondolják, majd úgy próbálják kijátszani a rendszert, hogy két pénztárgépet használnak: az egyik a boltban van, amely nem regisztrált a NAV-nál, a másik pedig – amit bejelentettek – egy hátsó helyiségben. A két gépbe más-más összeg kerül, persze a kevesebb a regisztrált, online naplózó kasszába. Kár ezzel tervezni, mert ez a módszer is villámgyorsan megbukik. Az ellenőrnek elég, ha megkéri a pénztárost, adjon egy 1 forintos blokkot, vagy nyissa ki a pénztartót a kasszán. Ezeket azonnal látnia kell a kézi számítógépén, és ha a műveletek nem jelennek meg, akkor a kereskedő máris nagy bajba kerül. Ráadásul az ellenőrök megnézik a boltban működő gép sorozatszámát, összevetik a regisztrált adatbázissal. Ha nem szerepel benne, jön a súlyos bírság. Kár tehát azzal vesződni, hogyan lehet túljárni az onlinekassza eszén, ezúttal tényleg jobban megéri rendesnek lenni.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo