hirdetés

"Ez is az én dolgom? Hol van ez leírva?"

Egy általános munkaköri leírás körülbelül két oldal. Megjelöli a feladatköröket, a munkaterületet, de a mindennapi munkavégzéshez nem ad támpontokat, hiszen nem ez a célja. Nem készítünk 8-10 oldalas munkaköröket minden részfeladat részletezésével. Ez rendben is van, de munkavégzés közben aztán jönnek a kérdések: Ezt is nekem kellett volna megcsinálnom? Az nem valaki máshoz tartozik? Én azt hittem… Nekem nem mondta senki… Hol van ez leírva?!... Itt kerülnek a képbe a szabályzatok, mint az „egyéb apró dolgok” tárhelyei, ahol részletesen megjelenik, hogy az egyes pontokon kinek mi a feladata és felelőssége.
hirdetés

Egy jól menő vállalkozás minden munkatársa pontosan tudja, hogy mi a dolga. Az eredményes működéshez legalábbis ez lenne az egyik legfontosabb alapfeltétel. Ahhoz viszont, hogy minden munkavállalónk tökéletesen képben legyen a saját területével, rengeteg információra van szüksége. Muszáj a konkrét feladatokat és felelősségeket nevén nevezni és részletesen kibontani számunkra.

„Láttam valahol leírva”

A HR-esek igyekeznek a munkaköri leírásba és a munkaszerződésbe minél több lényeges elemet beépíteni. A minőségügyi megbízott pedig a munkafolyamatokat látja, és azoknak megfelelve egészíti ki a szabályzatokat. Vagyis minden fontos információ, ami a munkánkat érinti, megtalálható valahol, valamilyen dokumentumban. A bökkenő ott van, hogy ezek többnyire teljesen külön életet élnek.

Minden fontos információ, ami a munkánkat érinti, megtalálható valamilyen dokumentumban. Csak sajnos ezek többnyire teljesen külön életet élnek
Ha egy vezető közvetlenül maga mellé szeretne valakit felvenni, rendszerint meg is kapja hozzá a lehetőséget, hogy a munkaköri leírást saját maga állítsa össze. Gyakran előfordul azonban, hogy a szabályzatokat, amelyek az adott területhez készültek, nem ismeri elég pontosan. Így aztán a két dokumentum sokszor még köszönőviszonyban sincs egymással.

A munkaköri leírás a legtöbb cégnél teljesen másról szól, mint amiről kellene. Sokszor csak a feladatok ömlesztett felsorolását tartalmazza. Ráadásul a munkavállalónak nincs is igazán beleszólása. Bevett gyakorlat, hogy a dolgozókkal mindenféle ad hoc teendőt végeztetnek, arra hivatkozva, hogy a témához kapcsolódó feladatról van szó. Ugyanez megfordítva is igaz. Ha egy munkatárs nemszeretem feladattal találkozik, ami nincs külön kiemelve a munkakörijében, megtámogathatja a tiltakozását azzal, hogy ez nem az ő dolga, hiszen sehol nincs leírva.

Itiner munkakezdéshez

A munkaköri leírásban valójában nem szükséges az apróbb lépéseket felsorolni. Elég lenne összefoglalóan megnevezni a feladatcsoportokat és további oldalak helyett inkább a kapcsolódó szabályzatokban részletezni az egyes feladatokat.

Egy könyv? Na ne...
Kép:sxc

Annál is inkább, mivel egy vállalkozásnak folyamatosan alkalmazkodnia kell külső és belső változásokhoz. Ha egy folyamatban egy fontos lépés megváltozik, az továbbiakat generál és előfordulhat, hogy akár több ember munkaköri leírását is módosítani kellene emiatt. Túlrészletezett tartalom esetén ez jelentős pluszmunkával jár. Gyakori hiba, hogy szabvány-, törvény-, vagy rendelethivatkozást tesznek a dokumentumba. Így amikor változik a rendelet, vagy már más az irányadó, akkor újra kell gyártani az összes papírt, aminek már a gondolata is rémisztően hat. Míg ha a munkafolyamatok részletezését a szabályzatokban kezeljük, akkor elég csupán a kapcsolódó anyagot átfogalmazni, másutt pedig legfeljebb az utalásokat frissíteni.

A munkaköri leírásból a kolléga látja, a munkaköre hol helyezkedik el a szervezetben, melyek a közvetlen kapcsolódási pontjai, kihez fordulhat, mik a legfontosabb paraméterei a munkavégzésének
A munkaköri leírás célszerűen tehát csak a legfontosabb feladatokra terjed ki. A legjobb megoldás, ha mintegy „itinerként” működik, amit a belépő munkatárs a céghez érkezésekor kézhez kap. Amint végigolvassa, egyértelműen látja, hogy a munkaköre hol helyezkedik el a szervezetben, melyek a közvetlen kapcsolódási pontjai, kihez fordulhat, mik a legfontosabb paraméterei a munkavégzésének. Vagyis egy útmutatót kap, ami segít eligazodni és mankót jelent a munkakörbe helyezkedésben.

Itt találja jogász szakértőnk tippjeit, mit az, amit ne hagyjunk ki a munkaköri leírásból.

Ahány ház, annyi munkaköri?

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény alapján a szerződésnek a munkába állás első napjára el kell készülnie. A munkáltató pedig legkésőbb a munkaviszony kezdetétől számított tizenöt napon belül írásban tájékoztatja a munkavállalót a munkakörébe tartozó feladatokról. Tartalmilag és formailag viszont semmilyen előírás nincs. Ezért is fordulhat elő, hogy ahány ház, annyiféle papírral találkozunk.

Legkésőbb tehát a 15. napon a munkatárs kézhez kapja a munkakörijét. Viszont sokszor még hetekig bolyong az útvesztőben, mert nem ismeri a szervezetet. Arról nem is beszélve, ha több vállalkozás dolgozik együtt, mert akkor még több idő, mire kideríti, ki hová kapcsolódik. Ráadásul nagyon sokszor a munkaszerződésben megjelölt és a munkaköri leírásban részletezett pozíció nem is ugyanazt takarja. Elcsúszások vannak, néha még a megnevezés sem stimmel.

Gyakran találkozunk a következő utalással is: „egyéb kapcsolódó feladatok, amellyel a feletteses vezető megbízza”. Ezt válthatják ki a szabályzatok, amelyek pontosan körülhatárolják, mi az a terület, ahol az adott munkatárs egyéb feladatot végezhet. A munkavállaló számára egyfajta biztonság, hogy nem kaphat olyan feladatot, ami nem tartozik a munkaköréhez. Azokat viszont köteles elvégezni, amelyeket a megállapodás aláírásával elvállalt.

A konkrétumok tárhelye

A szabályzatok tehát lehetővé teszik, hogy a részletezést itt tegyük meg, ezáltal a munkaköri elkészítése és naprakészen tartása lényegesen egyszerűbbé válik. A folyamatábrák legnagyobb értéke, hogy konkrétan megmutatják az egyes lépéseket. Egyértelművé teszik az egyes folyamatok célját. Sorra veszik a feladatokat, hatásköröket, döntési pontokat és jogköröket, a különböző fázisok adminisztrációs kötelezettségeit. Mindez megkönnyíti, hogy az adott személy a megfelelő kontextusba helyezze saját munkáját.

A munkavállalók azonban sok esetben nem tudják, hogy milyen szabályzat vonatkozik rájuk. Ezért is lenne nagy szükség a rendszeres tréningre, oktatásra. A leghatékonyabb megoldás, ha évente legalább egyszer megtörténik a munkaterületekhez kapcsolódó célzott oktatás.

Fordítsuk meg!

Ha a működés irányításához szabályzatokat alkalmaz a vállalkozás, célszerű ezeket a dokumentumokat venni a munkaköri leírások alapjául. Ideálisan tehát nem munkaköri leírásból indulunk, hanem éppen az lesz a kivonat, a többi dokumentum összefoglalása, vagyis az eredmény.

Ha a munkaköri leírást nem csupán formaságként kezeljük, amit letudunk a belépésnél, hanem a tényleges működésre épülő, valódi munkaeszközként, segédletként alkalmazzuk, akkor két legyet ütünk egy csapásra. A munkavállaló képbe kerül, hol van, mit fog csinálni, hol helyezkedik el az egész működésben, illetve a munkavégzésével hogyan járul hozzá a vállalat eredményességéhez. A munkáltató pedig egyértelműen kezelhető, átlátható folyamatokat, letisztázott képet kap.

Maros Krisztina tanácsadó, p2m Consulting

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo