hirdetés

Egymásnak hiteleznek a magyar vállalkozások

A hitelfelvételi lehetőségek beszűkülése miatt egymásnak hiteleznek a magyar vállalkozások – ez pedig a hitelbiztosítások idei állománynövekedésében is nyomon követhető. A késve fizetések magas aránya miatt a teljes magyar vállalatközi forgalom negyede szállítói hitel, a hitelbiztosítók pedig minden eddiginél magasabb, közel 2000 milliárd forintos állományt biztosítanak.
hirdetés

Egymás között tologatják a pénzt - Kép: SXC

A globális pénzügyi válságot követően a pénzintézetek jelentősen szigorítottak a hitelfelvételi feltételeken szerte a világon, beleértve Magyarországot is. A hiteléhínséget a magyar vállalkozások „szállítói hitelek” nyújtásával hidalják át, azaz a vállalatok között magas a halasztott fizetések aránya, illetve a számlákat rendszeresen késve fizetik ki. A teljes magyar vállalatközi fizetések 73,6 százaléka utólagos fizetéssel bonyolódik – ami régiónkban a legmagasabb érték -, és egyben 2,2 százalékpontos emelkedést jelez az egy évvel korábbi adathoz képest. Még beszédesebb tény a szállítói hitelekkel kapcsolatban, hogy a magyar belföldi számlák értékének 24,9 százalékát nem fizették ki a határidő lejártakor  - derült ki az Atradius Hitelbiztosító jelentéséből.

„A magyar vállalkozások inkább a szállítói hitellel váltották ki a rövid távú finanszírozási igényeiket - egyes cégek tulajdonképpen «kis bankként» működnek - hiszen most már a vállalatközi fizetések minden negyedik forintja ebbe a kategóriába esik. A cégek jelentős része ezt azért teszi, hogy ne veszítse el vevőit, ez a gyakorlat azonban jelentős kockázatot hordoz magában, hiszen bármikor kialakulhat egy olyan körbetartozási lánc, ami egy pillanat alatt omlik össze és temeti maga alá a szereplőket” – mutat rá az extrém mértékű szállítói hitelezés kockázataira Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

A szakember ugyanakkor azt tapasztalta, hogy a vállalkozások egyre nagyobb része érzékeli a kockázatokat és próbál ellene tenni valamit: idén érezhetően többen kötöttek hitelbiztosítást és folyamatosan nagy számú érdeklődést tapasztalnak. Hozzátette: megfigyeléseik szerint a hitelbiztosítók ügyfelei számára a fő értéket a naprakész fizetési tapasztalat illetve a hazai és nemzetközi szinten is jól működő követeléskezelési lehetőségek testesítik meg.

Bele kell szokni a hitelfelvételbe
Még mindig tartanak a legkisebb vállalatok a hitelfelvételtől, de egyre többen ismerik fel – köszönhetően a többféle támogatott konstrukciónak -, hogy nem elérhetetlen, és hasznos lehetőség a banki források bevonása – derült ki egy friss kutatásból. Aki egyszer belekezd, nagyobb eséllyel vág bele újra.
Vanek Balázs becslése szerint Magyarországon a hitelbiztosítók mintegy 2000 milliárd forintnyi hitelállományt biztosítanak, ami jelentős növekedést takar a korábbi évek átlagos állományösszegéhez viszonyítva. Ez összeg az üzleti élet szempontjából még érdekesebb, ha figyelembe vesszük, hogy eközben a vállalati hitelezés állománya 20 százalékkal csökkent a 2009 januárja és 2012 vége közötti időszakban. Emellett az MNB adatai szerint a vállalati hitelállomány 2013. második negyedévében 6,4 százalékos zsugorodást szenvedett el éves alapon számolva, de az Atradius előrejelzése szerint 2014-ben éves szinten akár újabb 4-5 százalékos csökkenés valószínűsíthető.

Vanek Balázs azt tapasztalta, hogy a hitelbiztosítók szerepére és fontosságára a pénzintézetek is nagyobb figyelmet fordítanak. „Egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy adott vállalkozást hitelező bank magára engedményezteti a hitelbiztosítást - azaz a kártérítés egyenesen a pénzintézethez folyik be -, így védve magát a nemfizetés kockázata ellen, ha ügyfele egy körbetartozási láncba keveredne” – jegyzi meg az országigazgató. Hozzáteszi: a módszer alkalmazásának növekvő népszerűségében közrejátszhatott az a tény is, hogy 2012 utolsó negyedévében – némi csökkenő tendencia után - még mindig 19 százalékon állt a 90 napon túl nem teljesítő vállalati hitelek aránya, azaz a bankoknak is jelentős kockázatokkal kell szembesülniük.

A jövő pedig ugyancsak biztatóan fest a hitelbiztosítók szempontjából, ugyanis a Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP I és NHP II) várhatóan felpörgeti a vállalati hitelezést; ezt részben alátámasztja, hogy a program beindulása után 2013. harmadik negyedévében már „csak” 3,5 százalékos volt a vállalati hitelállomány zsugorodása éves szinten számolva. (A program január elsejétől ki is bővül!) Mivel a vállalati hitelezési állomány emeléséhez a pénzintézetek részéről szükséges lesz az általános kockázatvállalási hajlandóság növelése, azonban megpróbálnak mindent elkövetni a kockázatok csökkentésére, így várhatóan tovább nő a kereslet a hitelbiztosítások iránt – mutat rá az Atradius országigazgatója.

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo