hirdetés

Bepereli a Trump-kormányt a Huawei

Új szakaszába lép az amerikai kormány és a Huawei harca: a kínai technológiai óriás pert indított a törvény ellen, amely tiltja termékeinek megvásárlását.
hirdetés

A keresetet a texasi Planoban, a Huawei amerikai központjának városában nyújtották be. A kínai cég alkotmány – és törvényellenesnek tartja a tavaly augusztusban elfogadott amerikai jogszabályt, amely tiltja, hogy állami szervek vásárolják a Huawei termékeit, technológiáját.

Kép:Huawei

A Trump-kormány már korábban azzal vádolta a kínai vállalatot, hogy a termékei alkalmasak a tiltott adatszerzésre és ezek az adatok a pekingi kormányszervekhez, a hírszerzéshez kerülnek. Washingtont különösen aggasztja, hogy a Huawei élen jár az 5G technológia kifejlesztésében és bevezetésében. Az új mobil-szabvány összekapcsolja majd a hírközlés, az energia-rendszerek, a pénzügyi világ és a szállítás hálózatait, így annak megbénítása káoszt válthat ki és rendkívül súlyos nehézséget okozhat.

Az Egyesült Államok nyomást gyakorol szövetségeseire is, hogy a fenti okokból ne vásároljanak a

A nagyság nem a megfélemlítésből származik
A nyílt és tisztességes verseny korlátozása nem csökkenti a biztonsági kockázatokat, ugyanakkor növeli a telekommunikációs költséget, és késlelteti a digitális átállást az európai kontinensen – hívta fel a figyelmet Austin Zhang, a Huawei Technologies közép-kelet-európai régiós vezetője az amerikai külügyminiszter látogatása kapcsán.
Huaweitől. Amerikai nyomásra a múlt év végén Vancouverben letartóztatták a Huawei alapítójának egyik lányát, a cég pénzügyi vezetőjét, akit az amerikaiak azzal vádolnak, hogy a tilalom ellenére Iránnal kereskedett.

A Huawei jogsértőnek minősíti az amerikai lépéseket, mondván: azokat nem előzte meg sem vizsgálat, sem jogi eljárás, semmiféle bizonyítékkal nem támasztották alá a vádakat és a vállalatot alap nélkül zárják ki a piaci versenyből.

Amennyiben az amerikai bíróság a kínai cégnek ad igazat, az jelentős lendületet adna világpiaci terjedésének. A Huawei pere ritkaságszámba megy. Példa rá az orosz Kaspersky cég hasonló pere, miután amerikai részről (ugyancsak kémkedés veszélyére hivatkozva) megtiltották szoftvereik vásárlását. A Kaspersky keresetének nem adtak helyet.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo