hirdetés

Belefér az irodában rövidnadrág?

A dress code azon írott és íratlan szabályok összessége, melyek meghatározzák öltözködésünket. Mint oly sok üzleti szabályt természetesen ezt is az angolok találták ki, ahol az átlaghőmérséklet 20 fok. Sajnos a más éghajlatú országokban, mint nálunk is, a dress code betartása nem mindig a legkellemesebb megoldás, de a rövidnadrág és hálós trikó viselésétől mindenkit óva intenénk. Lássuk mi a megfelelő viselet, ha irodában dolgozunk.
hirdetés

Kép:PP archív

Naponta akár többször is öltözéket válthatunk, az edzőtermi "játszósruha" után bemegyünk az irodába, majd az esti operaelőadásra ismét átöltözünk. A pillanatnyi öltözetünk tükrözi a végzett tevékenységet, a titulusunkat, társadalomban elfoglalt helyünket, ami alapvetően megszabhatja egy társalgás menetét. Nem véletlen, hogy komoly üzleti tárgyalásra nem éppen a tapasztalt és jó kommunikációs, illetve sales képességekkel megáldott emberek mennek el laza öltözetben. A ruha ugyanis egyrészt tükrözi a tiszteletet a másik ember iránt, akivel éppen találkoznunk kell, másrészről megmutatja, hogy kik is vagyunk mi.

Tényleg kell a dress code?
Sokan az öltözködési kódexet (dress code) úri huncutságnak tartják, ami a nagy cégekre jellemző. Érdemes pedig néha elgondolkodni azon is: vajon mi lehet az oka, hogy egy egész kódexet írnak arról, mit viseljen valaki egy cég képviseletében és mit ne.
Nem véletlen, hogy sok munkáltató külön szabályzatban, öltözködési kódexben szabályozza a munkahelyi viseletet. Ha lázadozunk az irodai öltözködési szabályok ellen, azért jusson eszünkbe, hogy a mai „dress code” egyébként egyre lazább, 100 évvel ezelőtt például még a hétköznapokban mindenki hordott nyakkendőt, mellényes öltönyt, ma pedig már a legtöbb megbeszélésre nem elvárás nyakkendőben érkezni, a mellényre pedig a legtöbben furcsán néznek. A jó idő közeledtével azonban egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy a munkahelyünk által megkövetelt öltözködési szabályzat csak nehezen összeegyeztethető a tömegközlekedési eszközökön tapasztalható fülledtséggel. Persze nem mindenki küzd ezzel a nehézséggel…

Amit szabad Jupiternek….

Steve Jobs volt a legtökéletesebb példa arra, hogy kik azok, akik saját jogon eltérhetnek a szabályoktól. Ő volt az az ember, akinek tehetsége és karizmája annyira kimagaslott az a teljes technológiai üzletágban, hogy nem kellett ügyelnie a külsőségekre. Mindig sötét pólót, és kék farmert hordott. A Fabebook alapítója Mark Zuckerberg talán a következő, aki ezt megengedheti magának, igaz, hogy bizonyos emberektől, a filmesektől, színészektől, művészektől a kreatív, kényelmes öltözéket vesszük természetesnek.

Meddig mehet el a főnök az öltözködési szabályzatban?
Meddig mehet el a munkáltató a munkahelyre vonatkozó megjelenési szabályokkal? Áttekintjük, milyen keretek között írható elő kötelező viselet, avagy milyen feltételekkel tiltható ki a lábujjközös papucs vagy a spagetti pántos top a munkahelyről.
Ha azonban valaki nem az Apple vezetője, vagy netán a Facebook tulajdonosa, akkor érdemes azon elgondolkodnia, hogy illik-e vajon nyáron rövidnadrágban menni az irodába. A válasz ugyanis az, hogy nem. Még nagy melegben is a vékony anyagú hosszúnadrág a megfelelő viselet és a sima farmer-póló összeállítás sem fér bele az egyik dress code kategóriába sem.

Ki hogyan öltözzön?

Munkahelyünktől, pozíciónktól függően, persze többféle előírás is létezhet. A legszigorúbb előírásokat az ún. „business formal dress code” szabályozását használó munkahelyeken létezik: ez a kategória kosztümöt, méghozzá ízléses, semleges színű, nem kihívó kosztümöt jelent a hölgyeknek, míg a férfiak esetében a zakónak és nadrágnak egyszínűnek kell lennie, és a nyakkendő is kötelező. Ez a viselet elsősorban cégvezetőknek, illetve a cég nevében hivatalosan eljáró alkalmazottaknak kötelező üzleti megbeszéléseken.

Azonban az irodában ők is lazíthatnak egy kicsit: itt az előbbinél egy hajszállal lazább kategória, az informális üzleti lép életbe, amely  kosztümöt, nadrágkosztümöt jelent a nőknek, míg a férfiaknak annyi a könnyítés, hogy a zakó és a nadrág színének nem kell egyeznie, de nyakkendő és ing azért kell. Fontos kiemelni, hogy ezt főként a hagyományos szektorokban alkalmazzák, mint például a pénzügyi világ.

A nyár azonban még ezeket a kategóriákat is felülírja: a negyven fokos hőhullámokra még az etikett is tekintettel van: az időjárásnak engedve lép életbe a lazán-elegáns (casual) dress code, amelynek előírásai szerint a férfiak levehetik a nyakkendőt, a nők a nadrágkosztüm zakóját, de ha cégük nevében hivatalosan járnak el, ezeknek az alkalmazottaknak is vissza kell vennie az említett ruhadarabokat.

A főként modern, fiatalos benyomásra törekedő cégeknél elterjedt megoldás a „Business casual”, vagy „smart casual”, amely még az előbbieknél is megengedőbb - de rövid nadrágra ne is gondoljunk. Persze azért a dress code is változik, a 90-es évek végén kialakult öltözködési kategóriában már csak javaslat a farmertilalom, elvileg semmilyen kikötés nincs, bár ha lehet, ne vegyünk farmert, se tornacipőt, a férfiaknak ing és hosszú nadrág (a rövidnadrág itt is tilos), míg a nőknek a blúz ajánlott nadrággal, vagy szoknyával.

Hőségben is van munka – így éljük túl
Még ha meg is érkezik a kánikula, de a munka nem állhat le. A meleg viszont a gépeket és az embereket is megviseli. Adunk néhány tippet, hogy ne csak a túlélésre tudjunk koncentrálni jó pár munkanapon.
hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo