Az e-mail marketing eszközei: mikor mivel támadjunk?

Az e-mail marketing az egyik leghatékonyabb eszköz a vállalatok kezében, nem véletlen, hogy évek óta fejlődést mutat: a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség adatai szerint a direkt marketing szektor 2014-ben 2%-kal bővült, ezen belül az e-mail marketing az a terület, ami évről évre dinamikus növekedést mutat. A nagy kérdés persze az, hogy hogyan válik az e-mail egyszerű marketingeszközből pénztermelő csodafegyverré. A MailEngine hírlevélküldő rendszer szakértőinek támogatásával indított sorozatunkban tisztázzuk a terület alapjait, és közérthetővé tesszük azt annak érdekében, hogy a kis- és középvállalatok is sikerrel alkalmazhassák kampányaik során.

Digitális korban élünk, így a potenciális vevők megszólításakor is ehhez kell igazodni. Vagyis alkalmazkodni kell ahhoz, hogy az emberek nagy része aktívan használja az internetet: e-mailen keresztül levelezik, különböző közösségi portálokon (Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn stb.) tart kapcsolatot másokkal és tájékozódik a hírekről, eseményekről. Online felületen keres információt termékekről, szolgáltatásokról, de egyre népszerűbb az online vásárlás is: a KutatóCentrum felmérése szerint 2014-ben a rendszeresen internetezők 81%-a legalább egyszer vásárolt online felületen keresztül. (Már a játékpiacot is elérte az online forradalom.)

Ezeket a trendeket figyelembe véve könnyen belátható, hogy aki kommunikálni szeretne a potenciális vagy már meglévő ügyfélkörével, nem hanyagolhatja el az online jelenlétet. A jelenlét azonban önmagában nem elég, hiszen a hirdetők közt zajló kiélezett verseny miatt valami igazán ütőset kell alkotni ahhoz, hogy meggyőzzük a közönségünket. Az egyik legütőképesebb fegyverünk az e-mail marketing, nézzük meg, hogy miért.

Így gyűjtsünk hírlevél-feliratkozókat!
Cégtulajdonosként gyakran érezzük úgy, hogy kifogytunk az ötletekből, mivel lehetne rábírni az oldalunkra látogatókat, hogy regisztráljanak. Ez létfontosságú, mert egy értékes adatbázisnak nemcsak gyakorlati haszna, de manapság eszmei értéke is van. Adunk néhány tippet, hogy növekedjenek a vágyott listák.
Mi szól az e-mail mellett?

Az e-mail marketing nagy előnye, hogy gyorsan megvalósítható, jól célozható, gazdaságos a kivitelezése, az eredmény pedig jól mérhető, így végül pontos képet kapunk a hatékonyságról.

Az egész e-mail marketing kampánynak a szíve-lelke az adatbázis, ami folyamatos karbantartást igényel. Nem tanácsos egyetlen egészként kezelni, hanem bizonyos paraméterek (nem, kor, érdeklődés, aktivitás stb.) alapján érdemes azt szegmentálni. Ez azért fontos, hogy a feliratkozott (potenciális) vásárló olyan tartalmat kapjon, ami tényleg érdekes és hasznos számára, ami ahhoz vezet, hogy megbízható és hiteles márkának fog minket tartani, az üzeneteink pedig nem fognak olvasatlanul a kukában landolni. A 2015-ös marketingtrendek szerint ráadásul a személyre szabott üzenet fontosabb lesz, mint valaha, ezt a célt pedig – megfelelő adatbázis szegmentálás esetén –kiválóan szolgálja az e-mail marketing.

Az e-mail marketing eszközei: mikor mivel támadjunk?

Az e-mail marketing eszközei a hírlevél, az eDM (elektronikus direkt mail) és az automatizált (trigger) e-mailek, ezeket más-más célra érdemes bevetni.

  • Hírlevél: A hírlevél hosszabb távú célokat szolgál, a folyamatos kapcsolattartásra, az ügyfelek megtartására és a vásárlói hűség megerősítésére alkalmas, a rendszeres kommunikáció eszköze. Elsősorban az ügyfelek érdeklődését felkeltő piaci hírekre, a bennük felmerülő kérdések megválaszolására fókuszál, de az aktuális akciókról is tájékoztathatjuk benne ügyfeleinket.
  • eDM: Az eDM inkább az alkalomszerű promóciókhoz ideális választás, azonnali cselekvésre ösztönöz. Az eDM a hírlevéllel szemben általában egy promócióra koncentrál, a cél elsősorban az értékesítés ösztönzése. Kiválóan alkalmas például kuponok küldésére, amiket egy adott időpontig válthat be a felhasználó.
Kép:Pixabay

Automatizált kampányok: Bizonyos események (illetve viselkedések) bekövetkezéséhez kötve automatizált e-maileket is küldhetünk. Az automatizált e-mailek segítik a folyamatos kapcsolattartást, emellett a kereszt- és felülértékesítést is hatékonyan támogatják. Tipikus példa a vásárlókkal való kapcsolat fenntartására a születésnapi és névnapi üzenet küldése (esetleg ebből az alkalomból kedvezmény felajánlása). A kereszt-, illetve felülértékesítést szolgálják például az olyan, vásárlás után kiküldött üzenetek, amelyben kiegészítő termékeket ajánlunk a vásárlóinknak.

Mindhárom eszközre igaz, hogy ha megfelelően szűrjük az adatbázist, akkor olyan felhasználókhoz juttathatjuk el az üzenetünket, akiket valóban érdekelhet az ajánlatunk. Ha emellett az ajánlat tálalása is megfelelő (például kellően figyelemfelkeltő a tárgy, megfelelő az e-mail vizuális kialakítása, kellően tömör a tartalom stb. – a sorozat további cikkeiben részletesebben is szót ejtünk ezekről), a címzettek jó része nemcsak megnyitja majd a levelünket, de elolvassa az ajánlatunkat, és élni is fog vele.

Hogyan álljunk neki?

  • Építsünk adatbázist! Ahogy korábban már említettük, az e-mail marketing lelke az adatbázis, így első számú feladatunk, hogy adatbázist építsünk (ott van még ugyan a vásárlás lehetősége, a későbbiekben erről is ejtünk szót). Először is érdekeltté kell tenni az embert, hogy regisztráljon az adatbázisunkba. Erre jó praktika, ha a feliratkozásért cserébe valamilyen akciót vagy beváltható kupont kínálunk.
  • Tartsuk meg a feliratkozókat! A későbbiekben azért is tenni kell, hogy a regisztráltak ne iratkozzanak le a hírlevelünkről. Ennek az első számú eszköze a színvonalas tartalom.
  • Kössük magunkhoz a feliratkozókat! A hírlevelünkre regisztrált tagok márkahűségét növelhetjük azáltal, hogy időről időre (például születésnap, nevezetes céges esemény stb. alkalmából) megajándékozzuk őket valamilyen személyre szóló kedvezménnyel. Bár a kuponok beváltása költséggel jár, ez értékes befektetés, mert a kedvezményeken kívül bármilyen más üzenetet is eljuttathatunk a címzetteknek. Írhatunk a termékeinkről, a cégről, az akciókról, megoszthatunk velük hasznos és érdekes információkat a piacról, a vásárlók problémáinak megoldásáról, és így tovább. Az önajnározást azonban kerüljük, mert ezzel többet ártunk magunknak, mint használunk.
  • Ne ragaszkodjunk a nem értékes kontaktokhoz! Az e-mail kampányok által generált bevétel is pontosan mérhető, így arról is tiszta képet kapunk, hogy (amennyiben van ilyen) mely célcsoportok esetében nem kifizetődő ezt az eszközt alkalmazni. Ilyenkor érdemes meghozni azt a fájdalmasnak tűnő döntést, hogy ezeknél a felhasználóknál egyszerűen nem alkalmazzuk az e-mail marketinget.
Cikksorozatunk következő részében azt vesszük górcső alá, hogy az egyes marketing célok támogatására hogyan érdemes bevetni az e-mail marketing eszközét.

Dely Gábor MailEngine www.mailengine.hu

Könnyen használható, sokoldalú e-mail küldő szoftver. Pont amire szüksége van, se több, se kevesebb
 

Véleményvezér

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo