Alkoholtermékké válhatnak a gyümölcsborok

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnál a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) pedig a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését.

Köztes alkoholtermék lehet - Kép: SXC

Az agrártárca csütörtökön közölte, hogy piaci szereplők jelzései alapján a gyümölcsborok előállításakor víz, cukor és számos adalékanyag mellett akár a borseprő illegális hasznosítása is elképzelhető. A borseprő felhasználására vonatkozó szabályok kijátszói a tisztességes szőlőbortermelők munkáját és piacait veszélyeztetik, az így forgalomba hozott kétes eredetű alkoholtermékek pedig egyúttal a fogyasztókat is megkárosítják - teszik hozzá.

A folyamat megelőzése érdekében a VM a Nébih-nél kezdeményezte a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését, valamint - élve az európai uniós jog adta lehetőségekkel - kezdeményezi a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését a jövedéki szabályozásban. A köztes alkoholtermékek jövedéki adója literenként 255 forint 20 fillér, amely a tárca szerint kellő visszatartó erőt jelent a borhamisítók számára.

A jövedéki szabályok módosításával megakadályozható a feketegazdaság terjedése, egyúttal pedig védelmet jelent a magyar szőlőbor termelőknek és fogyasztóknak.

Tavaly módosult a borseprő felhasználásának szabályozása

Augusztus 1-jén hatályba lépett a vidékfejlesztési miniszter rendelete a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek (szőlőtörköly, borseprő) kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról. Ezzel egyidejűleg hatályát vesztette az erről szóló, 2008-as és 2009-es FVM rendelet.

Az Európai Unió 2004-től írja elő a tagállamoknak a törköly lepárlási kötelezettségét. A borreformot követően mindez megváltozott, azóta ugyanis már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereiről, és a borászok szabadabban rendelkezhetnek a melléktermékkel, illetve maguk választhatják meg, milyen módszerrel semmisítik meg - olvasható a TTG Hungary hírlevelében.

A vonatkozó uniós jogszabály szerint szőlőtörkölynek minősül az a préselésből származó maradvány, amelynek összes alkoholtartalma legalább 2,8 liter/100 kg. Aki személyesen és saját birtokán 25 hektoliter vagy azt meghaladó mennyiségben állít elő bort, annak a keletkező borászati melléktermékek kivonásáról gondoskodnia kell. 500 hektoliter bor felett a keletkező borseprőt kötelező lepárlás útján meg kell semmisíteni. Ez a kötelezettség abban az esetben tekinthető teljesítettnek, amennyiben a termelő legkésőbb a szőlőfeldolgozás, illetve a borkészítés borpiaci évének végéig a keletkezett borászati melléktermékek teljes mennyiségét lepárlóüzem részére leadja, vagy ellenőrzés melletti eljárás alkalmazásával kivonja.

Módosult a bortörvény, nincs több minőségi bor! Részletek itt olvashatók!

Véleményvezér

Illegális nádvágásokkal épül az új NER villa a Balaton partján

Illegális nádvágásokkal épül az új NER villa a Balaton partján 

Szépen gazdagodnak a NER vitézek.
Gazdasági fellendülést hoztak Lengyelországnak az Ukrajnából érkezett menekültek

Gazdasági fellendülést hoztak Lengyelországnak az Ukrajnából érkezett menekültek 

A lengyelek hírét sem hallották az ukrán maffiának.
Lábon lőtte magát Rogán kommunikációs stábja

Lábon lőtte magát Rogán kommunikációs stábja 

Okosabbak maradtak volna, ha csendben maradnak.
Kihalt vasútállomást talált Hadházy Ákos

Kihalt vasútállomást talált Hadházy Ákos 

Kísértetvasútállomás Csisztapusztán.
Az ukránok újra bevetették csodafegyverüket

Az ukránok újra bevetették csodafegyverüket 

Immár sehol nincsenek biztonságban az orosz katonák és hadi eszközök.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo