hirdetés

Akár fizetünk is a nagyobb kamatért?

Az alacsony kamatkörnyezetre a lakossági megtakarítók is reagáltak. A nagyobb kockázatú befektetéseknél már nem várnak kétszámjegyű teljesítménynövekedést, a magasabb hozam elérése érdekében pedig rövid távon akár pár százalékos veszteséget is hajlandóak bevállalni – derül ki a K&H befektetői felmérésből.
hirdetés

Lassan a befektetők is alkalmazkodnak a régóta tartó csökkenő kamatkörnyezethez, és a magasabb hozam érdekében nagyobb kockázatot is hajlandóak vállalni. „Országosan több mint 2000 prémium – azaz az átlagosnál nagyobb megtakarítással rendelkező – befektetőt kérdeztünk meg arról, hogy mennyire kockázatvállalók a magasabb hozamlehetőség érdekében. Az eredmények azt mutatják, hogy a befektetők fele (51%) egy átmeneti 3-5%-os veszteséget is tolerál a hosszabb távon nagyobb hozam reményében, míg 15%-uk akár 10%-os vagy annál nagyobb mértékű veszteséget is tolerál. Minden hatodik befektető azonban a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben sem vállal be veszteséget, hiába a magasabb hozam lehetősége” – részletezte az eredményeket Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Kép:Visionary7

A felmérés arra is rávilágít, hogy a betéteknél magasabb kockázatú megtakarítások esetében a befektetők egyre reálisabban látják a várható teljesítmény mértékét. „Az elmúlt egy évben a hosszú távú megtakarítások esetén erőteljesen, 25%-ról 14%-ra visszaesett a betéti kamatoknál 10%-kal magasabb hozamra számítók aránya, miközben 3%-os többlethozamot ma már dupla annyian várnak, mint egy évvel korábban. Ezek a hozamelvárások összhangban vannak a jelenlegi kamatkörnyezettel, reális, hogy ma már nem várnak akkora hozamot a befektetők, mint pár évvel ezelőtt, amikor a kötvénybefektetésekkel is 10% hozamot érhettek el” – mondta el a szakember. Arra, hogy mit jelent a befektetőknek a hosszú táv, a legtöbben a 3-5 évet jelölték meg. Ilyen időtávon már érdemes elgondolkozni a tartós befektetési számla (tbsz) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) lehetőségén is, mivel ezek esetében többféle adókedvezményt is igénybe lehet venni, ami növeli a megtakarítás hozamát.

Befektetési lehetőségeket teremthet a britek kilépése
Az elemzők úgy vélik, hogy minden befektetőnek Warren Buffett híres mondását kell majd szem előtt tartania: „akkor legyél aktív, amikor mindenki más óvatoskodik, és akkor légy óvatos, amikor mindenki más mohó!”
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo