hirdetés

A munkaerő harmadának kell új foglalkozást keresni

A digitalizáció következtében az amerikai munkaerő harmadának 2030-ig új foglalkozásra kell átállnia. A kiutat az átképzés jelentheti, de kérdés, megoldható-e egyáltalán a súlyos probléma.
hirdetés

A McKinsey Global Institute tanulmánya mutatja, hogy minden korábbi becslésnél nagyobb mértékben vesznek el munkahelyek a következő években az USA-ban, és keletkeznek újak, amelyek betöltéséhez azonban korszerű képzettségre lesz szükség, elsősorban a szoftverek alkalmazásában.

Kép: Pixabay

Miután azonban az amerikaiak kétharmadának hiányoznak a szükséges alapjai, mind az állam, mind a gazdaság érdeke, hogy ehhez – lehetőleg gyorsan és elérhető módon – hozzásegítsék őket.

A főiskolai képzés mellett új oktatási modelleket keresnek, amelyek az állam, nonprofit magánintézmények és iskolák együttműködésén alapulnak.

Versenyezhetünk-e a Szilícium-völggyel?
Jó ötletek vannak, de a tőkehiány és a túlzott óvatosság miatt nem lesz új Tesla, Apple vagy Google az európai startupokból. Az EU-s kockázati befektetőknek most azt kell kitalálniuk, mi lesz a technológiai fejlődés következő nagy hulláma.

Connecticut állam vezetése például célul tűzte ki, hogy a következő években megkétszerezzék a szoftvermérnökök számát. A partner kaliforniai magán oktatási intézmény, amely lehetővé teszi, hogy hallgatói két év alatt megszerezzék a szükséges tudást. Az iskola alapítói a Szilícium-völgyből jönnek, az intézményben kis csoportokban, mentori rendszerrel, a gyakorlati feladatokra összpontosítva képzik a hallgatókat.

Végzettjeiket alkalmazta az Apple, az IBM,a Tesla, így tudásuk bizonyítottan megfelelő. Egyébként nem csak műszaki, digitális ismereteket tanulnak. Megtanítják őket az önálló, kritikus szellemű, közös munkára, valamint arra, hogy állandóan továbbképezzék magukat. Az intézmény San Franciscó-i kampuszán már több százan tanulnak. Tandíjat nem fizetnek, míg ha elhelyezkednek, az első három évben keresetük 17 százalékát kell átutalniuk iskolájuknak.

Szakértők szerint az ilyen iskolák jól kiegészíthetik a főiskolákat, egyetemeket, de még így is marad a kérdés: lépést tudnak-e majd tartani a rohamos fejlődéssel, megfelelően átképezni a munkaerőt, elegendő szakembert biztosítani a gazdaságnak. (Forrás: The New York Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo