hirdetés

A kis cégeknek is lenne helye a tőzsdén

A legtöbb kisvállalkozás vezetője nem gondolkodik a tőzsdére lépésben, részben mert visszariasztják őket a magas elvárások, részben mert úgy gondolják, hogy nyílt forgalomban csak a nagyvállalatoknak érdemes próbálkozniuk. Tóth Attila a BÉT vezérigazgató-helyettese ezzel szemben úgy nyilatkozott a Piac & Profitnak, hogy a tőzsdére lépés sok kkv-nak lehetne reális forrásszerzési lehetőség.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: SXC

Magyarországon közkeletű tévhit, hogy a tőzsdére lépés a nagy cégek privilégiuma, pedig a tőzsdei forrásbevonás nemhogy csak a nagyvállalatok számára elérhető, éppen ellenkezőleg, főleg a kkv-król szól – azaz kellene szólnia.

„Talán meglepő, hogy az Európai Unióban a tőzsdei cégek több mint fele kisebb, mint 50 millió euró tőkeértékű, és a mai nagy, „blue-chipek” többsége is kicsiként kezdte: a Microsoft tőzsdére lépése idején kevesebb, mint ötven millió dolláros volt a bevezetési értéke” – mondta Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese az M27 Absolvo által rendezett „Stratégiai befektetők, cégeladás, exit – 2015” című konferencián.

A kérdés most válik mindinkább aktuálissá: a Jeremie-alapok kifutásával ugyanis mind több kockázati befektető gondolkodik majd tulajdonrésze értékesítésében. A cégtulajdonosok pedig egy felvásárló stratégiai befektető (ami még mindig az exit leggyakoribb útja) helyett a tőzsdei források segítségével szerezhetik vissza tulajdonrészüket. Ahhoz, hogy ez működjön, a szakember szerint három dolog szükséges: befektetők, tőzsdére léptethető cégek és intézményrendszer.

Befektetők bőven vannak. „Csak a befektetési alapoknál több ezermilliárd forintnyi tőke van, aminek alig néhány százaléka van még lekötve értékpapírokban és az intézményrendszer is adott, csak használni kellene” – hangsúlyozta Tóth Attila. A magyar értékpapír piac bármennyire is fejletlennek tűnik a londonihoz képest, komoly előnyöket tartogat a magyar cégek számára. „Teljesen más egy százmillió dollár értékű cég láthatósága Budapesten, mint Londonban: ott a középmezőnyben van, itt a nagyobbak között lenne – nagyobb figyelmet, nagyobb hangsúlyt kapna, ez pedig akár az üzleti partnerekkel, akár későbbi befektetőkkel szemben folytatott tárgyalásokon előnyt jelent” – hangsúlyozta a BÉT vezérigazgató-helyettese.

Ugyanakkor Budapesten egy magyar papírnak mindig nagyobb lesz a likviditása, mint Londonban. Minden cégpapírnál ugyanis a likviditás alapja a lokális befektetők aktivitása, erre épül rá a külföldi befektetők érdeklődése. „Erre a legjobb példa a Nokia, amit a világ legnagyobb tőzsdéin is bevezettek, de a forgalom 60 százaléka Helsinkiben zajlott. Hasonló a helyzet a Mol esetén, amit a varsói tőzsdére is bevezettek, a forgalom 98 százaléka mégis Budapesten zajlik.

Így búcsúzzunk szépen
A kockázati befektető néhány év után a legjobb cégből is kiszáll, hiszen ez volt a befektetés célja. Íme néhány példa, hogyan valósulhat meg az exit, illetve néhány gyakorlati tanács, mire figyeljünk, miként szerződjünk a befektetővel úgy, hogy az ne akadályozza a majdani továbblépést.
Nem csak az OTP-nek jó

Ennek ellenére Tóth Attila tapasztalatai szerint a legtöbb cégvezetőnek az az első gondolata, hogy „ez minket sosem fog érdekelni, mert az csak az OTP-nek való”, mivel komoly tévhitek élnek a gazdasági szereplőkben a tőzsdére lépéssel kapcsolatban. Aggódnak például az átláthatóság miatt, hiszen a tőzsdei szereplőknek rendszeres időközönként közzé kell tenniük működési eredményeiket. Pedig ez egy nagyon fontos kontrollt jelent: csak azt kell közzétenni, amit amúgy sem lehetne titokban tartani és az átlátható működésnek komoly előnyei vannak: a partnerei is tudják, hogy megbízhatóan működik, hiszen a legfontosabb adatai nyilvánosak. „Volt olyan kibocsátó, aki a tőzsdére lépés után olyan külföldi partnerekhez is eljutott, akik korábban szóba sem álltak vele” - emelte ki Tóth Attila.

Komoly tévhit az is, hogy a cég irányítása nehézkesebbé válik. A tőzsdei befektető kellemes partner, hiszen hagyja, hogy a cégvezetés azt csinálja, amit akar, addig, amíg megfelel neki a cég által követett stratégia. „Ha viszont nem tetszik neki, akkor eladja a részvényeit és egy új befektető lép be a körbe. Ennél nagyobb függetlenséget nemigen kaphat egy befektetőtől a cégvezető” - hangsúlyozta a szakember.

De kinek jó?

A Piac & Profit kérdésére, hogy milyen cégeknek lehet reális lehetőség a tőzsdei bevezetés, Tóth Attila úgy vélekedett, hogy mivel a feltételek nagyjából ugyanazok, mint a kockázati, vagy stratégiai befektető keresésénél, jó néhány magyar kkv-nak reális eshetőség lenne az értékpapírok piacra dobása. (Hogy mit keresnek a befektetők egy cégben, arról itt olvashat részletesebben!)

Pénzszűke jön a bőség után?
Tőkekínálati forradalmat indított el a az év végén kifutó Jeremie-program Magyarországon, igaz, még tavasszal is úgy tűnt, hogy jelentős összeg ragad bent a Jeremie-pénzeket kezelő alapoknál. Azonban kérdéses, hogy lesz-e és ha igen, milyen formában folytatása a magyar startup világot felpörgető programnak. Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO üzletágvezető partnere szerint igény, az lenne rá.
Kiemelte azonban, hogy a cégvezető ambíciója és a vállalat jövőjéről alkotott világos koncepciója elengedhetetlen a sikeres bevezetéshez. „Legyen meg bennünk az a vágy, hogy igazán naggyá tegyük a céget. Jó néhány olyan, már most is sikeres vállalkozás van Magyarországon, amiben benne van a lehetőség, megvannak a növekedési lehetőségeik, de források hiányában nem tudják kiteljesíteni a bennük rejlő lehetőségeket. Ezen segíthet a tőzsdére lépés” – vélekedett.

„Most már sok cég indulásnál úgy kezdi, hogy a struktúra felépítésénél megfelelnek az átlátható működés szabályainak, ők bizonyítják, hogy nem kell szürkén működni ahhoz Magyarországon, hogy sikeresek lehessenek, és a transzparencia megteremtésével egyben teljesítették is az egyik legfontosabb tőzsdei kritériumot. Az igaz, hogy a magyar cégek világviszonylatban kicsik, de a globalizálódó világ segít abban, hogy ezekből is lehessen nagyon nagyot építeni” – vélekedett a Piac&Profitnak a BÉT vezérigazgató-helyettese.

Éppen ezért fontos a kisebb vállalatok számára is, hogy szem előtt tartsák: a tőzsdei forrásbevonás nagyon sokoldalú „fegyver” lehet számukra, olyan kapukat nyithat meg, amelyekre nem sok más finanszírozási forrás képes. A benne rejlő lehetőségek kiaknázása azonban csak jól átgondolt, hosszú távú szemlélettel lehetséges.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo