hirdetés

A jó modor is lehet motivációs eszköz

A kialakulóban levő új munkahelyi kultúra egyik sajátossága, hogy a munkatársak egy barátságos, emberközpontúbb környezetben szeretnének dolgozni. Ennek fontos része a partnerség megélése (a többi munkatárssal, illetve a vezetővel), valamint az elvégzett munka megbecsülése.
hirdetés

Amikor vezetőként arra keressük a választ, hogyan lehetne a munkatársainkat megtartani, illetve motiválni, néha hajlamosak vagyunk a „Szent Grált” keresni és könnyen megfeledkezünk a legegyszerűbb eszközről, amely mindannyiunk birtokában van: a jó modorról.

Az például, hogy vezetőként kérünk és nem utasítunk, hogy a dicséret jobban hozzátartozik az eszköztárunkhoz, mint a bírálat, nagymérékben hozzásegíthet a munkatársak lojalitásának eléréséhez. (Egyes kutatások szerint a harmonikus kapcsolatok alapja az 5:1 arány, a pozitív tartalmú visszajelzések javára.)

Kép:Fotolia

Van ugyanakkor egy másik hatékony „eszköz” is: a hála.

Azt, hogy a hálának (a megbecsülés kimutatásának) milyen komoly motivációs ereje van, az elmúlt évtizedekben több kutatás is igazolta.

Az egyik legtöbbet idézett kutatás Adam M. Grant és Francesca Gino munkája, melyben egy egyetem számára való adománygyűjtés állt a középpontban. A kutatások szerint az adománykérés az egyik leghálátlanabb feladat, mert az adománygyűjtők gyakran találkoznak durvasággal és elutasítással.

Vezetők figyelmébe: a bocsánatkérés nem mindennapi csodafegyver
A felelősségvállalás az egyik legfontosabb vonás, ami egy jó vezetőt jellemez. A felelősségvállalás egyik formája: ha hibáztunk, ha megbántottunk valakit, ismerjük el, és kérjünk bocsánatot. Erdős Zsuzsanna üzleti etikett tanácsadó és coach írása.
A kísérlet mindössze annyi volt, hogy az adománygyűjtőket – akik egyébként állandó fizetséget kaptak, függetlenül attól, hány hívást bonyolítottak, vagy mekkora támogatási összeg érkezett az adományozótól – két csoportba osztották, és két héten át figyelték a teljesítményüket.

Egy hét elteltével az adományokért felelős igazgató, az egyik csoportban, a heti szokásos értékelést ezzel zárta: „Nagyon hálás vagyok a kemény munkájukért, őszintén értékeljük, amit az egyetemünkért tesznek.”

Nem volt kézfogás, „vállonveregetés”, jutalom, csak ez a mondat.

Az eredmény? A rákövetkező héten ez a csoport mintegy 50 százalékkal több hívást bonyolított, mint az előző héten. Annak a csoportnak azonban, amelyik nem részesült ebben az egyszerű elismerésben, a teljesítménye nem változott.

Csak egy őszinte, udvarias gesztus volt a különbség!

Így talán még jobban érthető, miért is vallják a sikeres vállalkozók, hogy a hála és a köszönet kinyilvánítása az egyik olyan eszköz, amely segíti őket üzleti sikereik elérésében, illetve a másik oldalról, miért mutatják azt a vizsgálatok, hogy azok a vezetők, akik nem élnek ezzel, illetve más udvarias gesztusokkal, megrekednek a karrierépítésben.

dr. Erdős Zsuzsanna üzleti etikett tanácsadó és coach

A tökéletes kombináció: angolosan udvarias, franciásan könnyed
Eltérő lehet, miképpen értelmezik és jelzik az egyes országokban a tisztelet kimutatását. Vannak azonban olyan, egyes nemzetekre, kultúrákra jellemző ikonikus szokások, illetve sajátosságok, amelyeket érdemes ellesnünk tőlük, nemcsak az üzleti életben.
hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo