hirdetés

A héten már költhető az iskolakezdési támogatás

Az iskolakezdési támogatás, mint béren kívüli juttatás szabályozása 2013-ban néhány ponton megváltozott. A Piac&Profit adószakértője segít áttekinteni a változásokat és lehetőségeket!

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:Pixabay

A legfontosabb változás, hogy ebben az évben ezt a juttatást kizárólag (papír vagy elektronikus) utalvány formájában adhatja a munkáltató – tehát megszűnt a számla alapján történő elszámolás lehetősége.

Az Erzsébet-utalvány családban is megjelent az Iskolai Erzsébet-utalvány, de az utalvány kibocsátója nincs törvényileg meghatározva, bármelyik utalvány-kibocsátótól vagy cafeteria kártya üzemeltetőtől beszerezhető az iskolakezdési utalvány.

A támogatás felhasználási területe megegyezik a korábbiakkal: tankönyv, taneszköz, ruházat. A kötelező tankönyvekre szóló csekket viszont a postán nem lehet az utalvánnyal kifizetni.

Változott viszont, hogy az utalványokat a tanévkezdés előtti 60. naptól az év végéig, tehát december 31-ig lehet elkölteni.

Kinek jár?

Továbbra is azok a szülők részesülhetnek a támogatásban, akiknek a gyermeke a közoktatásban részt vesz, és a gyermeknek családi pótlékra jogosult szülője, vagy e szülőnek közös háztartásban élő házastársa. Tehát a saját gyermek után, ha egy háztartásban élnek, mindkét szülő kaphat támogatást, akár ugyanattól a munkáltatótól is. Ha a szülők netán különváltak, az a szülő jogosult a juttatásra, akinek a háztartásában él a gyermek, aki a családi pótlékot kapja. Élettársi kapcsolat esetén viszont csak a saját gyermek után él a jogosultság. Ha valaki a párja gyermekét neveli közös háztartásban, csak házastársi kapcsolatban nyer jogosultságot.

Nyilatkozat kell ellenőrzés helyett

A munkáltatónak nem kell igazolásokat gyűjtenie vagy családlátogatást tennie a jogosultság megítéléséhez, ugyanakkor a törvény kifejezetten előírja a munkavállaló nyilatkozatát a jogosultság feltételeinek fennállásáról. Arról viszont nem kell nyilatkoznia a dolgozónak, így értelemszerűen a munkáltatónak sem kell vizsgálnia, hogy más munkáltatótól részesül-e ilyen juttatásban. Ha több munkahellyel rendelkezik a dolgozó, akár mindegyiktől megkaphatja a juttatást, és itt az sem számít, ha részmunkaidőben dolgozik.

A támogatás béren kívüli juttatásként, tehát 35,7% munkáltatói közteherrel adható, maximuma gyermekenként a minimálbér mértékének 30%-a, azaz 29.400 Ft. Ezt az értéket a fenti időszakban akár egyszerre, akár több részletben ki lehet adni. Az ezt meghaladó értékű juttatás közterhe 51,17%.

Például egy három iskoláskorú gyermeket nevelő házaspár mindkét tagja kaphat akár 3*29.400=88.200 forintnyi utalványt. Ez akkor is igaz, ha ugyanannál a munkáltatónál dolgoznak, tehát munkáltatójuk összesen 176.400 forinttal támogathatja az iskolakezdést kedvezményesen. Ha pedig másodállásuk is van a szülőknek, ez további támogatást jelenthet a családnak.

Azokat a szülőket, akik nem felelnek meg a törvényi feltételeknek, például mert a gyermek már felsőoktatásban tanul, vagy a családi kötelékek nem preferáltak, úgy tudja a munkáltató támogatni, hogy belső szabályzatában rendelkezik a juttatásban részesülők köréről és a juttatás feltételeiről. Ebben az esetben 51,17% munkáltatói közterhet fizet.

Amennyiben a munkáltató nem rendelkezik sem a munkavállaló nyilatkozatával, sem belső szabályzattal, úgy a kiadott támogatás munkaviszonyból származó összevonandó jövedelemnek minősül.

Puskelyné Király Ágnes okleveles adószakértő Top Cafeteria Kft.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo