A főnököt is lehet szeretni

Azt gondolja, hogy nem fontos, hogy valakit kedvelnek a beosztottai vagy sem? Csakhogy a szerethető emberek több támogatást kapnak, hitelesebbnek tűnnek társaik szemében, akik így inkább végrehajtják a főnök kéréseit, utasításait.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Fotolia

Ha valakit kedvelnek, könnyebben halad előre a karrierútján, több állásajánlatot kap, jobban megbocsátják, ha hibázik. Szerencsére a szerethetőség nem függ a külsőtől, nem feltétele, hogy valaki kifejezetten okos legyen, és még csak az sem, hogy rendszeresen eljárjon a beosztottjaival szórakozni. Ennél sokkal könnyebb kedveltté válni. A szerethetőkre jellemző alábbi 7 szokás gyakorlásával bárki javíthat a megítélésén.

Kedveseket mondanak másokról

Amikor pozitív dolgokat mondunk másokról, a szavak visszahullnak ránk. Az emberek öntudatlanul hozzánk társítják azokat a tulajdonságokat, amiket másokról mondunk nekik – mondja Keith Rollag, az amerikai Babson Főiskola professzora. Ha arra panaszkodunk, hogy a munkatársunk öntelt balfék, a hallgatóságunk önkéntelenül eltávolodik tőlünk, mert úgy véli, mi is ilyenek vagyunk. Ha azt állítjuk valakiről, hogy kedves és törődő, ránk is úgy fognak gondolni, mint ilyen főnökre.

Odafigyelnek, ha más beszél

A figyelem köt össze bennünket – hangsúlyozza Lou Solomon, egy vezetőkre specializálódott kommunikációs tanácsadó iroda, az ofInteract alapító-igazgatója. Nem vonzó, ha valaki nézelődik, miközben beszélnek hozzá, elkalandozik a figyelme beszélgetés közben, vagy egy értekezleten. A telefonunkra pillantani sem ildomos, amikor mások a jelenlétünkre számítanak.

Hitelesek

A szerethető emberek ugyanolyanok a színpadon és a színpad mögött is, vagyis összhangban vannak önmagukkal, nem próbálnak meg másnak látszani – mondja Karen Friedman kommunikációs coach. Még akkor sem játsszák meg magukat, ha éppen kellemetlen, kevésbé népszerű dolgot kell, mondjanak.

A cégvezetés is egy szakma
A cégvezetők gyakran a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy egy cég vezetése ugyanúgy egy szakma, mint a mérnöki tevékenység, vagy a villanyszerelés. Sőt, ez olyannyira igaz, hogy ahogy egy mérnök munkájában vétett legkisebb hiba is képes a rendszer működését veszélyeztetni, egy cégvezető legkisebbnek tűnő döntése is képes a cég stabilitását megingatni. Szakértőnk segít, mik a legfontosabb területek, ahol célszerű képezni magunkat, ha az iskolában nem “cégvezetés” szakra jártunk.
A kapcsolatokat helyezik előtérbe

Az olyanok, akik a kapcsolatokat értékelik, és nem a hatalmat tartják elsődlegesnek, sokkal megbízhatóbbnak és szerethetőbbnek tűnnek, mint azok, akik csak a státuszra figyelnek. Solomon szerint máshogy állnak a beosztottak ahhoz a főnökhöz, akihez bármikor be lehet jutni, és aki nyíltan a munkatársai szemébe néz. Mindenki észreveszi a valódi tekintet és a felületes pillantás közti különbséget!

Megnyitja az embereket

Hogy valakit mennyire kedvelnek, az is befolyásolja, hogy képes-e beszédre bírni másokat. Solomon szerint ehhez alapvetően kíváncsinak kell lenni a másikra, kérdéseket kell feltenni, és meg kell hallani a válaszokat. Mindezt pedig alapvetően pozitív előítélettel. Viselkedéskutatók felfedezték, hogy azok a dinamikus emberek, akiket valóban érdekel az, amit mások mondanak, karizmatikusak, és sikeresebben tárgyalnak, vagy jobb előadók, míg azok, akik egyáltalán nem kíváncsiak a másikra, komoly handicappel indulnak a beszélgetésben.

Megosztják a reflektorfényt

A szerethető emberek keresik a lehetőséget, hogy megosszák a jutalmakat a kollégáikkal. Ha megdicsérik őket, vagy valamiért jutalmat kapnak, megfordulnak, és rámutatnak a többiekre, akik bevonhatók az eseménybe – emeli ki Friedman.

Nem félnek attól, hogy sebezhetők lehetnek

A személyes történetek a kapcsolatok motorjai. Solomon tréningezett egyszer egy vállalkozót, aki elveszítette a lábát a katonai szolgálata során. A művégtagot mindig hosszúnadrág takarta, mert az érzései azt diktálták, hogy az életének ezt a részét rejtenie kell. Csak az üzleti tapasztalatairól beszélt. Aztán kiderült, hogy ha a munkatársait beavatja az életének ebbe a részébe is, jelentősen több emberi kapcsolatot tud kialakítani.

Ilyenek a sikeres vezetők
Nehéz megállapítani, hogy velünk született adottság-e vagy egyszerűen tanulható a vezetői képesség. A legvalószínűbb, hogy mindkettő igaz egyszerre. Vannak azonban olyan jellegzetességek, amelyeket akár tanultunk, akár nem, elengedhetetlenek ahhoz, hogy sikeres vezetők legyünk.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo