hirdetés

A Facebook új küldetése: közösségépítés egy jobb világért

Múlt héten megváltozott a Facebook. Nem azért, mert elérte a 2 milliárdot a felhasználók száma. Hiszen néhány millió felhasználó ide vagy oda, igazán nem számít már ezen a szinten. A közösségi hálózat küldetése változott – írja a Közösségi Kalandozások blog.
hirdetés

Az elmúlt 10 évben az volt a céljuk, hogy minél több embert összekapcsoljanak, ezzel pedig minél nyitottabb hellyé tegyék a világot. Mostantól más van a zászlóra tűzve: a közösségi hálózat célja, hogy erőt adjon az embereknek ahhoz, hogy közösségeket építsenek, és ezzel közelebb hozzák egymáshoz a világot – írja a kozossegikalandozasok.hu szerzője.

Kép: Pixabay

Ez több szempontból is érdekes. Egyrészt Zuckerberg sokat beszélt arról a küldetés újradefiniálása kapcsán már korábban is, hogy az alulról építkező, „jelentőségteljes” közösségek képesek jobbá tenni a világot. Azok, amik lokálisan indulnak, amik először csak néhány ember számára oldanak meg problémákat, de később akár milliók számára nyújtanak segítséget világszerte. Zuckerberg szerint az ilyen közösségek képesek arra, hogy felvegyék a harcot a szegénységgel, a betegségekkel, az elnyomással, a klímaváltozással. Szerinte most 1 milliárd felhasználó csatlakozik csoportokhoz a Facebookon, 100 millió pedig ezekhez a jelentőségteljes közösségekhez.

A Facebook egyik célja a következő évekre nem az, hogy még több felhasználót gyűjtsenek, hanem az, hogy ezekbe a jelentőségteljes közösségekbe tereljenek 1 milliárd embert.

Ugyanakkor észre kell venni, hogy a nyitottság elveszett út közben. Nem azért, mert a Facebook csapata szerint itt már nincs feladat, hiszen tudják ők is, a világ nem lett teljesen nyitott. Sőt, rájöttek, hogy a megosztottság és a kultúrák közötti különbségek a fejlődés akadályai lehetnek.

A rengeteg probléma a tartalmak adminisztrálásával rávilágíthatott arra, hogy a világ jobbá tételéhez (és a cég növekedéséhez) a sok különböző, alulról szerveződő közösség hasznosabb megoldás lehet, mint az összes felhasználóra ugyanúgy vonatkozó nyitottságon alapuló vezérlőelv.

Hiszen az önszerveződő közösségek saját szabályai jelentősen különbözhetnek egymástól, és jó alapot adhatnak arra, hogy a különböző típusú emberek még nagyobb számban csatlakozzanak eltérő csoportokhoz. A saját kulturális közegükben még komfortosabban fogják érezni magukat, így még több időt tölthetnek el a rendszerben, ami pedig a bevételek növekedését is jelenti. Ráadásul ha már nem kell erőltetni a nyitottságot, megnyílhat „Kelet nagy kapuja” – ahol már most is saját szabályok vonatkoznak az online viselkedésre –, és végre talán bebocsájtást nyerhet a Facebook Kínába. A világ így végül is kisebb lesz, az emberek közelebb kerülnek egymáshoz, a sajátos szabályrendszerek pedig kényelmesebben meg fognak férni egymás mellett.

Hogyan szólítsuk meg hatékonyan a célcsoportunkat a Facebookon?
Az ötleteket Klausz Melinda, a közösségimédia-marketing szakértője szállította a Piac & Profit Cégmarketing – 2017 konferenciáján. Legfontosabb tanácsa: muszáj pénzt áldozni erre a területre, de csak módjával, mert van egy határ, s e fölött már nem hoz szélesebb elérést ez az eszköz.
Ugyanakkor érdemes észrevenni azt is, hogy a Facebook tulajdonképpen minél erősebb (online) civil szerveződéseket szeretne látni. Jelentőségteljes csoportokat, amik ott segítenek a tagjaiknak, ahol a kormányzatok kudarcot vallottak. Olyan területeken, ahol helyi közösségként vagy éppen világméretű hálózatként tudnak különböző ügyeken dolgozni a csatlakozott tagok.

Az ilyen csoportok segítettek már családon belüli erőszakot átélt nigériai nőknek, halálos betegségek feldolgozásában, veterán katonák életkörülményének javításában vagy éppen szíriai menekültek támogatásában. Amerikában, a nagyvilágban és persze Magyarországon is. Ezeket a csoportokat a Facebook korábban is támogatta egyesével, esetileg, most viszont a küldetése is erről szól.

A mögöttes ok az lehet, hogy Zuckerberg, más technológiai vezetőkhöz hasonlóan, csalódott az amerikai elnök intézkedéseiben. Valószínűleg ez is motiválja abban, hogy az alulról szerveződő csoportok erejében látja a jövőt. Abban, hogy amit a kormányok és az államok nem kezelnek elég jól, azt jelentőségteljes csoportok képesek lesznek megjavítani.

Így lesz? Nem tudjuk. De a Facebook tényleg képes erőt és lehetőséget adni arra, hogy a közösségek jobbá tegyék a környezetüket. Ha pedig ebbe egyre több ember kapcsolódik be, az tényleg jó esély a változásra. És nem csak a közösségi hálózat számára.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo