8 tipp a költséghatékonyabb munkakörnyezethez

Vannak olyan megoldások, amelyek közvetlenül csökkentik a költségeinket. De ha már nincs hol vágni, jöhetnek azok, amelyek a munkakörnyezet és munkafolyamatok átalakításával spórolnak nekünk. Van nyolc tippünk, ami segíthet!

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:FreeDigitalPhotos.net/1shots

1. Vizsgáljuk felül a munkafolyamatokat

Rajzoljuk fel a leginkább idő- és erőforrás igényes munkafolyamatok térképét! Ezek segítségével könnyebben azonosíthatóvá válnak az átfedések, és az időrabló folyamat elemek, amelyekre figyelmet kell fordítanunk. Az átalakításokba vonjuk be a csapatunk tagjait – a saját területén mindenkinek lesznek remek ötletei, hogyan lehetne időt és erőforrást spórolni. Ráadásul a motiváció is növekszik, ha adunk a kollégák véleményére.  A folyamatok és a szerepek pedig átláthatóbbak és jobban körülhatárolhatóak lesznek. (Itt megtalálja szakértőnk tanácsait a hatékonyabb belső szabályozás kialakításához.)

2. Tekintsük át az irodai környezetet!

Ha hihetetlenül hangzik is, a fizikai környezet nagyon fontos szerepet tölt be a hatékonyságban! Leltározzuk a felszereléseket és bútorokat az irodában! Tekintsük át, hogy ki mit használ közülük. Ha ennek megfelelően rendezzük át a teret, rengeteg kilométert megspórolhatunk – például azzal, hogy akik együtt dolgoznak, közelebb kerülnek egymáshoz. Amiről kiderül, hogy valójában soha nem használjuk, azt hasznosítsuk újra, vagy adjuk el! Ha racionálisan alakítjuk ki a teret és megszabadulunk a szeméttől lehet, hogy még egy most dugig pakolt raktárhelyiséget is megspórolhatunk…

3. Figyeljünk a kényelemre!

A „laza péntek” a multiknál bevett szokás – nem csak elégedettebbé teszi az embereket, de tapasztalatok szerint kényelmes öltözetben a munka is jobban megy. Miért lenne ez más a környezet esetében? Teremtsünk produktív kényelmet magunk körül! Persze fontos, hogy az iroda szalonképes és profi megjelenésű maradjon, de az is számít, hogy hatékonyabban tudjunk dolgozni benne! Ha nekünk segítenek a kis cédulák, elő velük! Ha pedig feltett lábbal tudunk jobban dolgozni, ne szégyelljünk egy lábtartót sem. Jobban megéri, mint ha minden nap órákat töltünk mocorgással a fájós lábunk miatt.

4. Váltsunk digitálisra!

A papírmentes iroda még mindig csak álom. De a hivatalos iratoktól eltekintve sok mindenben magunk döntünk, hogy papírt vagy elektronikát választunk. Egy jó szkennerrel és profin felépített hálózattal nem csak rengeteg pénzt spórolunk, de gyorsabbá is válik a munka, ha például a szerződéseket nem egy távoli raktár magas polcáról kell előbányásznunk, hanem szkennelve könnyedén előhívhatóak a gépünkön.

5. Egyszerűsítsük a gépparkot!

A sok-sok asztali printer helyett jobban megéri egy nagyobb, központ készüléket üzemeltetni – akár úgy, hogy kiadjuk egy szolgáltatónak a feladatot. Ezzel megspórolhatjuk például egy szkenner árát és üzemeltetését is. „Dísznek” nem kell a fax sem, de van, ahol valószínűleg már az asztali telefonkészülék is teljesen feleslege. Sok esetben a számítógép helyett is remekül működik egy vékonykliens rendszer – így a beruházási költség mellett az üzemeltetésen, elsősorban az áramfogyasztáson spórolhatunk.

Több egészség, kevesebb költség
Sok cégvezető távol tartja magát és a vállalatot az egészségprogramoktól, hogy megkímélje magát a kiadásoktól. Azzal azonban nem számolnak, mennyibe is kerül a dolgozók gyenge egészségi állapota: az ebből származó indirekt kiadások/bevételkiesések egy sport- vagy wellnessprogram többszörösére is rúghatnak. Arról már nem is beszélve, hány nagyszerű dolgozót veszít el idő előtt egy cég az egészségügyi problémák miatt. A két kiadási tételt összerakva már valószínűleg akkora összeg jön ki, ami komoly nyomást jelent, hogy a cége részt vegyen egy hatásos programban.

6. Legyen világosság!

A természetes fény ingyen van! A világos munkakörnyezet ráadásul nem csak olcsóbb, de növeli a hatékonyságot és a munkavállalói elégedettséget is. Ha azonnal költözni nincs is lehetőség, helyet cserélhetnek mondjuk a munkaasztalok az ablak elé tolt fénymásolóval…

7. Legyen rend!

Ha valamit egy-két másodpercnél tovább kell keresni egy munkafolyamat közben, máris elveszítettük a hatékonyságot – és növeltük a stressz szintünket. Hogy nincs idő rendet rakni? Amit erre fordítanánk, egy nap alatt megtérül a gyorsabb munka révén. Plusz, ha azonnal megtalálunk mindent azzal sokkal inkább úgy érezzük majd, hogy kontrollálni tudjuk a körülöttünk lévő világot.

8. Húzzuk ki magunkat!

A munkakörnyezet ergonomikus kialakítása nem csak kényelmi kérdés. A munkaképtelenség leggyakoribb oka ugyanis egyszerűen a derékfájás. Vagyis a jól kialakított munkakörnyezet révén csökkenhetnek az orvosi költségek és kevesebben esnek ki a munkából. Kevesebb táppénz, több boldog munkavállaló – jól hangzik nem?

Forrás:Xerox

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo