hirdetés

5 megbeszélésgyilkos vezetői baki

Gyakran olvashatunk arról, hogy mi mindent tegyen, vagy ne tegyen egy munkatárs egy-egy értekezleten és a vezetőket is tréningezik arra, miként is kell jól megtartani egy megbeszélést. Jó, ha észrevesszük azonban: több hiba, amelyet egy vezető elkövethet, valójában nem vezetési kérdés, hanem viselkedési baki, amelyeket érdemes elkerülni.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A figyelem és a nyitottság az alap
Kép:PP archív

1. Késés

Számos oka lehet a késésnek, azonban valódi mentség rá kevés van. Ha éppen az késik aki összehívta a megbeszélést, a pontosan érkezők okkal tekintik tiszteletlenségnek ha megvárakoztatják őket.(Nehéz megkövetelni a tiszteletet, ha mi magunk nem fordítunk figyelmet mások idejére. A pontos ember viszont morális előnybe kerül a munkatársaival, beosztottjaival, ügyfeleivel szemben.)

Természetesen előfordulhat egy-egy késés, közbejöhet valami igazán fontos, azonban ezeket a helyzeteket is lehet elegánsan kezelni még idejekorán. Kezdve az időpont halasztásától, addig, hogy valaki másnak adja át a vezető a megbeszélés kézben tartását, amíg ő végez a teendőjével.

2. Rossz karmester

Minden megbeszélésnek van egy célja. Lehet ez akár értékelés, ötletbörze, klasszikus heti nyitó értekezlet vagy projektmegbeszélés. A vezetőnek mindig tisztában kell lennie ezzel a céllal és ehhez kell igazítania a szerepét.

Ám osszon az éppen aktuális megbeszélésen bármilyen szerepet is magára, egy végig megmarad, ez pedig a karmesteré. Egy igazán ügyes vezető, pontosan olyan humorral, elegánsan, s olykor csak az arckifejezéseivel „vezényel”, mint Herbert von Karajan a Bécsi Filharmonikusokat.

A hatékony meeting szabálykönyve
A megbeszélés nem csak szükséges, időrabló rossz lehet. Sokan azt gondolják, hogy nem lehet elkerülni és kevesen tudják, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy hasznos, előremutató, konstruktív munka legyen. Itt olvashatja szakértőnk, Beck György sorozatát az eredményes meetingről.
Egy-egy olyan kérdésben, ahol fontos a jelenlevők őszinte álláspontjának ismerete okosan teszi, ha nem elsőként osztja meg az álláspontját, sőt maga alakítja a többi megszólalás sorrendjét is. Nehéz helyzetben van ugyanis az a munkatárs, akit meghívnak egy megbeszélésre a főnökével és pusztán azért, mert később jutott szóhoz -  mivel ő van a helyes ismeret birtokában - döntenie kell, vagy hallgat és reméli, hogy később a színfalak mögött korrigálni tudja a főnöke által mondottakat vagy megszólal, kellemetlen helyzetbe hozva ezzel minden jelenlévőt. Azért, hogy egy ilyen szituáció előállhat – a vezető is felelős, mert rossz karmester volt.

3. Anekdotázás

Az egyik legtöbbet kritizált vezetői balfogás a főnök anekdotázása, vagyis az aktuális téma kapcsán, de azt előre nem vivő történeteket mesélve akasztja meg vezető a megbeszélés folyamát. Az anekdotázás nagy csapdája, hogy a vezető arcvesztéséhez, a munkatársak tiszteletének megfakulásához vezethet.

Ugyanakkor, ha a történet előre visz a megoldás felé, az már egy másik műfaj (például, a most oly népszerű storytelling). Ez lehet egy jó tanmese vagy akár egy személyes – másokat zavarba nem ejtő – történet, amely által sokkal jobban rá lehet világítani egy-egy érzékeny pontra, lehet motiválni a munkatársakat, megmozgatni a fantáziájukat és kreativitásukat.

4. Telefonálgatás

A megbeszélés hatékonyságának egyik záloga a koncentrált figyelem – mindenki részéről. Ha a vezető kijárkál telefonálni, amellett, hogy a megbeszélés lendületét is megtöri, viselkedésével azt is üzeni a munkatársainak, hogy náluk, illetve a megbeszélés tárgyát képező témánál számos fontosabb dolga van.

Ha ez igaz, akkor viszont adódik a kérdés: miért is nem delegálta a megbeszélés levezénylését egy másik munkatársnak? Ha pedig nem igaz, akkor a hívásfogadás kérdését kellet volna ügyesebben megszerveznie.

5. Nyers modor

A legnagyobb hiba, amit egy vezető elkövethet, ha a kommunikációs stílusa kívánnivalót hagy maga után. Ez a gyengeség nemcsak a férfi, hanem a női vezetők esetében is meglepően gyakran előfordul. Nem belemenve a nemi szerepekbe, érdemes a női vezetőknek is megszívlelnie egy múlt századi intelmet: „a nő legszebb kiváltságainak egyike éppen az, hogy szabad szeretetreméltónak és kedvesnek lennie „. Igen, vezetőként is. Aki próbálta már, tudja mennyire hatékony vezetői eszköz is lehet a női finomság.

A nyers modor, a türelmetlenség, a kioktató, lekezelő hangnem ugyanakkor nagyon gyorsan bizalomvesztéshez vezetnek. Bárki tévedhet, ronthat el valamit, érthet félre helyzeteket, dolgozhatja fel lassabban az információkat mint mások, ám sem ezeket, sem más problémákat nem oldja meg a bárdolatlan stílus – a terápiás célú gorombaság terepe nem az üzleti tárgyaló.

Mindenki szereti, ha tisztelettel bánnak vele, különösen akkor, ha egy-egy gyengesége kerül napvilágra. A tisztelet természetesen nem jelent következménymentességet, csak a módot, ahogyan a helyzetet kezeljük és ahogyan a munkatársakkal viselkedünk. Az ilyen légkör kedvez a kreativitásnak, a pozitív attitűdű megoldáskereséseknek, a hatékonyságnak és a céggel szembeni lojalitásnak is.

dr. Erdős Zsuzsanna etikett-tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo