Így érdemes védeni a fiataloknak a pénzüket a pénzügyi csalóktól

A csalók nem mennek szabadságra, sőt a vakáció során a gyerekeket is gyakrabban célba vehetik. Akár a közösségi médián keresztül, például egy híresség neve alatt futó hamis oldalon. Vagy éppen okostelefonos játéknak álcázott átveréssel. Ezért a gyerekeknél indokolt az óvatosság, különösen a bankolásba nemrég belekezdő fiataloknál. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő komoly segítséget jelent a diákoknak ahhoz, hogy kikerüljék az átveréseket.

Már maga a „címmódosításért” kért összeg nagysága is okot adhat a gyanúra. De egy ismert webáruházról azért az is joggal feltételezhető, hogy pontosan tudja a saját kezelésében lévő automaták címét, tehát aligha kéri annak módosítását. Nem árt tehát az óvatosság netes vásárláskor. Ha kétség merül fel, akkor érdemes érdeklődni az adott webáruház hivatalosan megadott elérhetőségein telefonon vagy e-mailben.

Akad olyan csalási módszer is, amikor egy magát banki alkalmazottnak kiadó csaló telefonál és előad egy mesét, amely szerint mondjuk a gyerek nagymamája bajba került és azonnal szüksége van pénzre, ezért egy megadott számlaszámra azonnal el kell utalni egy bizonyos összeget. Különösen fontos, hogy a gyanútlan – bankszámlával, bankkártyával rendelkező vagy a szülők számláját társkártyával használó – fiatalok legyenek elővigyázatosak.  Ilyen kérésnek nem szabad hinni, mert egyértelműen csalók állnak a háttérben.

Szintén érdemes elkerülni az úgynevezett „captchás” csalásokat, amelyek a gyerekek számára is veszélyt jelenthetnek. A csalók által küldött levélben található linkre kattintva olyan weboldalra juthatnak el, amelyen egy úgynevezett captchát helyeztek el annak érdekében, hogy „megvédjék a felhasználókat a csalóktól”. Ilyenkor ellenőrizni kell a weboldal címét, mielőtt bármilyen adatot megadna valaki. A captcha funkciója ugyanis éppen az, hogy megkülönböztesse a felhasználókat a robotoktól, vagyis megvédje a weboldalt a robotok általi tömeges megnyitástól. Ha tehát a captcha például a gyerekek védelmére hivatkozik, az is legyen nagyon gyanús ‒ emelte ki Nagy Ádám, a K&H bankbiztonságért felelő vezetője.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo