hirdetés

Az autónkban sem menekülhetünk a reklámok elől

Az önvezető autókban is hirdethetnek majd a cégek, az autósok jó része ezt el is tudná fogadni – írja a Bitport. Azonban a technológia eddig nem is feltételezett személyiségi jogi problémákat vetve fel.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az Ipsos What The Future (WTF) címmel kiadott, 2017 legvégén készített kutatása az elektromobilitás közeljövőjét tárgyalja, külön kitérve az autókon belüli hirdetések (in-car advertising) műfajának megjelenésére. Ez tulajdonképpen a mobil hirdetési megoldások egy speciális ágának tekinthető, amit egyrészt támogat az autókban már jelenleg is létező, interaktív megoldások adaptációja, másrészt teret ad azoknak az üzeneteknek, amelyek az okostelefon képernyőjén nem teremtenek "actionable", vagyis a tényleges cselekvésre ösztönző, azt lehetővé tevő helyzeteket.

Meglepően nyitottak vagyunk rá

Egy Észak-Amerikára vonatkozó felmérés szerint a felhasználók a leginkább az előre megbeszélt időpontokra való emlékeztetőket vagy az olyan funkcionális üzeneteket tartanák hasznosnak, mint például egy közelben lévő töltőállomás jelzése, ha a jármű fogytán van az üzemanyagnak. Ezzel szemben a vásárlási ajánlatok akkor sem igazán érdekelnék őket, ha a rendszeres beszerzésekre való figyelmeztetésekről van szó, miközben kávézókról, éttermekről vagy a történet alapú ajánlatokról egyelőre csak a sofőrök harmada-negyede akar hallani.

Meddig lesznek még tv-reklámok?
Régóta beszédtéma, hogy a különböző tv-s szolgáltatásokra való előfizetések rohamos növekedése negatív hatással lehet a hagyományos tv-s reklámok erejére és elérésére. Ugyanakkor a YouGov által közzétett legújabb nemzetközi piackutatások azt bizonyítják, hogy a hagyományos tv-hirdetések még mindig jelentős szerepet töltenek be az úgy nevezett “on-demand” szolgáltatások korában.
Újabb lehetőség a magánélet feladására

Az Ipsos az autón belüli reklámokkal kapcsolatban megszólaltatott szakértője a fenti, első pillantásra nem kifejezetten kedvező arányokat is meglepően magasnak tartja: szerinte a hasonló megoldások a személyes adatok begyűjtésének egészen új és riasztó távlatait nyitják meg, olyan személyiségi jogi problémákat vetve fel, amilyenekről eddig még nem is hallottunk. Bár azt teljesen észszerűnek nevezi, hogy például a sofőr testfunkcióit monitorozó jármű kiálljon a forgalomból, ha a vezető szívrohamot kap, rengeteg kompromisszumot kell majd kötni az adatok védelme és a perszonalizációból fakadó kényelem egyensúlyában: az autó ugyanis ezzel az erővel azt is mérni fogja, milyen fizikai reakciókat vált ki mondjuk egy adott hely vagy marketingüzenet.

Az autó kézenfekvő módon tudni fogja, hova tart a felhasználó, ami a hely alapú hirdetések szempontjából is aranybányának tűnnek. A sor még folytatható, a lényeg azonban az, hogy a tanulmányban is idézett Alex Salkever szerint a hirdetők könnyen ámokfutásba kezdhetnek, ha ilyen töménységben jutnak majd hozzá az egészen személyes jellegű információhoz. Hasonlata szerint ahhoz fog hasonlítani a helyzet, mintha az ember elektronikus levelezéséből egyik pillanatról a másikra kikapcsolnának mindenféle szűrőt, és elkezdene ömleni rá a levélszemét.

Alex Salkever úgy látja, hogy a leginkább nyilvánvaló következmény a hirdetési zaj durva fokozódása lesz, ami kétségessé teszi majd az okos járművek ilyen irányú szolgáltatásainak használhatóságát is. A személyre szabott hirdetési megoldások ráadásul túszul ejtik a fogyasztókat a velük kapcsolatban rögzített adatokon keresztül: nem vesznek figyelembe olyan jellemzőket, mint az ember ízlésének változása vagy a kíváncsiság, így ez a fajta marketing tulajdonképpen szembe megy az emberi minőséggel, amikor az autó például következetesen megpróbál távol tartani minket olyan helyektől vagy információktól, amelyekről az algoritmusok korábban már eldöntötték, hogy nem érdekelnek minket vagy nem szeretjük azokat.

 

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo