Tízből három szerver csak viszi a pénzt

Bár az adatközpontok rendkívül drágák és a világ legfejlettebb technikai megoldásaival igyekeznek hatékonyan üzemeltetni őket, a felmérések azt mutatják, bőven van hová fejlődni, mert még mindig sok a pazarlás, tízből három szerver feleslegesen fut – írta a Bitport.hu.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány arra jutott, hogy a szerverfarmok üzemeltetése során rendkívül sok energiát pazarolnak olyan gépek működtetésére, amelyek hosszú ideig egyáltalán nem végeznek semmiféle hasznos tevékenységet. A globális fenntarthatóságot zászlajára tűző Anthesis Group megbízásából készített, 4000 észak-amerikai szerver működését vizsgáló kutatás megállapította, hogy a szerverek 30 százaléka tekinthető kómában lévőnek. Utóbbi terminológiát az a gép érdemli ki, amelyik az elmúlt fél év során ugyan be volt kapcsolva, de sem számítási tevékenységet, sem információt nem továbbított ez idő alatt – írta együttműködő partnerünk, a Bitport.hu.

Lenne tér a rezsicsökkentésre

A fenti adatok alapján csak az Egyesült Államokban 3,6 millió, világszinten pedig nagyságrendileg 10 millió olyan szerver működik folyamatosan, amelyik az égvilágon semmit nem csinál. Szakértők az így felemésztett energiát globálisan 4 gigawattra saccolják, amiben már benne van a szerverek kiszolgálására, például megfelelő hőmérsékleten tartására szolgáló eszközök fogyasztása is.

Felmerül a jogos kérdés: miért hagyják az üzemeltetők az ilyen fokú pazarlást? Egyfelől a dologtalan szerverek egy része szükséges rossz, hiszen a biztonsági előírások, a redundancia vagy a gyors kapacitásingadozás kezelése megkövetelheti az extra vasat. Másrészt nem feltétlenül könnyű lokalizálni ezeket a "lógós" gépeket, hiszen önmagában egy egyszerű monitorozó rendszerből kapott CPU- és memóriaadatokból nem deríthető ki könnyedén, hogy mi megy feleslegesen.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Kevesebbet költenek a „vasra” a cégek
Az IT fejlesztések ma már alapberuházásnak számítanak, gyakran a „vállalati közmű” részének, azaz nem feltétlenül megtérüléshez kötik annak mértékét. Azonban a keretek mind hazai, mind nemzetközi szinten csökkennek, így a vállalatok új finanszírozási forma után néznek.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo