hirdetés

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.

hirdetés

Az adathalászat a kiberbűnözők által használt egyik legnépszerűbb manipulációs technika. Ez magában foglalja az áldozat meggyőzését megfelelően kialakított üzenetekkel, hogy az átadja a bejelentkezési adatait, vagy hajtson végre bizonyos műveleteket, például kattintson a rendszert rosszindulatú programmal megfertőző webhely hivatkozására. A Sophos megbízásából készült felmérés szerint a vezetők közel fele találkozott adathalászattal az elmúlt 12 hónapban. Csehországban és Lengyelországban, ahol szintén készült a felmérés, 60 százalék, illetve 50 százalék volt az arány.

Az adathalászat kis- és nagyvállalatokat is céloz

A felmérés kimutatta, hogy az adathalászat a 250-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok vezetőinek 55 százalékát érintette. A legfeljebb 50 fős kisvállalatok esetében a vezető beosztásban dolgozók 53 százaléka érintett. Leggyakrabban az igazgatók (61 százalék) és a vezetők (46 százalék) esetében kísérelték meg a bizalmas adatok megszerzését. Az igazgatósági tagok esetében 10-ből 4 embert találtak csalók üzenetei. Az adathalászattal leggyakrabban támadott iparágak a szolgáltatások (62 százalék), az adminisztráció (54 százalék) és az ipar (53 százalék).

Célpont lett az eddig megkímélt terület (Fotó: Pixabay)Célpont lett az eddig megkímélt terület (Fotó: Pixabay)

Az adathalászat, az egyik leggyakoribb módszer, amellyel a bűnözők megpróbálják megkerülni a biztonságot, és betörni egy vállalat hálózatába. Ezért nagyon fontos, hogy az alkalmazottak tisztában legyenek az óvintézkedésekkel: ne kattintsanak a gyanús hivatkozásokra és mellékletekre, csak ellenőrzött forrásból származó programokat használjanak, és rendszeresen végezzenek frissítéseket. Ez döntő fontosságú a legfelső szinteken dolgozó alkalmazottak számára, akik hozzáférnek érzékeny és bizalmas adatokhoz. Győződjön meg róla, hogy mindenki – a beosztottaktól az igazgatóig – ismerje a gyanús helyzetek bejelentésének módját az IT-részlegnek vagy a biztonsági szakembereknek – mondja Szappanos Gábor, a Sophos szakértője.

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo