Műbalhé az 5G-para

Az 5G-hálózatok ugyanazokon a frekvenciákon működnek, mint a korábbiak, így azok sem jelentenek veszélyt a használókra. Sőt: a korszerűbb, gyorsabb adatforgalom még kisebb sugárterhelést jelent.

A mobil-telefonok 2. generációja, a GSM bevezetése, a 80-as évek vége óta minden szabvány a 700 – 2700 Megahertz közötti, úgynevezett mikrohullámok alkalmazásán nyugszik. (Ezekkel a hullámokkal dolgoznak egyébként mikrohullámú sütőink is, 2450 MHz-en). A most bevezetésre kerülő 5G-hálózatak ugyanezeket a frekvenciákat használják, tehát semmiféle nagyobb veszélyt nem jelentenek.

Kép: Pixabay

Napjainkban a sugárzás legnagyobb része nem a hálózat antennáiból, hanem a használók készülékeiből származik. A legmagasabb a sugárzás a tömegközlekedési eszközökben, ahol a legtöbben működtetik mobiljaikat és azok a jármű mozgása közben állandóan új kapcsolatot teremtenek – miközben a vételi viszonyok rosszabbak, mint a szabadban.

A jobb hálózatok gyorsabb adattovábbítást tesznek lehetővé, ezzel a mobilok sugárzását is csökkentik. Az 5G további kiépítésénél használnak majd 50 Gigahertzig (50 000 MHz) terjedő

Nyakunkon az 5G, létünk függ a biztonságtól
Az Európai Bizottság közös európai megközelítést javasol az 5G hálózatok biztonságára vonatkozóan. A választások is egyre inkább támaszkodnak a digitális infrastruktúrára és az 5G hálózatokra, ami még sürgetőbbé teszi az odafigyelést.
frekvenciákat is, de ezek a korábbiakhoz hasonlóan szintén a mikrohullámokhoz tartoznak.

Közös tulajdonsága ezek a hullámtartományoknak: az általuk keltett energia túl alacsony ahhoz, hogy kémiai változásokat hozzon létre molekulákban. Ez azt jelenti, hogy nem okoznak rákkeltő változásokat a szövetekben. A mikrohullámok szabványai éppen ezen a hőértéken alapulnak és beváltak.

Ezt igazolják a vizsgálatok, azt követően, hogy az elmúlt 20 évben az európaiaknak több, mint a fele használ mobilt és 2016 óta több mobil-előfizetés van a világon, mint ember. Az Egészségügyi Világszervezet ezeknek az adatoknak a tükrében foglalt úgy állást, hogy a nagyfrekvenciájú mikrohullámok „lehetnek rákkeltőek” – azaz nem lehet ezt a lehetőséget kizárni, de nincsenek bizonyítékok a veszélyességre. (Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo