hirdetés

Felénk vette az irányt a világ leghatékonyabb hacker csoportja

Több hónapos pihenő után a hírek szerint Európa felé veszi az irányt a napjaink legsikeresebb kibertámadásáért felelős Lazarus hacker csoport.
hirdetés

Tavaly februárban egy akkor még azonosítatlan hacker csoport megkísérelt ellopni kb. 240 milliárd forintot (851 millió dollárt), az akció végén végül 23 milliárd forintot (81 millió dollárt) tudtak átutalni bankszámláikra a bangladesi Központi Bankból. A támadás napjaink legsikeresebb kibertámadásaként vonult be a történelembe. A vizsgálatok eredményei – amelyben több más IT biztonsági cég mellett a Kaspersky Lab is tevékenyen részt vett – azt mutatják, hogy a támadások mögött az ismert Lazarus csoport állhat, akik többek között felelősek olyan rendszeres pusztító támadásokért, amelyeket gyártó cégek, média- és pénzintézetek ellen indítottak világszerte 18 országban immár 8 éve.

Még csak tucatnyian érintettek az új csalásban, de ez hamarosan másképp lesz
A nigériai csalók napjainkban számítógépes kártevőket használnak arra, hogy bejussanak az áldozatok – döntően kis-és középvállalkozások - informatikai rendszerébe, és csalással hozzáférjenek a kifizetésekhez. Jelenleg Magyarországon még csak tucatnyi a fertőzött cégek száma, de mivel a nigériai hatóságokat nehéz rábírni az együttműködésre, ez a jövedelmező csalás várhatóan tovább szedi áldozatait. A Sophos szerint a külföldi vállalatokhoz hasonlóan, a magyaroknál is 700.000 és 20.000.000 forint között mozoghat az egyes eltérített számlák összege.
Annak ellenére, hogy több hónapos csend követte a bangladesi támadást, a Lazarus csoport aktívan készítette elő új műveletét, amely során más bankokat szándékoztak feltörni és úgy tűnik sikeresen behatoltak egy délkelet-ázsiai pénzintézet rendszerébe.  Miután a Kasperksy Lab termékei eredményesen blokkolták a csoport tevékenységét, néhány hónapos pihenő után úgy döntöttek, hogy átköltöznek Európába. Szerencsére támadó kísérleteiket félbeszakították a Kaspersky Lab biztonsági szoftverei, valamint a gyors válaszreakció, a sokrétű biztonsági elemzés, és a kibertanácsadó cég vezető kutatóinak mérnöki támogatása.

Lazarus Formula

Az igazságügyi szakértői elemzés eredményei alapján a Kaspersky Lab kutatói rekonstruálták a csoport működési modelljét:

Kezdeti kompromisszum: Egy bankrendszer feltörhető akár egy távolról is elérhető sebezhető kóddal (pl. egy web-szerveren), vagy akár egy honlapon elhelyezett exploit segítségével, amit a gyanútlan áldozat (pl. banki alkalmazott) a weblap-látogatás során a számítógépére telepített.

Beépülés: Ezután a csoport a bank rendszerében vándorol és állandó backdoor-okat épít, amely lehetővé teszi számukra a szabad mozgást.

Belső felderítés: Ezt követően a csoport napokat vagy heteket is eltölt a hálózat tanulmányozásával, hogy azonosítani tudják az értékes erőforrásokat. Ilyen források lehetnek pl. a backup-szerver, ahol a hitelesítési információkat tárolják; a levelező-szerver; a teljes tartományvezérlő, amely rendelkezik az „ajtókat” nyitó „kulcsokkal” valamint azok a szerverek, amelyek a pénzügyi tranzakciók adatait tárolják.

Végrehajtás:  Végül az általuk telepített speciális malware képes behatolni a pénzügyi szoftverek belső biztonsági funkcióiba és ilyen módon hamis tranzakciókat indítani.

Kép:Pexels

A Lazarus-csoport működési elve

A Kaspersky Lab által vizsgált támadások hetekig tartottak, miközben a támadók képesek észrevétlenül működni hónapokig. A délkelet-ázsiai támadás elemzése során a szakértők felfedezték, hogy a hekkerek 7 hónappal korábban törték fel a rendszert, minthogy a bank biztonsági csapata segítséget kért volna. Sőt, úgy tűnik a bangladesi incidens előtt már volt hozzáférésük a hálózathoz.

A Kaspersky Lab feljegyzései szerint 2015. december óta észlelhetőek a Lazarus-csoport kártékony program-mintái számos pénzintézet-, kaszinók számára fejlesztett szoftverek, valamint digitális pénznem-vállalkozások hálózatában, Koreában, Bangladesben, Indiában, Vietnámban, Indonéziában, Costa Ricán, Malajziában, Lengyelországban, Irakban, Etiópiában, Kenyában, Nigériában, Uruguayon, Gabonban, Thaiföldön és számos más országban. A Kaspersky Lab által tavaly márciusban detektált minták alapján elmondható, hogy a csoportnak nem áll szándékában megállni.

Annak ellenére, hogy a támadók elég óvatosak voltak és törölték a nyomokat, egy általuk feltört szerveren egy mintát ott felejtettek. A felkészülési művelet folyamán, a szervert a rosszindulatú-program C&C központjaként konfigurálták. A konfiguráció első csatlakozásai néhány VPN/proxy-szerverről érkeztek, tesztelve a C&C szervert. Ugyanakkor volt egy rövid csatlakozás egy nagyon ritka észak-koreai IP címről.

A kutatók szerint ez a csatlakozás az alábbiakat jelentheti:

  • A támadók erről az észak-koreai IP-címről csatlakoznak a rendszerre
  • Ez egy gondosan megtervezett hamis művelet volt
  • Valaki Észak-Koreában véletlenül meglátogatta a C&C URL-jét
A Lazarus csoport nagy figyelmet fordít kártékony programjai új verzióinak fejlesztésébe. Több hónapon keresztül próbáltak létrehozni egy olyan rosszindulatú-eszközkészletet, amely láthatatlan a biztonsági szoftverek előtt, de minden alkalommal hatékonyan blokkolták a Kaspersky Lab szakemberei és így képesek voltak az újabb és újabb mintákat észlelni. Jelenleg a csoport viszonylag csendes, ami valószínűleg azt jelenti, hogy szünetelteti az új minták építését.

„Biztosak vagyunk abban, hogy hamarosan visszatérnek. A támadásaik azt mutatják, hogy akár egy kisebb konfigurációs hiba is előidézheti a támadott rendszer megsértését, és ezzel potenciálisan több száz millió dolláros veszteséget okozhatnak. Bízunk benne, hogy a bankok, kaszinók és a befektetési vállalkozások vezetői szerte a világon elővigyázatosak lesznek a Lazarus-csoport hallatán.” – mondta Vitaly Kamluk, a Kaspersky Lab „Global Research and Analysis” csapat vezetője.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo