hirdetés

App mustra - ezeket imádjuk

Az okostelefonunk szinte elképzelhetetlenül sok dologra jó - de még mindig van egy csomó minden, amire nem is gondoltunk volna. Szerencsére vannak, akik igen! Ötleteiknek köszönhetően applikációkkal segíthetünk magunkon és a világon is.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:Pixabay

Azt még megeszed?

Egyre többször hallani, hogy a világ boldogabbik felén kidobott élelmiszer tulajdonképpen elegendő lenne az éhezés felszámolására. Egy Seattle-ben indult startupcég, a LeftoverSwap hozta létre azt a telefonos applikációt, amelynek segítségével a felhasználók felajánlhatják megmaradt ételüket, az éhes „fogadók” pedig ingyen lakomázhatnak. A használati utasítás egyszerű: „Fotózd le, amit már nem bírsz megenni, nevezd el, és oszd meg! A szomszédban van, aki éhes!” Az ötlet bejött, a közösség mára több mint 10 ezer tagúra nőtt, és az appot Amerikán kívül Európában, Ázsiában és Ausztráliában is használják már. Mobiltelefonból, úgy tűnik, több jut, mint mindennapi betevőből.

Eltűnt a mobilja? Csak füttyentsen!

Mindenkivel előfordul, hogy leteszi valahová a telefonját, aztán hosszasan kóvályog a lakásban vagy az irodában, mire – nyilván valami teljesen lehetetlen helyen – végre megtalálja. Általában az szokott lenni a megoldás, hogy egy másik készülékről felhívják a számot, de mi van, ha egyedül vagyunk? Vagy, ha néma üzemmódra kapcsoltuk a készüléket? Egy új applikáció, a Whistle Phone Finder mindezt megoldja, csak füttyentenünk kell neki. Ha a telefon felismeri az előre beállított hangunkat, akkor válaszol akkor is, ha egyébként lenémítottuk. Sőt, az sem gond, ha zajos helyen vagyunk, a telefon beépített vakuja ugyanis fényjelekkel is reagál a füttyre. Alig várjuk már, hogy az okos eszközök terjedése révén a szemüveg, a kocsikulcs vagy a gyerek kedvenc játéka is képes legyen válaszolni nekünk…

Okostelefonnal a rák ellen A forgalomban lévő rengeteg okostelefon elképesztő méretű számítási kapacitást jelent. A HTC Power To Give applikáció az épp kihasználatlan erőforrást egy hatalmas, a komoly számítástechnikai igényű kutatásokat támogató hálózatba koncentrálja. Az app letöltése után nincs más dolgunk, mint bedugni az Android rendszerű telefont az áramba – az alkalmazás csak akkor aktív, ha az akku minimum 90 százalékra fel van töltve –, kapcsolódni a WiFi hálózatra, és a nem használt memória máris olyan fontos és hatalmas problémák megoldásában segíthet, mint a rák ellenszerének kutatása vagy a klímaváltozás megértése.

Néha jobb nélküle
A mobiltelefonok hangjától még a várostól, munkától távol, az erdőkben is nehéz megszabadulni – ezen segítenének a kirándulóhelyekhez vezető utak mellett létrehozott kütyümegőrzők. Ha induláskor megválunk okoseszközeinktől, figyelmünket teljes mértékben a természetre, kirándulótársainkra fordíthatjuk. Az első kütyümegőrzőt Angliában, a New Forest Nemzeti Park hozta létre. A megőrző és a hozzá kapcsolódó gondolkodásmód népszerűsítése érdekében úgynevezett ígéretutalványokat is készítettek, amelyeken a fogadkozók kijelentik, hogy csökkentik a különböző képernyők előtt töltött időt, és több figyelmet fordítanak majd egymásra. Hogy legyen némi plusz motiváció, a kitöltők között családi nyaralást sorsolnak ki.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo