Újra csökkent az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal újabb történelmi mélypontot jelentő 4,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.

Történelmi mélységben az alapkamat - Kép: SXC

Egymást követő tizenegyedik alkalommal döntött 25 bázispontos kamatcsökkentésről a jegybank monetáris tanácsa. A mostani döntéssel fenntartottkamatcsökkentési ciklust tavaly augusztusban, 7,00 százalékos kamatszint mellett kezdte el a testület. 

A Magyar Nemzeti Bank arra számít, hogy idén 0,6 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal nő a magyar bruttó hazai termék (GDP), míg a fogyasztói árak 2013-ban 2,1 százalékkal, 2014-ben pedig 3,2 százalékkal emelkednek. Az MNB legutóbbi, márciusi előrejelzésében még alacsonyabb, 0,5 százalékos idei, de magasabb, 1,7 százalékos 2014-es gazdasági növekedéssel számolt, és 2,6 százalékos, illetve 2,8 százalékos inflációt várt. A jegybank stábja által készített friss makrogazdasági prognózis legfontosabb számait kedden tette közzé az MNB, a részletes inflációs jelentést csütörtökön publikálja.

A kamatcsökkentés folytatására utalt korábban Pleschinger Gyula, a monetáris tanács külső tagja, aki a The Wall Street Journalnak adott interjúban jelezte, hogy a jegybank valószínűleg folytatja az alapkamat alkalmanként negyed százalékpontos csökkentését "mindaddig, amíg a pénzpiacok és az inflációs fejlemények kedvezőek".

A piacok most továbbra is azt találgathatják, hogy meddig csökkeni az alapkamatot az MNB. A határidős kamatcsere-ügyletek árazása alapján jelenleg további egy, 25 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak a piacok, kevesebbet a korábban várt négy-öt hasonló mértékű vágásnál. A piacok azután árazták ki ezeket a kamatcsökkentéseket, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mennyiségi enyhítési programjának visszanyesését jelentette be. Ennek hatására világszerte estek a feltörekvő piaci eszközök, és megugrott a magyar csődkockázati felár is.

A hazai fejlemények álltak a döntés fókuszában

A döntéshozók feltehetően inkább a hazai fejleményekre fókuszáltak, és az itthoni fundamentumokat tekintve nem sok változás történt az elmúlt hónaphoz képest – vélte Bebessy Dániel a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere. A szakértő szerint az infláció májusban bőven a jegybanki cél alatt maradt, a reálgazdaság teljesítményét tükröző havi adatokban ugyan kisebb javulás látszik, azonban a gazdasági növekedés így is rendkívül nyomott marad.

Vége lehet a csökkenésnek?
Az eddig végrehajtott 2,75 százalékpontnyi kamatcsökkentés után már valószínűleg közeledik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusának vége - vélekedtek a 0,25 százalékpontos újabb kamatcsökkentés keddi bejelentése után londoni pénzügyi elemzők. William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdásza a kamatdöntést kommentálva kiemelte, hogy "biztató jelek" vallanak a magyar gazdaság teljesítményének javulására. Mindeközben a magyarországi reálkamatok történelmi mélypontokhoz közelítenek, tükrözve az eddig végrehajtott jegybanki kamatcsökkentés mértékét. Ehhez járul hozzá, hogy az euróövezeti adósságválság újbóli fellángolásának kockázata is enyhült, és mindez együtt azt jelenti, hogy csökkent a monetáris politika kényszerű szigorításának rizikója - hangsúlyozta Jackson. A Capital Economics ennek alapján az eddig érvényes előrejelzésével ellentétben most már nem vár MNB-kamatemelést az idén, és egy további kamatcsökkentés után 4,00 százalékon valószínűsíti a kamat mélypontját.
Jelentős változás zajlik ugyanakkor május közepe óta a nemzetközi piacokon, ami mindenképp óvatosságra kell, hogy intse a jegybankot. Az amerikai jegybank kommunikációjának változása komoly fejlett piaci hozamemelkedést eredményezett. Az elmúlt éveket jellemző támogató, laza monetáris politikának a piaci várakozásoknál korábbi esetleges kivezetése rendkívül negatívan érintette az összes olyan eszközt, amelyek az elmúlt évek során a likviditásbőségből profitáltak. A feltörekvő piaci kötvények és devizák különösen nagy nyomás alá kerültek, amit csak fokoztak a Kínából érkező negatív hírek.

A magyar eszközök az elmúlt hetekben ugyan kisebb veszteségeket szenvedtek el más  feltörekvő piaci országhoz képest, azonban az állampapírpiacon így is jelentős a hangulatváltozás. A hozamok 200 bázisponttal emelkedtek, a piac nagyjából kiárazta  a további kamatcsökkentés lehetőségét.   Ilyen környezetben veszélyes lehet a kamatcsökkentés további erőltetése, érdemes lehet kivárni, amíg tisztul a kép.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo