A helyzet a statisztikák tükrében
Egy 2025 februári jelentés alapján a francia bor- és szeszesital-export több szempontból is visszaesett az elmúlt időszakban. Bár az exportált mennyiség – például a Champagne szempontjából mintegy 174 millió karton (12 üveges csomagolásban) – alig változott, jelentős volt az árbevétel csökkenése. 2024-ben az exportbevétel például 15,6 milliárd euróra esett vissza, míg az általános visszaesés mértéke a francia piacokon körülbelül 4 százalékos csökkenést mutatott az elmúlt időszakban. Ezek az adatok azt sugallják, hogy a prémium termékek esetében az árcsökkenés és a fogyasztói kereslet érzékenysége hozzájárult a trendhez.
Champagne és a vörösbor piaca már most gyengül
A champagne piaca már az elmúlt évben is visszaesett: 2024-ben 8 százalékkal csökkent az eladások száma. A vörösborok esetében pedig még drámaibb a helyzet, különösen Bordeaux-ban, ahol a kereslet csökkenése miatt egyes szőlőültetvényeket teljesen kivágnak.
Bár az elmúlt 10 év adatai azt mutatják, hogy Champagne-ban a szőlőültetvények összterülete gyakorlatilag változatlan maradt – ez a régió szigorú szabályozási rendszerének és a minőség megőrzésére fókuszáló termelési modellnek köszönhető. Itt a hatóságok nem a terület csökkentését, hanem a hozam korlátozását alkalmazzák, hogy elkerüljék a túltermelést. Például a közelmúltban a Champagne termelők egy dinamikus beavatkozással a 2024-es szezonra a limitet 11,400 kg/ha-ról 10,000 kg/ha-ra csökkentették – ez körülbelül 12–17 százalékos hozamcsökkentést jelent, de nem a szőlőültetvények tényleges kivágását.