Az egészségügyi hatóságok által „végzett vizsgálatok (...) augusztus elején olyan epidemiológiai és mikrobiológiai elemeket azonosítottak, amelyek lehetséges kapcsolatot állapítottak meg a 21 liszterióziseset – ebből 18 június óta –, és a Chavegrand cég által gyártott, pasztőrözött tejből készült sajtok fogyasztása között” – áll a közleményben.
Fotó: Depositphotos
Az érintett sajtok, többek között camembert, krémes sajtok és kecskesajtok, 2025. augusztus 9-ig kerültek forgalomban az egész országban, elsősorban szupermarketekben, de külföldön is.
A lisztériás megbetegedések 34 és 95 év közötti személyeket érintettek.
A Rappel Conso nevű kormányzati internetes oldal szerint hétfőn és kedden több mint negyven fajta sajtot hívtak vissza lisztériabaktériummal való fertőzés gyanúja miatt.
„Kérjük azokat, akiknél ilyen termékek vannak, hogy ne fogyasszák el őket” – figyelmeztetett a kormány. Azok, akik fogyasztották ezeket a sajtokat, „és lázzal, fejfájással és izomfájdalmakkal küzdenek, keressék fel a kezelőorvosukat!”. A várandós nőknek, az immunhiányos embereknek és az időseknek „különösen ügyelniük kell ezekre a tünetekre” – olvasható a figyelmeztetésben.
A lisztériabaktériummal fertőzött élelmiszerek által okozott liszteriózis hasmenéssel, lázzal, hányással és fejfájással jár, a legsúlyosabb eseteket agyhártyagyulladás kíséri. A lappangási idő akár 90 nap is lehet. A fertőzés a legyengült immunrendszerű emberekre nézve jelenti a legnagyobb veszélyt, köztük a betegekre, az idősekre, a várandós anyákra és az újszülöttekre.