Orbán tudja, vagy nem tudja?

Orbán Viktor közlése szerint a José Manuel Barrosóval folytatott informális egyeztetés után lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalások megkezdése elől. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy az Európai Bizottság a maga részéről milyen álláspontot alakít ki szerdán.

A keddi informális találkozót követően José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szóvivője útján nyilatkozatban üdvözölte Orbán Viktor kötelezettségvállalását a magyar hatóságok által bejelentett azon intézkedések gyors és teljes körű megvalósítására, amelyek a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatosak. Méltatta azokat a vállalásokat is, amelyeket Orbán Viktor tett a többi nyitott kérdéssel - vagyis az igazságügyi reformmal, az adatvédelmi hatósággal és a bírák nyugdíjkorhatárával - kapcsolatosan.

Megvitatták a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi támogatás kérdését

A bizottság elnökének közleménye szerint az informális jellegű, építő szellemű találkozón a figyelem középpontjában azok a kérdések álltak, amelyekben az Európai Bizottság januárban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az eljárás célja annak elérése, hogy a magyar jogszabályok kerüljenek összhangba az EU jogával.


Orbán és Barroso az informális találkozó után
Fotó: EU

Barroso és Orbán megbeszélésén megvitatták a Magyarországnak nyújtandó esetleges elővigyázatossági pénzügyi támogatás kérdését is - tette hozzá a brüsszeli szóvivő. Orbán Viktor magyar újságíróknak nyilatkozva (erről itt olvashat) pedig hangsúlyozta, hogy az országgyűlésnek a vállalt törvénymódosításokat lehetőleg gyorsan és egészében végre kell hajtania, és szerinte „amint az lezárult, tehát a jogszabályi változások megtörténtek, akkor meg lehet kezdeni a tárgyalásokat". Azt viszont nem tudta megmondani, hogy az Európai Bizottság a maga részéről milyen álláspontot alakít ki szerdán. Így - derült ki egy kérdésre adott válaszából - az is az uniós testület döntésétől függ, hogy Brüsszel beleegyezik-e a pénzügyi tárgyalások megkezdésébe úgy, hogy adott esetben néhány vitás kérdés a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elé kerül.

Konvergenciaprogrammal
a túlzott deficit ellen
Orbán az újságíróknak adott nyilatkozatában kitért a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárásra is. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország hétfőn a konvergenciaprogramban nyilvánosságra hozta szándékait. Meglátása szerint mind az üzleti, mind a politikai világ „otthon és a nemzetközi térben" kedvezően fogadta ezeket az elképzeléseket. A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország nem egyszerűen az unió által elvárt háromszázalékos költségvetési hiánycélhoz akar igazodni, hanem 2012-ben 2,5 százalékra, 2013-ban pedig 2,2 százalékra akarja leszorítani a deficitet. Magyarországnak van elképzelése, menetrendje arra nézve, miként dolgozza ki magát „az alól az adóssághegy alól, amelyet az elmúlt években halmoztak fel a fejünk fölé" - mondta a kormányfő. Orbán Viktor kedden délután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az uniós tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnökével is.

„Ez a mai találkozó a bizottság elnökével informális találkozó volt, amelynek az volt a célja, hogy megkönnyítse a holnapi döntéshozatalt" - mondta nyomatékkal Orbán Viktor, és hozzátette: Barroso ezen a napon semmilyen kötelezettséget nem vállalhatott, hiszen annak joga a testület egészét illeti meg. Orbán szerint mindenesetre „nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy lényegében áttörést érhessünk el". Szerinte ez „napok, legfeljebb hetek kérdése". Kiemelte, hogy az év eleje óta megoldott kérdések száma messze felülmúlja a még meg nem oldott ügyekét.

Orbán nem enged a jegybankelnök esküje
és fizetése ügyében

Orbán Viktor a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban felhívta az újságírók figyelmét arra, hogy voltak olyan bizottsági aggályok, amelyekkel a magyar kormány nem értett egyet, de engedett. Így Magyarország elállt az MNB és a PSZÁF összevonását lehetővé tevő jogi szabályozástól. Két kérdés azonban fennmaradt, amelyben a magyar kormány nem engedhet - mondta a miniszterelnök. Az egyik ilyen a jegybankelnök esküje, azt le kell tennie az alaptörvényre - szögezte le a kormányfő. A másik a jegybank vezetőjének a fizetése: ezt Magyarország szociális igazságossági kérdésnek tekinti - mondta. E két ügyben Orbán azt valószínűsítette, hogy a vita Luxembourgban rendeződik majd.

Ugyanebbe az ügycsoportba sorolható Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közleménye értelmében az adatvédelmi hivatallal és a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban fennmaradt két jogvita. A kormány ezekkel kapcsolatban „tudomásul veszi, ha azok lezárására az Európai Bíróság eljárásában kerül sor". Az ott megszülető döntéseket a kormány gyorsan és egészében végrehajtja - közölte a miniszterelnöki szóvivő.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo