Nem tűnik rózsásnak az előttünk álló év

Legfeljebb a gazdasági visszaesés csökkentéséhez lesz elegendő az IMF-EU tárgyalások sikeres befejezése. A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint idén az euró árfolyama 300 forint körül mozoghat, a lakosság fogyasztása a reálkeresetek 3,5 százalékos csökkenése miatt 2,5 százalékkal mérséklődik. A pénz- és különösen a működőtőke bizalmának visszaszerzése legjobb esetben is csak 2013-ra hozhat eredményeket. 


Kép:sxc
A békülékenyebb kormányzati retorika és a fontos kérdésekben – az MNB függetlensége, az uniós pénzügyi paktumhoz való csatlakozás – megkezdett visszavonulás érezhetően javított az ország megítélésén, az euró/forint árfolyam 300 alá csökkent. A pénzügyi mutatók mélyponthoz viszonyított javulása azonban könnyen átmenetinek bizonyulhat, egy esetleges kormányzati időhúzás könnyen a pénzügyi mutatók új válságspiráljához vezethet.

A GKI szakértői úgy vélik, hogy súlyos hiba lenne az IMF-fel és az EU-val folytatandó tárgyalásokat költségvetési jellegűnek minősíteni. A jelenlegi pénzügyi-finanszírozási válság természete elsősorban bizalmi és politikai, csak másodsorban gazdaságpolitikai és harmadsorban költségvetési jellegű. Elkerülhetetlennek látszik, hogy a kormány hajlandó legyen olyan lényegi intézményi-törvényi változásokra, amelyek legalább jórészt visszaállítják az európai piacgazdaságokban szokásos jogbiztonságot. (Olyan gazdaságpolitika kell Magyarországon, amely megerősíti a gazdasági kormányzásba vetett bizalmat, stabilizálja a zajló kiigazítási folyamatot és megerősíti a gazdasági intézményrendszert - áll az IMF friss, Magyarországról szóló jelentésében.)

A belföldi kereslet visszaesése súlyosan érinti a hazai piacra termelő és szolgáltató cégeket.
A krízis közelébe jutottunk

2012 elejére a magyar gazdaság és a kormány fenntarthatatlan helyzetbe, pénzpiaci finanszírozási krízis közelébe került. Az IMF és az EU által is elfogadhatatlannak minősített törvényhozási és gazdaságpolitikai lépések sora kiprovokálta a világ szinte minden politikai és pénzügyi központjának kritikáját, s mély bizalmatlanságot okozott a befektetők körében. Az euró árfolyama átmenetileg 320 forint fölé került, sikertelen állampapír-kibocsátásokra került sor, a hosszú lejáratú államkötvények hozama elérte a 11 százalékot, a CDS felár pedig a 750 pontot. A magyar állampapírok minden hitelminősítőnél bóvli kategóriába kerültek, megítélésük a régióban a legrosszabb. Az államcsődtől való növekvő félelem következtében érzékelhető lett a hazai megtakarítások némi elszivárgása.

Az IMF legfrissebb előrejelzése 2012-re az euróövezetben enyhe recessziót valószínűsít. Bár a magyar kivitel az autóipari beruházások termőre fordulása miatt dinamikus lesz, a többi exportágazat lehetőségei tovább szűkülnek. A belföldi kereslet visszaesése súlyosan érinti a hazai piacra termelő és szolgáltató cégeket. A lakosság fogyasztása a reálkeresetek 3,5 százalékos csökkenése miatt – a devizahitelesek terheinek enyhülése ellenére – 2,5 százalékkal mérséklődik, a beruházások pedig a piac- és forráshiány, valamint ajogbizonytalanság miatt 4 százalékkal tovább csökkennek.

Évközi korrekció jöhet

A bankok hitelezési hajlandósága és képessége a padlón van. A végtörlesztésen december végéig 174 milliárd forintot veszítettek. Ez február végéig még kb. megduplázódik. A bankok és a kormány között született megállapodás értelmében a veszteség 30 százalékát a bankok leírhatják bankadójukból, de így is tőkepótlásra szorulnak. A romló tőkehelyzet és a katasztrofális gazdasági kilátások hatására a bankok hitelezése leáll, sőt számos esetben a hitelállományok csökkentésére kerül sor.

A 2011. évi pénzforgalmi költségvetési hiány az eredeti előirányzat két és félszerese lett. Az egyszeri tételeket nem tartalmazó un. strukturális deficit a GDP 5-6 százaléka körül lehet, ennek leszorítása magyarázza a 2012. évi szigorításokat. A 2012-re tervezett 2,5 százalékos államháztartási hiány elérése valószínűtlen. Ugyanakkor a kormányra nagy nyomás fog nehezedni, hogy a hivatalosan még nem várt visszaesés esetén is 3 százalék alatt maradjon a deficit. Ezért 2,9 százalék körüli 2012. évi hiány valószínű. Ehhez - részben az IMF-fel folytatott tárgyalások által meghatározott területeken - jelentős évközi korrekciókra lesz szükség.

Véleményvezér

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo